Dårlige værforhold ødelegger treningen på Vestlandet. -Må flytte til Østlandet

Publisert:20. april 2020Oppdatert:23. april 2020, 08:40
VESTLANDSVÆR: Madeleine Sylvester-Davik på startslinjen i Ål 2019. Foto:Privat

Som et resultat av ustabilt vær på Vestlandet velger skitalentet Madeleine Sylvester-Davik å flytte til Østlandet.

Tertnes Alpintlag har flere jenter i Norgestoppen fra U16-gruppen. De trener i Eikedalen, en times kjøretur fra Bergen og her er værforholdene ustabile.

Madeleine Sylvester-Davik forteller at østlendinger har flere treningsdager på ski, og er dermed store konkurrenter. For å få mulighet til å trene mer må hun flytte til Østlandet. 

–Jeg skal begynne på skigymnas på Østlandet så da får jeg stått mer på ski, og det blir spennende, forteller 16-åringen. 

Far og tidligere alpinist, Martin Sylvester-Davik, forteller at dersom datteren hadde hatt mer stabile forhold kunne hun kjørt oftere gjennom hele sesongen. 

Konkurrenter på Østlandet

–Værforholdene på Vestlandet går utover kontinuiteten på treningen,


EIKEDALEN: Skitrener Brendan Kettermann i våt regnjakke. Foto:Privat

forteller skitrener Brendan Kettermann.

Videre sammenlikner han forholdene med Østlandet. Han forteller at på Østlandet er det mer værstabilt med jevn snø, kuldegrader og mindre nedbør. 

–På vei hjem fra renn på Østlandet vet vi at konkurrentene blir igjen der og kjører på stabile forhold frem til neste renn, mens vi må tilbake til Vestlandet og vet ikke hva som møter oss, utdyper Kettermann. 

Avhengige av å reise

Skisesongen i Eikedalen er ikke i gang før i januar, og tar slutt i god tid før påske. Resten av tiden bruker laget helgene på Geilo, mens i sommermånedene er det Folgefonna som gjelder. 

–Hadde vi ikke hatt muligheten til å reise til Geilo hadde vi sannsynligvis ikke klart oss i konkurranse med dem som trener på Østlandet, sier treneren. 

Han forteller om utfordringer til rekrutteringer på Vestlandet, og at det kan henge sammen med værforholdene. 

Kjempefordel

Faren til det unge skitalentet, Martin Sylvester-Davik, forteller at østlendingene har en kjempefordel. 

–De har jo mange alternativer, i veldig kort avstand fra huset. Da kan de trene med god kvalitet flere ganger i uken, uten at de trenger å bli belastet med mye reise. Den totale belastningen vår er relativ stor i forhold til at reisingen tar mye tid. 

Løperne i klubben betaler selv for reisekostnader. 

–Dersom du må reise vekk, ha overnatting og skikort, så blir det fort veldig dyrt, sier Sylvester-Davik. 


FAR OG DATTER: Tatt fra Folgefonna sommeren 2018. Foto:Privat

Verdensdrømmen

Målet til Madeleine Sylvester-Davik er å bli verdens beste løper. For å oppnå dette forteller hun at hun må trene mest mulig, og ha konsentrasjon på de treningene hun er på. 

–Man får liksom ikke like mange muligheter til å stå på ski, så vi reiser mye for å få trent mest mulig på ski. Det er kjipt å sitte i bilen, men det er verdt det, sier hun. 


NEST BEST I VERDEN: Blant 50 ulike nasjoner tok Madeleine Sylvester-Davik andreplassen i Folgaria i Italia. Barnerennet sies å være det største i verden.

Fordel for vestlendingene

Far Sylvester-Davik forteller at fordelen til vestlendinger er at dersom de har bestemt deg for å satse blir de fokuserte. Han sier at når det først er gode værforhold og man får stått på ski, må det være kvalitet på skitreningen. Det er ikke gitt at været er det samme dagen etter.

Trener Kettermann forteller at løperne tvinges til å fokusere på ting de selv kan gjøre noe med. 

–Ingen kan gjøre noe med værforholdene. De blir veldig gode på å fokusere på det de har innflytelse på, forteller Kettermann. 

Jenta på U16-laget stod i fjor på pallen i Italia, og har igjen kvalifisert seg til internasjonalt renn. Denne gangen i Canada, men grunnet Koronasituasjonen er rennet avlyst.