70 prosent økning i etterspørselen av nærturer

Publisert:5. mai 2020Oppdatert:5. mai 2020, 10:38
VIDDEN: Turen mellom Fløyen og Ulriken er blant de mest populære turene i Bergensområdet. Foto: Sunniva Berggreen Kaalaas

Byfjellene myldrer av folk og instagramfeeden er oversvømt av turglade mennesker med primus og hengekøye. Friluftsliv virker å være mer trendy enn noen gang, til stor glede for Den Norske Turistforeningen.

BERGEN: Det har de siste årene vært en jevn økning i interessen for friluftsliv, men i år har interessen virkelig eksplodert. Norrøna-bukser og Salomon-terrengsko er ikke lenger forbeholdt de aller mest engasjerte. 

– Vi ser nå at folk er opptatt av å bruke naturen i nærområdet. Det er for eksempel svært mye aktivitet i byfjellene. Det er mange fulle parkeringsplasser i nærheten av lokale turstier. Det er vi glade for å se, forteller André Marton Pedersen. 


DNT: André Marton Pedersen jobber i Den Norske Turistforeningen og synes det er positivt at interessen for friluftsliv er stor. Foto: Privat.

Pedersen jobber i Den Norske Turistforeningen og er informasjonsleder i Bergen og Hordaland turlag. I følge Pedersen har aktiviteten på DNTs tjeneste ut.no opplevd en enorm vekst, spesielt den siste tiden. Hvis man sammenligner årets påske med fjorårets, har aktiviteten økt med hele 70 %. I følge Pedersen, søker folk først og fremst etter nærturer, altså kortere turer i sitt eget nærmiljø. 

Oppdager nye stier

Også friluftslivet er påvirket av den pågående Covid 19-pandemien. Pedersen fra DNT tror at smittevernhensyn gjør at folk er mer interessert i å oppdage nye turstier og teltplasser. 

– Vi er jo egentlig vanedyr, så når vi finner en tur vi liker, går vi den gjerne igjen og igjen. Men det er nok mange som har oppdaget noen nye perler i nærområdet som følge av pandemien. 

Det er ikke bare Den Norske Turistforeningen og turlagene som har merket den økende interessen. Varehussjeg hos XXL Lagunen, Svein-Eric Furebotten, forteller at utstyr som hengekøyer, soveposer og liggeunderlag har vært svært populært de siste par årene. 


TOMME LAGRE: I følge Svein-Eric Furebotten fra XXL ble lagrene fort tømt for hjemmetreningsutstyr grunnet Covid-19. Nå er det turutstyr som er mest populært. Foto: Privat.

– I fjor var jo hengekøyer en stor trend. Nå ser vi også at mange planlegger å tilbringe ferien sin i Norge fordi de rett og slett ikke kan reise noe annet sted. Dette kombinert med det fine været vi har hatt den siste tiden, gjør at folk er veldig interessert i å skaffe seg riktig utstyr.  

Ungdommen på vei ut 

Furebotten forteller at det er flere førstegangskjøpere blant kundene nå enn tidligere. 

– Mange vet ikke helt hva de trenger. De har kanskje lest seg litt opp på nett, men et telt kan jo koste alt fra tusen til ti tusen kroner, avhengig av hva du trenger. Så det er nok mange som ikke har vært mye ute i naturen tidligere, som nå ønsker seg ut. 

I følge André Maron Pedersen har DNTs turlag opplevd en medlemsvekst blant ungdom. 

– Mitt inntrykk er at det er mange ungdom som nå interesserer seg for friluftsliv. For oss er det veldig positivt at de oppvoksende generasjonen lærer seg enkelt og naturvennlig friluftsliv. 

er det i dag kun 11.5 % av norsk natur som er uberørt, eller såkalt villmarkspreget. Den Norske Turistforeningen er opptatt av at denne naturen bevares. De tror at den store interessen for friluftsliv kan hjelpe til. 

– Det er selvfølgelig viktig at man oppfører seg hensynsfullt ute i naturen. For turlaget er det viktig at også ungdommen lærer seg å bli glad i og ta vare på naturen, sier Pedersen. 

 

Bymag oppfordrer alle turglade til å sette seg inn i allemannsretten og hva som gjelder for telting og båltenning i de områdene du går tur.