Høyskoler ber studenter forberede seg på fysisk oppmøte til høsten

Publisert:30. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 20:06
NHH håper det blir noe liv på campus til høsten. Det samme håper prorektor for utdanning ved HVL hos dem. Foto: Varde Solutions (t.v.) & Eivind Senneset

Samtidig må studenter ved Høgskulen på Vestlandet og Norges Handelshøyskole forvente en del digital undervisning og mindre grupper.

BERGEN: Nylig ble det kjent at Universitetet i Bergen ber studenter forberede seg på fysisk undervisning.

Prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet, Bjørg Kristin Selvik, sier det er vanskelig å si noe med full sikkerhet, men forteller at de har begynt å planlegge for ulike scenarioer neste semester.

– Vi håper selvsagt at vi kan ha studenter på campus til høsten, men vi regner med at ikke alt kan foregå slik som det normalt ville gjort.

Foreløpig er det ikke gitt noen retningslinjer fra regjeringen som spesifikt omtaler høstsemesteret, noe som kunne forenklet  planleggingen.

– Videre ønsker vi oss selvsagt noen føringer for hele sektoren, men har forståelse for at det er vanskelig å gi dette per nå. Dermed prøver vi å tenke ulike alternativer, men har ikke landet helt enda, forklarer Selvik.

Ønsker campus-aktivitet

Norges Handelshøyskole er også godt i gang med planleggingen av neste semester.

– Studentene burde forberede seg på fysisk oppmøte. Vi håper fortsatt at det i alle fall kan bli noe aktivitet på campus fra studiestart, og vil gå ut med mer informasjon om dette så snart vi vet mer selv, forklarer prorektor for utdanning ved NHH, Linda Nøstbakken.

– Derfor planlegger vi for ulike scenarioer – alt fra at vi kan gjennomføre semester tilnærmet normal, til at vi primært må gjennomføre både undervisning og eksamen digitalt.

Selv om situasjonen er usikker, har skolen et bilde av hvordan undervisningen vil foregå neste semester:

– Vi ser for oss at en del undervisningsaktivitet vil bli gjennomført digitalt også når høsten kommer, men samtidig at vi kan kombinere dette med å samle grupper av studenter på campus, sier Nøstbakken.

HVL har lignende planer for undervisningen.

– Vi håper det kan bli en god miks av undervisning i klasser og grupper med fornuftig størrelse, og en del digital undervisning, sier Selvik ved HVL.

Digitalt i oppstartsuken

Frem til 1. september er det ikke lov å samle mer enn 500 personer.  Det påvirker oppstartsukene hos høyskolene, blant annet ved at velkomstseremonier ikke kan gjennomføres.

– De nye studentene prioriteres når det gjelder fysisk tilstedeværelse, og vi opptatt av å gi de nye studentene en god velkomst og en god start på studentlivet, sier prorektor ved HVL.

Ved NHH ser de på mulighetene for å erstatte samlingene med digitalt opplegg.

– Vi har allerede nå fått signal om at vi ikke vil kunne samle store mengder studenter, og må derfor kombinere det vanlige opplegget med en virtuelt tilbud. Hvordan denne miksen vil bli, bestemmes når vi har er informasjon om handlingsrom og smittesituasjonen.