Askerbøringer risikerer smitte på tur

Publisert:22. april 2020Oppdatert:28. april 2020, 11:46
FULLT: Parkeringsplassen på Sem var fylt med mange biler og turgåere. Foto: Elise Welde

Folk går i kø på stien opp til Skaugumsåsen i Asker. –Til slutt måtte jeg snu og gå en annen rute, forteller turgåer Hanna Linnea R. Flugstad (18).

Turgåere har i det fine været samlet seg rundt , som ligger ved Semsvannsområdet i Asker. Flere turgåere uttrykker at det ikke er mulig å overholde tometersregelen på de smaleste partiene. 

Hanna Linnea R. Flugstad (18) skulle gå tur med hunden, og planen var å fullføre helt til toppen. Etter å ha møtt flere småbarnsfamilier og hunder som løp fritt måtte hun snu. 

–Vi var jo for nærme, og man tar på de samme steinene i et klatreparti på vei opp. Jeg gikk forbi mennesker på vei ned igjen også, og regnet med at det var enda flere på toppen, sier hun. 

Videre forteller hun at noen reagerte med å dra buffen litt lenger over halsen, og tok store omveier. 

–Men så var det andre som ikke brydde seg i det hele tatt, sier Flugstad.  


TOPPTUR: Skaugumsåsen ligger i Asker kommune, og strekker seg 349 m.o.h. Foto: Elise Welde

Smittefare

Turgåer Petra Elise Dahl (18) forteller at hun også møtte motgående gåtrafikk, og at det ville vært bedre om alle gikk i samme retning.

–På det trangeste ville vi møte hverandre med maks en meter. Myndighetene har sagt at to meter er nødvendig for å forebygge smitte, så jeg vil jeg tro det oppstår smittefare når vi ikke kan overholde den regelen, forteller Dahl. 

Hun utfyller videre at i møte med mennesker risikerte de også gjennom spytt.  

 er et telefontilbud i samarbeid med Helsedirektoratet, som svarer på spørsmål knyttet til Koronaviruset. De forteller at de ikke har kjennskap til Skaugumsåsen, men dersom smittefaren er tilsvarende som i Maridalen og på Sognsvann er  forholdene kritikkverdige. 

–Dersom man går forbi hverandre og hoster kan det komme smittesky på fem-seks meter, sier koronalinjen i en telefonsamtale. 

Kommunetiltak


SKILT: På vei fra parkeringsplassen er det skiltet mot Skaugumsåsen, i tillegg til andre turdestinasjoner. Foto: Elise Welde

Ordfører i Asker kommune, Lene Conradi, forteller at kommunen har skiltet med informasjon om de gjeldene smittevernsreglene i de populære utfartsområdene. 

–Vi håper selvfølgelig i det lengste å unngå å «stenge» turområder, forteller Conradi. 

har i samarbeid med kommunen hatt turverter i området for å veilede turfolket i forhold til smittevern. De oppfordrer til å gå opp raset, og ned via stiene og bygdeborgen i Djupedalsåsen. 

–Vår anbefaling angående Skaugumsåsen er å innføre “enveisgange” slik at det ikke blir møtende trafikk i raset dersom det er mange på tur til samme tid. Det er lettere å ivareta smittevernsreglene når man går etter hverandre.


NAKUHEL: Dager med fint vær og med rutiner for smittevern holder kaféen åpent. Foto: Elise Welde

Turgåer Flugstad mener det er behov for bedre opplysninger. 

–Kommunen bør lettere opplyse om andre turmuligheter, og skilte bedre slik at folk sprer seg, oppsummerer Flugstad. 

Behovet for å gjeninnføre turverter vurderes fortløpende av NaKuHel Asker og kommunen.