Slik reduserer du smittespredning

Publisert:10. mars 2020Oppdatert:11. mars 2020, 09:59
EFFEKTIVT TILTAK: Håndvasken er det mest effektive smitteverntiltaket vi har, ifølge FHI. Foto: SIlje Kvalsvik Olsen

Hyppig håndvask kan i stor grad redusere spredingen av virus og bakterier - men da må det gjøres ordentlig.

Bergen: Koronaviruset fortsetter å spre seg i Norge. God håndhygiene er det viktigste og mest effektive tiltaket vi har for å redusere smittespredningen, uttaler Folkehelseinstituttet.

Ordentlig håndvask

En ordentlig håndvask varer i 40 - 60 sekunder. Overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge, mener at det er mange som ikke er grundige nok når de vasker hendene.

– De vanligste feilene som blir gjort i forbindelse med håndvask er at man vasker hendene for raskt eller ikke vasker hele hånden ordentlig, sier hun.

Ettersom håndvask er det viktigste smitteverntiltaket, mener FHI at det er svært viktig at folk tar håndhygienen på alvor. Å gjennomføre en ordentlig håndvask tar ikke mye tid, men det krever at man er nøye.

– En grundig håndvask innebærer å vaske hendene godt med såpe og vann. Man må passe på at alle fingre blir godt vasket, både tommelen og fingertuppene, forklarer Hauge.


STEG FOR STEG: De ulike elementene i en ordentlig håndvask kan demonstreres gjennom 11 steg. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Når bør man vaske seg?

Hauge forteller at Koronaviruset smitter lett. Dersom du har fått viruset på hendene og tar deg til munnen, kan du risikere å bli smittet. Det holder derfor ikke å kun vaske hendene etter at man har vært på toalettet.

– Det er viktig at man vasker hendene ofte etter man har vært ute blant folk, før man lager mat, samt etter man har vært på toalettet. Det er også viktig å passe på å ikke ta seg til munnen med skitne hender, sier Hauge.

Antibac kan drepe virus

Dersom man ikke har tilgang på såpe og vann, kan antibac være et godt alternativ. For at den skal virke ordentlig må man bruke stor nok mengde (ca en teskje) , og gi spriten tid til å trekke ordentlig inn i hånden. Man må heller ikke være synlig skitten på hendene.

– Man skal bruke antibac når man ikke har tilgang på såpe og vann. Det funker derimot ikke å vaske bort for eksempel jord med antibac. Da skal man helst ha såpe og vann, forteller Hauge.

Antibac kan altså ikke erstatte håndvasken, men være et alternativ når vanlig håndvask ikke er mulig. Hauge forteller at antibac allikevel er et virkningsfullt håndhygienetiltak, da spriten kan ta knekken på viruset dersom du har fått det på hendene.

– Antibac vil ha en effekt på dette viruset. Ikke alle virus drepes av sprit, men Covid-19 gjør det, sier Hauge.

Trenger ikke munnbind

For privatpersoner er det derimot ikke nødvendig med annet beskyttelsesutstyr, som for eksempel munnbind. Dette skal brukes på sykehus av helsepersonell som vet hvordan man bruker slikt utstyr.

- Friske mennesker trenger ikke munnbind. Det fungerer ikke, ettersom vanlige folk vil synes det er uvant å ha på seg, og vil derfor ta seg til ansiktet eller munnen for å rette på munnbindet, og det vil virke mot sin hensikt. I tillegg er munnbind en knapphetsgode, og skal forbeholdes helsevesenet, forklarer Hauge.

 


FOREBYGGER SMITTE: Folkehelseinstituttes generelle råd for å forebygge smitte. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet