– Alt virker litt forgjeves

Publisert:27. april 2020Oppdatert:27. april 2020, 16:11
BURSDAGSBARN: Vikram Sunde Kahlon får ikke tatt lappen på bursdagen sin. Foto: Privat.

Grunnet smittefare er alle oppkjøringstimer og vanlige kjøretimer utsatt på ubestemt tid. Bursdagsbarnet Vikram Sunde Kahlon (18) var en av mange som skulle hatt oppkjøring til førerkortet i dag 27. april.

LIER: Vikram Sunde Kahlon startet de første delene av opplæringen sin allerede i september 2017, men innspurten mot lappen startet hovedsakelig rundt september i fjor ved Learn Trafikkskole i Lier. 

– Jeg startet opplæringen min tidlig, fordi jeg skulle ta oppkjøring på bursdagen min. Nå som oppkjøringen er avlyst virker alt stresset med å gjennomføre alle kursene litt forgjeves, sier Sunde Kahlon.

Han frykter det vil bli lange ventelister når Statens Vegvesen igjen avholder oppkjøringer.

– Når de åpner vil jeg stå i en kø bak de som heller ikke fikk kjørt opp før meg. Oppkjøringen min blir nok ikke før én eller to måneder etter gjenåpningen, sier Sunde Kahlon. 

Skuffet over prioriteringer

Han er skuffet over at andre «en-til-en»-tjenester åpner igjen mandag, men at oppkjøringer ikke er en del av denne planen. Han mener Statens Vegvesen kunne satt inn tiltak som gjorde det mulig å gjennomføre oppkjøringer. 

– Jeg er skuffet over at frisører prioriteres før oppkjøringer. Jo flere som kjører opp, desto mindre folk på offentlig transport. Det vil forebygge smitte, sier Sunde Kahlon.


TEORIBOKA: Veien mot førerprøven blir lengre for mange enn først forventet. Foto: Kamilla Ø. Killingberg.

Håper på oppkjøringer i løpet av mai

Daglig leder for Learn Trafikkskole i Lier, Geir Cato Grøn Kristiansen, forteller at Statens Vegvesen muligens åpner for oppkjøringstimer i løpet av mai, og at retningslinjer må følges som i alle andre bransjer ved oppstart. 

– Det kan bli vanskelig med to meters avstand under en oppkjøringstime, forteller  Kristiansen.

Kristiansen sier de heller ikke har fått noen svar fra myndigheten om når de eventuelt kan åpne kjøreskolene igjen og ting kan komme tilbake til det normale.

– Vi tenkte vi også skulle få åpne i dag, men vi har ikke fått de godkjente retningslinjene vi trenger, sier Kristiansen.


DAGLIG LEDER: Geir Cato Grøn Kristiansen er daglig leder ved Learn Trafikkskole i Lier. Foto: Privat.

Kjøreskolen venter på svar fra FHI og helsemyndighetene om hvilke tiltak som skal settes i gang når kjøreopplæringen og oppkjøringer skal gjenåpnes. 

– Jeg håper vi åpner når som helst, avslutter Kristiansen.

Holder stengt inntil videre

Statens Vegvesen skriver på sine at de holder alle trafikkstasjoner stengt inntil videre. Det vil si at det ikke vil være mulig å gjennomføre verken selve oppkjøringen eller teoriprøven man må ta før oppkjøringen. De følger rådene fra helsemyndighetene tett, og oppdaterer fortløpende.

– Vi jobber intenst med å få oppkjøringene i gang igjen så raskt som mulig, skriver medievakt for Statens Vegvesen, Simen Narjord, i en melding til Bymag.