Håper på både 17. mai-feiring og Eplefestivalen

Publisert:24. april 2020Oppdatert:24. april 2020, 11:05
KULTURLANDSKAP: Utsikt mot deler av Lier Bygdetun. Foto: Kamilla Ø. Killingberg.

Lier Bygdetun har avlyst flere av vårens og sommerens begivenheter. Likevel åpner de for en «korona-vennlig» 17. mai-feiring, og håper samtidig at den store Eplefestivalen i midten av september skal kunne gjennomføres.

LIER: Lier Bygdetun planlegger å gjennomføre en forsvarlig 17. mai feiring for gjestene sine. Feiringen vil ta plass på det store åpne området mellom de gamle, historiske bygningene. Den daglige lederen for Lier Bygdetun, Vibeke Clausen, understreker at hvis været tillater det kan folk samles ute, eller fordele seg mellom de to etasjene i et av hovedbyggene.

– På denne måten kan gjestene holde god avstand til hverandre. Vi regner med at det skal gå bra, og at det er forsvarlig å feire her, sier Clausen.

Fra publikumsrekord til mulig avlysning

I 28 år har den store  blitt arrangert, og de siste årene har Lier Bygdetun vært arrangør.  I fjor høst hadde Eplefestivalen en publikumsrekord på rundt 4000 besøkende, men om Bygdetunet vil klare å gjenskape suksessen fra fjoråret er den daglige lederen usikker på.

– Det er vanskelig å si om vi får arrangere. Foreløpig er store arrangementer avlyst ut august, men vi venter på nye retningslinjer fra kulturministeren, sier Clausen.

Et av de store spørsmålene de står ovenfor nå er om folk i det hele tatt vil komme, dersom Eplefestivalen blir arrangert. Festivalen vil samle besøkende i store folkemengder, og flere av festivalens frivillige befinner seg allerede i risikogruppen. 

– De frivillige er ofte eldre eller pensjonister, og mange er i risikogruppen. I løpet av mai blir det bestemt om vi arrangerer festivalen eller ikke.


KULTUR: Blant disse verneverdige bygningene planlegges en risikofri 17. mai-feiring, og forhåpentligvis Eplefestivalen. Foto: Kamilla Ø. Killingberg

– Avlysning blir et direkte tap


LEDER: Prosjektleder og initiativtaker Åsmund Gylder. Foto: Privat.


Organisasjonen var med på Eplefestivalen i fjor. Lif Laga består hovedsakelig av ungdommer fra Groruddalen. De har som formål å drive epleplukking, lage en sosial arena og skape verdier som kommer fellesskapet til gode.

– Lif Laga baserer seg på å møte folk, skape samhandling og begeistring. Avlyses Eplefestivalen vil det først og fremst bety at vi mister en flott arena for dette, sier prosjektleder og initiativtaker Åsmund Gylder.

I fjor var organisasjonen med på Eplefestivalen for første gang. Da stile de med ti voksne og ungdommer fra områder i Groruddalen. De hadde med et stort telt, eplepresser, sveletakke og masse eplemost. Mange gjester på festivalen besøkte dem, og de fikk også presentere konseptet sitt fra scenen.

– Avlysning av Eplefestivalen vil bli et direkte tap av en unik mulighet for Lif Laga til å vise seg frem utenfor Oslo, sier Gylder.


LIF LAGA: Ungdommer og voksne i organisasjonen Lif Laga. Foto: Privat.

Utsetter St. Hallvard utstillingen

Den årlige utstilling på Bygdetunet er utsatt fra 15. mai til 21. juni. Årets tema vil dreie rundt den katolske og ortodokse helgenen St. Hallvard. Det antas at han ble født rundt år 1020, og i den anledningen ville Bygdetunet hedre hans tusenårsjubileum med en utstilling, teateroppsetninger og storslått feiring.

– Det blir ikke helt den feiringen vi hadde planlagt. Den store oppsetningen i begynnelsen av juni med vandreteater, kulturskolen, amatørteater, korps og kor er avlyst, sier Clausen.

Likevel vil utstillingen åpne 21. juni i et lite utstillingslokale. Gjestene vil bli sluppet inn i små grupper på 4-5, og på denne måten opprettholder Bygdetunet kulturtilbudet. Til tross for avlysninger og utsettelser, fortsetter de trofaste frivillige likevel å søke mot Bygdetunet.

– Frivillige kommer fortsatt hit. Selv om organiserte aktiviteter er avlyst eller utsatt, har de frivillige fortsatt et sted å komme til, sier Clausen og forteller at det også er mulig å gå på tur og besøke kulturområdet på eget initiativ.