Holder barnehagene stengt en ekstra uke

Publisert:21. april 2020Oppdatert:23. april 2020, 08:47
GJØR SEG KLAR: Barnehagelærer ved Risøyhamn Barnehage, Einar Lund, og resten av de ansatte gjør seg klare for åpne barnehagen mandag 27. april. Foto: Elina Rydland

Ingen av barnehagene i Andøy kommune åpner før mandag 27. april.

ANDØY: Til tross for at fire av Vesterålens fem kommuner åpnet barnehagene sine denne uken, venter Andøy kommune til 27. april med å la barna komme tilbake. 

– Vi trenger den tida for å være helt sikker på at vi er godt forbedret på gjenåpning, og for å ivareta de smittevernreglene som har kommet i veilederne, sier skolefaglig rådgiver i Andøy kommune, Sveinung Ellingsen. 

I en skriver Regjeringen at barnehagene som trenger lenger tid etter 20. april, kan vente med gjenåpning til senest 27. april.  I Andøy brukes den ekstra tiden blant annet på å gå tilsynsrunder i alle barnehagene, som åpnes samtidig som SFO og skolen for alle landets 1. – 4. klassinger. 


GLEDER SEG: Skolefaglig rådgiver i Andøy kommune, Sveinung Ellingsen, gleder seg til barnehagene åpner igjen, men mener den ekstra uken er viktig for en trygg oppstart. Foto: Privat

Smittevern

Ellingsen mener tiden er spesielt viktig for barnehageansatte.

– Vi får en forsikring om at alle tiltakene blir iverksatt, og vi får også en forsikring om at alle ansatte har satt seg inn i de tiltakene. Det er det aller viktigste. Uansett hvilke tiltak som står på papiret så må de ansatte være kjent med dem og trygg på hvordan de skal gjennomføres, sier Ellingsen.

Denne uken brukes også på å informere foreldre om hvordan den nye barnehagehverdagen blir. 

– I dag hadde vi en runde hvor vi har tatt i mot spørsmål både fra ansatte, foreldre og noen barn som kommuneoverlegen svarte på. Det hadde vi ikke rukket dersom vi skulle åpnet nå på mandag, forteller Ellingsen.

Barnehagelærer i Risøyhamn Barnehage, Einar Lund, er glad for at barnehagene får ekstra forberedelsestid.  

– Hasteåpning hadde ikke noen vært tjent med. Da hadde det bare vært utrygge ansatte, utrygge foreldre og dermed utrygge barn. Det ønsker vi ikke, og vi vil derfor gjøre ting sikkerlig før vi starter opp, sier Lund.

Gleder seg

Alle landets barnehager har vært stengt siden 13. mars i år. Nå ser både Lund  og Ellingsen fram til å ha barna tilbake i barnehagen førstkommende mandag.

– Jeg tenker det er godt å komme i gang igjen. Selv om det ikke blir en helt normal barnehage- og skolehverdag, så blir det godt for ungene å komme tilbake igjen og treffe andre barn og få en mer normal hverdag igjen hvor de kan leke og lære og utvikle seg som normalt, sier Ellingsen. 

Risøyhamn barnehage har store uteområder også utenfor barnehagen. Dette mener Lund kommer godt med. 

– Vi er så heldig som også har veldig fine naturområder rundt barnehagen som vi kan benytte oss av som vi vil. Vi kan ta med oss grupper på tur og vi har det veldig fritt selv om det er mange restriksjoner, avslutter han.