Endelig kan de danse sammen igjen

Publisert:30. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 13:33
ASKER KULTURSKOLE DANS: Danseelev Anna Alpana Fjerstad Tvedt, Koordinator for dans, Marianne Schwarz, og elev Helle Heyerdahl, er glade for å være tilbake i danseskolens lokaler. Foto: Synnøve Fonneland.

Asker kulturskole dans har hatt digital undervisning siden 12.mars. Nå får de mest erfarne elevene komme tilbake til danseskolens lokaler. – Det betyr alt, forteller danseeleven Helle Heyerdahl (18).

ASKER: Den 29.april kunne Asker kulturskole dans åpne dørene igjen. Til vanlig har danseskolen undervisning for over 400 elever til sammen, der undervisningen foregår i grupper på 10 til 20 stykker. De 29 elevene som nå vender tilbake vil ha dansetrening i grupper på tre til fire. Beslutningen er tatt i Asker kommunes kriseledelse.

Rektor og virksomhetsleder for Askers kulturskole, Kim Stian Gjerdingen Bakke, forklarer hvorfor det er de eldste elevene som får komme tilbake. 

– Bakgrunnen for dette er behovet for å gi disse elevene mulighet til å holde og utvikle seg på sitt høye nivå. Noen skal inn til høyere utdanning, mens andre skal prøvedanse i ulike sammenhenger, skriver Bakke til Bymag.

Fare for skade 

Virksomhetsleder Bakke understreker viktigheten av at elevene får danse i skikkelige lokaler.

– Det er viktig å danse på riktige underlag eller gulv for å unngå skader og belastningsskader. Dette har ikke elevene hjemme, men det har kulturskolen i våre lokaler, skriver Bakke til Bymag.

Dette har elevene, Helle Heyerdahl (18) og Anna Alpana Fjerstad Tvedt (17), også fått merke.

– Hjemme har vi vanlig parkettgulv, og det er jo mye glattere og hardere enn gulvet her. Man må være ekstra forsiktig, sier Heyerdahl.

Elevene forteller også at det er vanskelig å få individuelle korrigeringer og tilbakemeldinger via skjermen. Koordinator for dans, Marianne Schwarz, understreker at digitale løsninger aldri vil være et tilstrekkelig tilbud.

– Det er vanskelig å trene fullgodt og danse ballett hjemme. Det er en stor del av treningen som forsvinner når du ikke kan være i studio.


KOORDINATOR FOR DANS: Marianne Schwarz er glad for å ha noen av elevene sine tilbake. Foto: Synnøve Fonneland.

Et andre hjem

Danseelevene gleder seg til å ta del i den fysiske undervisningen igjen. Til vanlig tilbringer de omtrent ti timer i uken i danseskolens lokaler.

– Det er jo på en måte vårt andre hjem, så det har vært veldig rart å ikke være her, forteller Heyerdahl.

– Det er jo høydepunktet i hverdagen, legger Tvedt til.

Elevene ved danseskolen har savnet både den fysiske og sosiale delen av dansetreningen.

– Det var deilig å kunne danse fullt ut, ha noen rundt seg og heie på hverandre igjen, sier Heyerdahl.

Koordinator for dans, Marianne Schwarz, er glad for å se elevene igjen.

– Dette er elever vi ser så mye ellers, så det har vært veldig tungt og rart å ikke ha noen her. Jeg kjenner det er hyggelig å kunne snakke fysisk til dem igjen, forteller Schwarz.

Alternativt opplegg

Selv om danseskolen holder stengt for resten av elevene, får alle tilbud om undervisning over nettet.

– Selv har jeg laget videoer med øvelser til alle mine elever. Noen lærere har hatt live-stream over Zoom og andre har sendt skriftlige oppgaver som besvares på film, forteller Schwarz.  

Elevene Heyerdahl og Tvedt synes den digitale undervisningen har fungert godt, men at det også har sine begrensninger.  

– Det har vært en fin måte å holde seg aktiv på og møte hverandre, men så er det jo begrenset med plass hjemme, sier Heyerdahl.


TILBAKE: Anna Alpana Fjerstad Tvedt og Helle Heyerdahl får endelig danse på riktig underlag igjen. Foto: Synnøve Fonneland.

Smittevernregler

Danseskolen har fått retningslinjer for smittevern fra nasjonale myndigheter. Blant annet skal man unngå garderobene og dusjene holdes stengt. Derfor må elevene komme ferdig påkledd, med oppsatt hår, og med fylte vannflasker. De må forlate lokalet så fort undervisningen er ferdig.

– Det er jo litt trist for det sosiale selvfølgelig, men man kan jo prate litt underveis. Det er også mulig å slå av en prat utenfor lokalet, sier Schwarz.

Lokalene blir vasket en gang om dagen, og det er lagt opp til et kvarters pause mellom hver gruppe slik at nødvendige overflater kan vaskes før neste grupper kommer på trening. Både elever og danselærere skal holde god avstand til hverandre.

– I stedet for å fysisk korrigere elevene, må vi stå på to meters avstand og forklare, forteller Schwarz.

Det er fremdeles mye som må på plass før Asker kulturskole dans skal kunne åpne opp for fullt.

- Det vil fortsatt være store begrensninger på gruppeundervisning, og det må også planlegges hvordan dette gjøres på en best mulig måte, både faglig, pedagogisk og ikke minst smittevernsmessig, skriver Bakke til Bymag.

Asker kulturskole dans har utsatt sine auditions for kompaniene til høsten, og håper på at de kan komme i gang med vanlige klasser når den tid kommer.