Siste nytt om koronautviklingen i Bergen

Publisert:12. mars 2020Oppdatert:12. mars 2020, 17:57

Bymag oppdaterer fortløpende

Avgrensning av kollektivtransport

I dag innførte Vestland fylkeskommune avgrensninger for all kollektivtransport, skriver Bergen kommune i en pressemelding. 

Kommunen ber alle om å  unngå rushtiden. Videre oppfordrer de folk til å sykle, gå eller holde hjemmekontor så langt det er mulig. 

– Vi må gjøre alt for å redusere koronasmitte, sier byrådsleder Roger Valhammer i pressemeldingen.

Deretter sier han at det er nødvendig å få ned antall passasjerer på buss og bybane. Det er kun tillat med passasjerer som får sitteplass, eller kan stå med en meters avstand.  

Kommunen råder også alle passasjerer til å bruke bakerste inngang og holde minst én meters avstand til føreren. Kontantbetaling bør unngås og passasjerer skal følge informasjon fra personell. 

 

Kulturtilbud avlyses eller utsettes

Tirsdag kveld la Bergen kommune ned forbud mot arrangementer med over 500 tilskuere, som førte til mange utsettelser og avlysninger. Nå stenger også flere kulturtilbud med mindre kapasitet.

- Den Nationale Scene har avlyst alle forestillinger og publikumsaktivitet frem til 21. mars.

- Stand Up Bergen opplyser om at de avlyser alle sine show til og med 20. mars.

- Ole Bull Scene meddeler at all aktivitet på Ole Bull Huset opphører og at alle arrangementer utsettes inntil de gjeldende restriksjonene oppheves.

- Cornerteateret har avlyst alle sine forestillinger til og med 25. mars.

- På Bergen Kino vil forestillingene gå som normalt, men med halvert publikumskapasitet. Det er fritt setevalg og publikum oppfordres til å sitte mer spredt enn vanlig.

- Bergen offentlige bibliotek avlyser alle sine arrangementer ut mars.

- Filmvisninger i Cinemateket USF går som planlagt.

- Litteraturhuset avlyser enkelte av sine arrangementer, mens resten vil gå som normalt med begrenset publikumskapasitet.

- Med unntak av en konsert har USF Verftet avlyst eller utsatt alle konsertene som skulle spilles der i mars.

- Branns kick-off som skulle finne sted på USF Verftet 1. april er foreløpig utsatt på ubestemt tid.

- Alle konserter og arrangementer som skulle funnet sted i Grieghallen frem til 4. april er utsatt eller avlyst.

- VilVite-senteret stenger frem til påske.

 

Bergen City Marathon: foreløpig ingen plan om avlysning

- Vi følger situasjonen nøye, men har ikke tatt noen avgjørelser om avlysning enda, forteller arrangementssjef, Janne Jensen.

Som følge av nye retningslinjer fra Folkehelseinstituttet den 10.03, har Bergen kommune ”nedjustert antallet tillatte deltakere på arrangementer til maksimalt 500, uten unntak.”

- Vi forholder oss til rådene som blir gitt med tanke på helseperspektivet. Skulle vi arrangert i dag, kunne vi ikke arrangert det slik som planlagt, forteller Jensen.

Likevel er påmeldingen til Bergen City Marathon den 25.april fortsatt åpen.

- Vi har hatt møte med kommunen og skal ha flere møter. Vi diskuterer ulike scenarioer, men må samtidig ha forståelse for planleggingen.

 

All breddefotball stoppes

Norges Fotballforbund (NFF) har skrevet på sine hjemmesider at all breddeaktivitet stoppes ut april. Dette innebærer all form for kampaktivitet, samlinger og trening.

Vedtaket kommer etter anbefalte tiltak for å hindre koronaspredning i Norge. og Norges Idrettsforbund (NIF) følger situasjonen tett, og holder en løpende dialog med helsemyndighetene.

– Vi har over 370 000 aktive medlemmer, og veldig mange er involvert i fotballen på ulike måter hver eneste dag. NFF har et stort samfunnsansvar, og i likhet med NIF og resten av Idretts-Norge tar vi situasjonen på alvor og følger rådene fra helsemyndighetene for å bidra til å begrense spredningen av koronaviruset, heter det fra generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt.

FHI har anbefalt at alle arrangementer med 500 deltagere eller mer bør avlyses. I tillegg anbefaler FHI og helsedirektoratet at alle arrangementer med over 100 deltagere bør gjennomføre risikovurderinger. Grunnen skal være økt smittefare ved samling av store menneskemengder, både på arrangementene og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementene. FHI refererer til alle innendørsarrangementer, samt utendørsarrangementer der deltagerne står eller sitter tett.

NFF skriver at de vil komme med oppdateringer i forhold til hva som skjer med Eliteserien, Toppserien, 1. divisjon for kvinner, PostNord-ligaen og OBOS-ligaen. 

 

UiB sender studentene hjem

Universitetet i Bergen stanser all undervisning som krever fysisk fremmøte og sender 18.000 studenter hjem med umiddelbar virkning opplyser Bergens Tidende

UiB avlyser alt av fysisk undervisning. Dette gjelder i første omgang fra og med 12. mars, til og med og med påske.

- UiB er en stor og viktig kunnskapsinstitiusjon, og vi har et stort ansvar for våre mange studenter og ansatte. Vi ønsker å ta samfunnsansvar i denne krevende situasjonen. Dette er en nasjonal dugnad for oss alle, sier Margareth Hagen, prorektor Universitetet i Bergen.

UiB opplyser at det går over til digital undervisning, så snart det lar seg gjøre.

Det jobbes fortløpende med å finne gode tilpasninger og digitale løsninger i forhold til eksamen.