Flere barn tilbake i barnehagene

Publisert:30. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 13:49
GJENÅPNET: Barnehagene i Kristiansund åpnet igjen mandag 20. april. Foto: Frida Malm.

Barnehageansatte ser at flere foreldre synes det er trygt å sende barna tilbake til barnehagen.

KRISTIANSUND: Flere foreldre har uttrykket skepsis rundt gjenåpningen av barnehagene, 20. april. Nå sendes likevel flere barn tilbake. Faren for smittespredning av Covid-19 har gjort at alle landets barnehager har vært stengt siden 13. mars. Linda Sivertsen fra Blåtoppen tror flere foreldre beroliges når de ser at de ansatte har kontroll.

– Et av barna i gruppa mi skulle egentlig holdes hjemme, men jeg snakket med moren og avtalte at jenta skulle få være med på turer. Da hun så at det gikk bra, fikk hun også komme tilbake til barnehagen, sier Sivertsen. 

Blåtoppen barnehage har til sammen 64 barn. Halvparten møtte opp til den første dagen. 

Vibeke Watz Halse er styrer i Vassbakken barnehage, som til vanlig har 27 barn. Hun forteller at de opplevde det samme den første uka. Denne uken kom imidlertid alle barna tilbake med unntak av ett.

– Vi var i tett dialog med foreldrene som ikke sendte barna i barnehagen den første uka. De fleste foreldrene bestemte seg for at det kom til å gå bra, forteller Halse. 

Halse tror flere av foreldrene ikke ser noen hensikt i å holde barna tilbake. Mange av foreldrene tror samfunnet må leve lenge med korona, og at gjenåpningen bare er en del av dugnaden. 

– Det går nok ikke over med det første, så vi må nesten bare begynne å leve igjen, sier Halse. 


FORNØYD: Vibeke Watz Halse var fornøyd med å kunne ønske barnehagebarna velkommen forrige uke. Foto: Privat.

Strenge tiltak

og Folkehelseinstituttet laget smittevern-veiledere til barnehagene ved gjenåpningen. Halse forteller at de har utarbeidet strenge tiltak etter dette.

– Vi jobber ut ifra veilederne. Den er klar på veldig mye, og det er ut ifra den vi har satt opp alle tiltak og endret veldig mye, forteller Halse. 

Barnehagene har stort fokus på jevnlig håndvask og hygiene. Barna må vaske hendene før og etter mat, og de ansatte spriter alle overflatene daglig. Vaskene på badene i Blåtoppen er erstattet med sensorstyrte apparater, slik at badene blir berøringsfrie. Lekeplassene utenom har også blitt delt opp. 

– Uteområdene er delt inn i fire soner og vi blander ikke leker. Inne holder vi oss til rommene våre, og vi unngår garderobene samtidig, sier Sivertsen. 

De ansatte i barnehagene legger likevel ikke skjul på utfordringene. 

– Det kan være vanskelig å fordele tre barn på én voksen. Vi prøver å ta hensyn til barn- og voksenrelasjonen når enkelte barn vil til bestemte voksne og andre barn. Det går dessverre ikke alltid opp, forteller Halse. 

Sivertsen fra Blåtoppen sier de er vant til å samarbeide på kryss av gruppene. Restriksjonene kan gjøre det vanskelig. 

– Vi vil hjelpe hverandre. Det blir vanskelig nå fordi man må unngå å krysse hverandre. Likevel er det nødvendig, slik at vi slipper å stenge hele barnehagen om noen smittes, sier Sivertsen. 


UTFORDRENDE: Linda Sivertsen forteller at det er gøy, men utfordrende å gjenåpne igjen. Foto: Privat.

Fornøyde foreldre

Gunvor Mogstad Gravvold er leder i samarbeidsutvalget på Vassbakken barnehage. Hun har to barn på tre og fem år i barnehagen. Gravvold skryter av de ansatte, som må passe på de nye rutinene.

– Barnehagen håndterer dette på en fantastisk måte. All ære til de ansatte, forteller Gravvold. 

Gravvold sier at hun har hatt liten grunn til bekymring ved å sende de små tilbake i barnehagen, etter hun har sett hvordan de ansatte håndterer situasjonen.  Likevel må hun som forelder også være ekstra påpasselig. 

– Vi må passe ekstra på for å se etter tegn på forkjølelse og lignende. Til vanlig ville vi da ha sendt dem i barnehagen, men nå må de være hjemme til de er helt symptomfrie. Det er en viktig regel å følge, sier Gravvold. 


NESTEN FULL: Vassbakken barnehage tok imot 26 av 27 barn denne uken. Kun ett barn har holdt seg hjemme. Foto: Frida Malm.

– Vi kan ikke garantere noe som helst 

De ansatte i barnehagene arbeider så godt de kan i den spesielle situasjonen. Likevel kan de ikke garantere noe helt sikkert. 

– Jeg kan aldri si at: Her er det bare å komme, her er det trygt. Det vet man aldri, men vi gjør så godt vi kan for å hindre størst mulig smittespredning, og vi følger rådene for smittevern, forteller Sivertsen.


ÅPENT: Blåtoppen barnehage har åpent mellom 08:00 til 16:00. Foto: Frida Malm.