Skjev kjønnsfordeling i norsk cheerleading

Publisert:6. mars 2020Oppdatert:6. mars 2020, 11:30
Klare for NM: Utøverne i cheerleadinglaget BTSI Phoenix øver på partnerstunt før Norgesmesterskapet i cheerleading. Foto: Camilla Salas-Gulliksen

Cheerleaderne i NM-klare BTSI Phoenix savner flere gutter i idretten. De tror fordommer og stereotyper står i veien for rekrutteringen.

Fantoft: Kun 4% av Norges cheerleadere er mannlige utøvere. For de som utøver idretten får det konsekvenser for hvordan rutinene utføres. Cheerleaderne i NM-klare BTSI Phoenix tror fordommer mot mannlige cheerleadere kan være en av årsakene til den manglende deltakelsen. 

MER ENN HEIAROP OG POMPOMS

– Det er viktig for oss å promotere laget vårt og alt gutta bidrar med. Med styrken deres får vi til høyere kast og vanskeligere partnerstunt for eksempel, forteller hun og legger til at de heldigvis har en del gutter på sitt lag, forteller Tonje Wallem Sivertsen.

Som trener og tidligere utøver vektlegger hun viktigheten av rekrutteringen av gode gutter til laget. Landslagsuttøver og lagkaptein på BTSI Phoenix, Kim Martin Toledo Sviland, er lei av alle stereotypiene som følger med det å være mannlige cheerleader.

– Mange tror det bare er heiarop og pompoms, men det handler mer om ferdigheter og tillit. Jeg var ganske nølende før jeg startet med det selv, men det tok meg én trening før jeg innså hvor mye styrke som kreves.

Han har drevet med sporten i over tre år.

– Da jeg begynte opplevde jeg en del fordommer og stereotypier, men nå i det siste treffer jeg flere som kjenner noen som kjenner noen som driver med cheerleading, forteller Toledo Sviland.

Seksjonsleder i NAIF Cheer, Liv Brurberg Hansen bekrefter at det finnes fordommer om idretten, men at de likevel ser en positiv utvikling i kjønnsfordelingen.

– Det er en del stigmatisering som følger med når gutter begynner med cheerleading. Mange tenker at det er duskedamer, fjoll og fanteri. Det har vært en oppblomstring de siste årene, men det er fremdeles vanskelig å rekruttere unge gutter, sier hun.

Selv om idretten har eksistert lenge, oppstod ikke det første konkurranselaget i Norge før i 1997. Wallem Sivertsen mener dette kan være noe av grunnen til at det er få gutter som blir med.

– Vi er jo den første generasjonen som driver med cheerleading i Norge. Det gjør at folk har litt mindre kunnskap og flere fordommer rundt idretten.


ARMSTYRKE: Landslagsuttøver Kim Martin Toledo Sviland forteller at det krever enorm styrke og gode ferdigheter å være cheerleader. Foto: Camilla Salas-Gulliksen

NM FOR ALLE

I cheerleading bedømmes man for koreograferte show, med pyramider, kast, stunt, turn og heiarop. Nivået i Norge er skyhøyt, og vi har markert oss som mestvinnende cheernasjon i Europa. Cheerleading er likevel en liten idrett, noe som er grunnen til at NM avholdes som en felleshelg for alle cheerleaderne i landet.  Et av målene for NM-helgen er å styrke fellesfølelsen blant de som driver med sporten, spesielt guttene.

– Det er noe miljøet ønsker selv, og det er noe som gjør at de yngste gutta får muligheten til å se opp til og lære av de eldre, forteller hun. 

VI SKAL VÆRE ET LAG ALLE VIL SLÅ

Wallem Sivertsen er tydelig på målene før NM: De skal få rutinene til å ”hitte”, altså utføres feilfritt og uten fall. 

– Vi skal vise hva vi kan, på tross av færre treninger og dårligere treningsfasiliteter enn mange av de andre lagene. I fjor var vi et lag som alle skulle slå, og det skal vi være i år også, sier hun bestemt.

Natalie Ramona Due Bjørvik har vært cheerleader i over 12 år og er lagkaptein sammen med Kim. Hun forteller at det ikke skal stå på engasjementet når de møter opp på matta den 21.mars.

– En av gutta på laget knakk tåa på fotballtrening, men han er fortsatt med på trening. Dét er engasjement det, forteller Due Bjørvik.

Sjekk bildegalleriet fra trening hos BTSI Phoenix!