– Det absolutt verste er at man ikke vet noen ting

Publisert:30. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 23:44
STUDENTER: frykter at utveksling avlyses. Foto: privat

Koronaviruset har gjort det vanskelig å reise på utveksling til høsten. Studentene er lei usikkerheten.

BERGEN: Psykologistudenten Henrikke Kjølsrød Berg, som planlegger utveksling til Canada, forteller om stor frustrasjon. 

– Jeg er ganske lei hele situasjonen nå, og blir ikke noe mindre lei når jeg tenker på at det kanskje går utover utvekslingsmuligheter, sier hun.

Berg hadde gledet seg til å oppleve en ny kultur og møte nye mennesker. Nå ser hun mørkt på situasjonen.

– Jeg har jo selvfølgelig et sterkt håp om at vi fortsatt kan dra, men hvis jeg skal være helt ærlig med meg selv tror jeg ikke det vil gå akkurat i år, sier hun.


STUDENT: Kjartan Gjerde. Foto: privat

Kjartan Gjerde som ønsker å reise på utveksling til Universitetet i Leiden, Haag i Nederland, er også usikker på om det blir noe av.

– Jeg tror egentlig at utveksling kommer til å bli avlyst. Samtidig vil jeg jo veldig gjerne reise, så jeg kommer ikke til å avlyse det selv. I hvert fall ikke enda.

Det er mye usikkerhet rundt hva som skjer med utveksling for studenter til høsten og om det vil være forsvarlig å dra. Gjerde sier at det nå handler om fakta, og ikke følelser.
 
– Jeg har tillit til myndighetene. Så dersom de sier at det er greit å reise, regner jeg med at det er trygt.

Vil ikke lenger dra 
Tina Thaulow Wellerop studerer økonomi i Bergen. Til høsten skal hun egentlig på utveksling til Gent i Belgia, men ønsker ikke lenger å dra slik forholdene er nå.

– Situasjonen er såpass uklar, og ting vil ikke være tilbake til normalt innen avreise. Jeg ønsker best mulig forutsetninger for utvekslingen, blant annet fad


STUDENT: Tina Thaulow Wellerop. Foto: privat

deruke og undervisning, men det er vanskelig å si om dette er realistisk akkurat nå, forteller Wellerop. 
 
Savner mer informasjon fra skolen
Wellerop forteller at de blir oppdatert med den mest nødvendige informasjonen av universitetet, men ikke så mye mer enn det.

– Det absolutt verste er at man ikke vet noen ting, deriblant hvor jeg skal bo til høsten. Selvfølgelig har jeg full forståelse for at skolen prøver å vente med å ta en endelig beslutning, men sånn som ting er nå så ønsker jeg bare å vite utfallet, sier økonomistudenten.
 
Henrikke Kjølsrud Berg skulle ønske hun fikk mer informasjon om situasjonen og hvordan det kan påvirke utvekslingen. De har nå fått beskjed om at de får et endelig svar etter 1.mai.


STUDENT: Henrikke Kjølsrød Berg. Foto: privat

– Jeg prøver å tenke på at det er andre det er langt verre for enn meg. Men jeg kjenner jeg håper det snart nærmer seg slutten og at ting kan gå tilbake til normalen, forteller Berg.

Kjartan Gjerde forklarer at det er mange påvirkningsfaktorer som avgjør om det blir utveksling eller ikke.  

– Problemet for oss som skal på utveksling er at det er så mange å forholde seg til, og som potensielt kan sette ned foten. Vertsland, vertsuniversitet, universietet og regjeringen her i Norge skal alle ha noe å si, sier han. 

Avlyst utveksling 
Høgskolen på Vestlandet la for kort tid siden ut informasjon om at all utveksling utenfor Europa er avlyst. For praksisutveksling vil det ikke bli verken i eller utenfor Europa.

Maria Solvang studerer sosialt arbeid på HVL og skulle til Tanzania i tre måneder. 

– Det var noe jeg hadde gledet meg veldig til, men jeg skjønte ganske tidlig når korona brøt ut at det mest sannsynlig ble avlyst. For min del kommer ikke muligheten for å dra på utveksling igjen, som gjør det litt ekstra kjedelig, sier hun. 

På tirsdag informerte NTNU om at det ikke vil være noe utveksling utenfor Europa for studentene ved universitetet denne høsten. Visedirektør for Universitetet i Bergen og leder for UHR-Utdanning, Oddrun Samdal, har fortalt til at hun tror de fleste institusjoner vil gjøre det samme. 

En stor dugnad 
Kjartan Gjerde synes vi i Norge er veldig privilegerte som bor i et land som er lite rammet av korona, og som har kompetente myndigheter som håndterer situasjonen på en god måte.
 
– Det er klart at hele situasjonen er veldig kjedelig for alle studenter, men vi er midt i en stor dugnad. Da må vi studenter som skal på utveksling også delta, sier han.
 

Bymag har ikke klart å få kontakt med UiB for å få mer info om høstens utvekslinger før saken ble publisert.