Får ekstrabevilgninger til streaming

Publisert:22. april 2020Oppdatert:23. april 2020, 08:44
DIGITALISERT: Gjennom Litteraturhuset i Bergen sin facebookside kan du få litterært påfyll rett i din egen stue.

Litteraturhuset i Bergen får god respons på streaming av arrangementer, men taper penger på koronakrisen.

BERGEN:  Etter at koronarestriksjonene ble innført, har det oppstått økonomiske utfordringer for Litteraturhuset i Bergen.

–     Det er et problem at vi ikke tjener penger på billettsalg og utleie av rom. Der taper vi veldig mye penger, sier daglig leder ved Litteraturhuset i Bergen, Kristin Helle-Valle.

Tror det kommer til å ordne seg

Med utstyr som ikke var tilpasset en plutselig digital omstilling, ble det fort tydelig at de måtte foreta noen oppgraderinger for å levere så godt innhold som de ønsket. Ved hjelp av en ekstrabevilgning på hele 800 000kr fra Fritt ord skal de oppgradere nettsidene sine, skaffe inn teknisk utstyr til avanserte produksjoner og sørge for et kvalitetsløft på strømmetjenesten sin.

–     Vi har fått ekstra penger fra Fritt Ord for å overleve. Vi må være på nett på en ordentlig måte. Folk tåler en dårlig mac-sending eller to, men folk er blitt vant til en helt annen kvalitet, forteller hun.

Hun er likevel optimistisk, og forteller at Litteraturhuset er heldige som får beholde alle bidragene de allerede har fått.

–     Jeg har god tro på at dette kommer til å gå bra, og vi kommer til nok til å bli mer digitale selv etter at restriksjonene er opphevet, og bruke kompetansen vi har opparbeidet oss.

Tar bokpraten inn i stua

Et av tiltakene for å opprettholde aktiviteten har vært å digitalisere flere av arrangementene som var planlagt. Gjennom strømmingen av  “Litthus i Ditthus” har Litteraturhuset flyttet bokpraten hjem til publikum.

–     Omstillingen har gått veldig bra, og var på en måte mye lettere enn jeg fryktet. Vi har gjort om auditoriet til et studio sånn at folk kan komme dit og bli gjort opptak av uten publikum i salen, forteller Helle-Valle.

Margunn Vikingstad er programrådgiver ved Litteraturhuset og understreker viktigheten av at arenaer som dette holder seg gående.

–     Alle litteraturhusene i landet betyr mye for forfattere, og omvendt. Det er en plass der en får muligheten til å formidle det som skjer i det litterære Norge og verden, og sette det inn i en sammenheng og vinkling så litteraturen kobles opp mot samfunnet.

Seertallet påvirkes av været

Vikingstad forteller om generelt god respons på arrangementene de har hatt så langt.

–     Det første arrangementet som ble streamet var veldig godt besøkt, og vi opplever mange seere på godt etablerte konsepter.

Helle-Valle tror imidlertid at årsaken til at de opplever noen variasjoner i seertall er det fine været som har vært i Bergen den siste tiden.

–     Det er nok ikke den beste tiden på året for at folk setter seg inn og ser på en skjerm. Når det blir fint vær i Bergen kommer folk seg ut, og det slår ut.

“Jenter fra Bergen er nokke for seg”

Et av Litteraturhusets kommende nettarrangement kalles “Bergens beskrivelse” og avholdes den 22.april. I anledning Bergens 950-års jubileum tar Litteraturhuset et digitalt dypdykk i litteraturen som beskriver den regnvåte, men elskede byen. Det er det tredje arrangementet i en serie, og skal ta for seg  Bergenskvinnen i litteraturen, både gjennom samtidslitteratur og fra et historisk perspektiv.

–     Det har vært mannen som har skrevet litteraturhistorien, og vært toneangivende i å felle smaksdommer, men det er heldigvis en annen situasjon i dag. Mange skriver både fra og om Bergen, sier forfatter og oversetter Grethe Fatima Syéd

Syéd har selv skrevet to bøker om litteratur, og håper å løfte ukjente bergenskvinner i litteraturen.

– Det er naturlig når man snakker om kvinner, at det er noen som blir i skyggen og glemt. Vi har noen store navn som Torborg Nedreaas, Cecilie Løveid og Amalie Skram, og noen som ikke er så kjente, forteller hun.

Selv om forfatteren setter stor pris på digitale arrangementer, ser hun frem til at restriksjonene lettes.

–     Jeg savner å gå på litteraturhuset og bokhandelen. Jeg kjenner jeg gleder meg til ting kommer i gang igjen.


NEDPRIORITERTE KVINNER: Forfatter og oversetter Grethe Fatima Syéd har skrevet boken “En sommer med Nedreaas” og mener flere kvinnelige bergenske forfattere blir undervurdert. Foto: Privat.