Våren kommer ekstra tidlig i år

Publisert:3. mars 2020Oppdatert:6. mars 2020, 12:24
VÅR: Bedene rundt Lille Lungegårdsvannet. Foto: Silje Olsen

Gjennom de siste årene har plantingen i Bergen Sentrum foregått mellom mars og april, men i år kommer vårplantene opp tidligere enn før. - Dette året har vi et ekstra spesielt tilfelle på grunn av den milde vinteren, forteller Elisabet Salbu fra Bymiljøetaten

Lille Lungegårdsvann: Når man går rundt i gatene i Bergen er det ikke vanskelig å legge merke til de mange gule dressene som arbeiderne rundt i byen bruker. Denne gangen er det ikke anleggsarbeidere med et nytt bygg som står på agendaen, det er bymiljøetaten som er i gang med vårplantingen. Og det er ikke uten grunn at de er i sving allerede i starten av mars. Den milde vinteren har framskyndet arbeidet til bymiljøetaten. 

 De siste årene har plantingen jevnt over kommer på samme tid, men i år har vi et ekstra spesielt tilfelle på grunn av den milde vinteren, forteller Elisabet Salbu fra Bymiljøetaten.

Tidligere har det hovedsaklig vært tulipaner som har blitt plantet, men de siste årene har flere blomster kommet i bedene på grunn av den tidlige vårplantingen, forteller Salbu. Dette for å få det blomstrene bybildet til å vare helt til 17. mai. Derfor finner vi også stemorsblomster (viola tricolor), forglemmegei (myosotis) og tusenfryd (bellis) blant blomsterløkene som endelig spirer i bedene. 

Bergens gartnere

Hvert år er det Bymiljøetaten som tar seg av plantingen av nye blomster og at det som står igjen fra forrige år blir vekt til live igjen. I april 2019 var det hele 15.800 vårplanter som ble plantet rundt om i Bergen Sentrum, og i år er det bestilt like mange planter men de kommer opp tidligere enn forventet. 

 Områdene vi har ansvar for for sprer seg fra Lille Lungegårdsvannet til Musikkpaviljonger og Teaterparken, som strekker seg fra teateret til Bergen offentlige bibliotek, sier Linn Steinsvik.


SPIRER: Blomsterløkene ble kuttet ned i november, men nå er de på vei opp igjen. Foto: Silje Olsen

Arbeiderne

Linn Steinsvik og Therese Sørensen er to av rundt ti stk som jobber med å få bedene klare slik at våren kan ankomme Bergen. Kantene fikses og blomstene plantes. Sist november ble alt klippet ned for vinteren, og allerede nå er det på tide å få byen til å blomstre igjen. 

 Alle blomster du ser på veien er det vi som fikser, sier Linn Steinsvik.


RYDDER: Linn Steinsvik og Therese Sørensen ferdig på jobb for dagen. Foto: Silje Olsen

 To puljer

Før selve plantingen av de forskjellige blomstene kan bli lagt ned, er det viktig at bedene er klare og blomsterløkene har begynt å vokse fram. Derfor foregår plantingen i to puljer, grovarbeidet og finarbeidet.

I disse dager er det grovarbeidet som blir gjort, der det viktigste er å få vekk alt ugresset og at kantene på bedene er så rette som mulig. Når alt dette har blitt gjort og temperaturen i bakken blir mildere, kommer alle de vakre blomstene på plass. Så selv om det kan virke som våren plutselig dukker opp over natten, er det mange timers arbeid som går ned før Bergen blomstrer. 


VÅR: Dagens arbeid gikk ut på å rette opp kantene rundt bedene. Foto: Silje Olsen