Stadig interesse for rumpeldunk

Publisert:3. mars 2020Oppdatert:3. mars 2020, 17:06
KJEMPER: På Fantoft møtes rumpeldunk-spillerne. Arkivfoto: Helene Knag

23 år etter den første Harry Potter-boken ble utgitt har
interessen for Rumpeldunk økt i Norge.

Det er 23 år siden lesere verden over ble trollbundet av den magiske tilværelsen i første bok om den unge trollmannen Harry Potter, og mange av bøkenes konsept er blitt etterlignet i den
virkelige verden. Blant fenomenene som har vakket størst oppmerksomhet er trollmanns-sporten Rumpeldunk, som inntok gompe-verdenen i 2005. Interessen for sporten har vedvart selv 13 år etter at siste bok utkom, og i Norge har den faktisk økt de senere årene.

Inkluderende Rumpeldunk på Fantoft

I Bergen har Rumpeldunk-interessen fått fotfeste i studentidretten på Fantoft, der et knippe entusiaster møtes til trening et par ganger i uken.

- Alle er veldig aksepterende, sier Kevin Hagenes, som har spilt Rumpeldunk i tre år.

- Uansett hvor du kommer fra, eller hvilket språk du snakker, så er du liksom med i gjengen, utdyper han.


Solveig, som ikke ønsker å stille med fullt navn, har bare spilt i ett år, men er hjertens enig.

- Det er veldig kjekt å treffe de andre spillerne, forklarer hun. De er hyggelige og positive, og det er en god atmosfære.

Norgesmesterskap i Rumpeldunk

Hvert år arrangeres det Norgesmesterskap i Rumpeldunk, og interessen har gjort seg utslag i at antall lag som deltar har økt fra fire til fem i løpet av de senere årene. Signe Bjorvatn har bare spilt i to måneder, og skjønner godt hvorfor interessen vedvarer.

- Man kan drive med fysisk aktivitet og samspill på en måte som gjør at man ikke må ta seg selv så høytydelig, forklarer hun.

-I resten av samfunnet tas alt så høytydelig, og det kan bli litt voldsomt. Mennesker trenger å leke selv om de er voksne.

Kamp mot NTNU

Lørdag 21. mars skal Bergensstudentene spille kamp mot Trondheims NTNU.

- Jeg har veldig lite tro på seier, sier Kevin Hagenes resignert, men når alt kommer til alt tar han ikke dette så tungt.

- For meg er det viktigere å spille kamper enn å vinne, forklarer han.

Når kampen tar slutt er der ingen onde følelser fra hans side.

-Normalt har vi en kamphelg hvert år, og om lørdagen har vi sosial sammenkomst og snakker og har det gøy. Det er gøy å treffe nye folk, sier han fornøyd.

Rumpeldunk gjennom tidene

Rumpeldunk inntok gompe-verdenen i 2005, da  Xander Manshel introduserte sporten til studentene ved Middlebury College i Vermont. I bøkene spilles sporten på flyvende sopelimer, og mange av reglene måtte følgelig revideres noe. Også i den virkelige verden spillesRumpeldunk på sopelimer som spillerne til enhver tid må ha mellom beina, men konsekvensene hvis man skulle falle av er langt fra like
alvorlige. Istedenfor å risikere både armer og bein i en skjebnesvanger kamp mot tyngdekraften, , er det tilstrekkelig at spillerne løper tilbake til sitt eget mål, før de atter kan ta limen fatt.

Den lynraske gullsnoppen, som i bøkene er en liten ball som innhenter 150 poeng til speiderens lag når den fanges, er erstattet med en nøytral spiller som har en sokk med en tennisball hengende fra bukselinningen. Onde tunger vil kanskje ha det til at dette gjør det for enkelt å fange den dyrebare ballen, men det har The International Quidditch Association tenkt på. Den allminnelige tennisballen er nemlig bare verdt 30 poeng.