Branns nye treningsplan under koronaperioden

Publisert:22. april 2020Oppdatert:23. april 2020, 08:43
Fullkontaktstrening: Brann ønsker å komme i gang med vanlige treninger så fort det er helsemessig forsvarlig. Foto: Brann.no

Brann har lagt frem et forslag for de andre toppklubbene om hvordan de kan trene for fullt igjen. Planen går blant annet ut på isolering av spillerne og rapportering til medisinsk apparat både morgen og kveld.

På mandag la Brann frem en plan for hvordan fotballklubbene over de neste ukene kan gå over til det de kaller “fullkontaktstrening”. Det ble lagt frem på et videomøte med de sportslige lederne i eliteserie- og obosligaklubbene, arrangert av Norsk Toppfotball. Forslaget er utarbeidet av Branns sportslige leder Rune Soltvedt og klubbens lege Magnus Myntevik.

oppsummering av planen er følgende:

  • Spillerne vil gå inn i en form for isolasjon dersom de skulle få lov til å trene fullt med kontakt igjen. Det vil kun være tillatt å reise mellom treningsfeltet og sitt eget hjem.
  • Spillerne vil rapportere inn til klubbenes medisinske apparat hver morgen og kveld om hvordan de føler seg.
  • Alle som har det minste tegn til sykdom, vil bli plukket ut og utelatt fra gruppen frem til de eventuelt har testet negativt for covid-19 eller er helt symptomfrie i tråd med gjeldende regler.
  • Spillerne vil fortsatt ikke bruke garderober. De vil skifte hjemme, vaske tøyet sitt hjemme, stille ferdig skiftet på treningsfeltet, utføre treningen og dra hjem umiddelbart.
  • Det vil fortsatt være strenge regler for håndhygiene, forbud mot spytting, vasking og desinfisering av baller, og forbud mot å ta på ballene med hendene.

Vil redusere skaderisiko

For øyeblikket er Brann nødt til å trene i grupper på fem stykker og spillerne kan ikke være nærmere hverandre enn 2 meter. Klubben ønsker fire til seks uker med fullkontaktstrening før en eventuell seriestart.

– Når, eller om, det åpnes for å spille kamper, så er det viktig at spillerne er rustet for det. Fotballbevegelsene er spesielle og ganske harde for beina. Det er kun ved fotballspill de kan bli godt forberedt for å tåle dette. Om de ikke er gradvis trent opp til å tåle den belastningen vil skaderisikoen være stor, forteller Myntevik til Bymag.

Branns lege håper de kan gå i gang med fullkontaktstrening så raskt som mulig, men vil selvfølgelig ikke gå i gang før myndighetene mener det er trygt. Hvis en i spillertroppen blir smittet kan det påvirke hele laget.

– Om noen får koronaviruset og har vært sammen med andre på laget, så må alle i karantene. Vi må forholde oss til de reglene som myndighetene har satt.

– Håper det ikke blir nødvendig

Bergens Tidendes kommentator Anders Pamer sier til Bymag at planen bærer preg av at Brann er villig til å strekke seg svært langt for å få fotballen i gang igjen:

– Dette er et inngripende tiltak, spesielt rundt dette med isolering. Jeg håper det ikke blir nødvendig for å få fotballen i gang i sommer, men det er helt avgjørende med kontakttrening. Det er helt essensielt, fordi det er en så stor del av fotballen. Dueller avgjør i praksis fotball. 

Pamer mener konsekvensene av å ikke komme i gang med Eliteserien i sommer kan bli store.

– Norsk Toppfotball opererer med 1. august som seneste frist for sesongstart om en Eliteserie-sesong i 2020 skal gjennomføres. Dersom det ikke spilles toppfotball i år blir konsekvensene økonomiske problemer og trolige konkurser. På lengre sikt vil det trolig være ødeleggende for interessen både hos publikum og sponsorer.