Pensjonistorkesteret dobler antallet konserter

Publisert:6. mars 2020Oppdatert:6. mars 2020, 15:27
DIRIGENT: Inge Fjørtoft har dirigert Bergen Pensjonistorkester i 11 år. Foto: Elina Rydland

Bergen Pensjonistorkester har fått 20.000 kroner fra Bergen kommune til ekstra konserter.

TILSKUDD: Kulturbyråd Katrine Nødtvedt håper tilskuddet til Bergen Pensjonistorkester inkluderer flere i feiringen av Bergens 950-årsjubileum. Foto:Paul Johannessen

Bergen: I anledning Bergens 950-årsjubileum skal Bergen Pensjonistorkester spille ti ekstra konserter på sykehjem og eldreinstitusjoner. Kommunens tilskudd dobler antallet konserter orkesteret til vanlig har gjennom et år.

– Vi tenker at det er et sånn typisk godt eksempel på et lokalt initiativ som involverer flest mulig i jubileumsfeiringen, sier kulturbyråd, Katrine Nødtvedt.

Ekstra kulturtilbud

Orkesteret har spilt på eldreinstitusjoner i Bergensregionen i over 30 år. De svært fornøyd med å ha fått tilskuddet for det kommende året.

- Det er jo mange flere institusjoner som vi ikke har vært på. Da tenkte vi at hvis søker om penger og får det, kunne vi prøve og prioritere de stedene hvor vi ikke har vært, sier dirigent Inge Fjørtoft.

Kulturbyråd, Katrine Nødtvedt, håper turneen blir til glede for de eldre på institusjonene.

– Forhåpentligvis blir det en veldig hyggelig opplevelse i hverdagen til noen som ikke alltid har like god mulighet til å komme seg ut på kulturtilbud utenfor sykehjemmene, så jeg synes det er utrolig flott, sier hun.

Til vanlig støtter kommunen orkesteret med gratis husleie. Utenom det finansierer de seg selv.

– Før når vi har reist rundt har vi fått alt fra ingen ting til to tusen kroner. Det er orkesteret selv som bærer dette med kontingent og sånne ting, men det har gått rundt hittil, sier fiolinist Kjell Nesse.


TURNÉKLARE: Kjell Nesset, Inge Fjørtoft og Reidun Stensland i Bergen Pensjonistorkester er klar for turné. Foto: Elina Rydland

Stor jubel

Første jubileumskonsert var på Midtbyda sjukeheim i Åsane.

– Det var stor jubel her hos oss. De er flink å spille og spilte flotte stykker som vi kjente, forteller Vally Sylta, aktivitet- og frivillighetsansvarlig ved Midtbygda sjukeheim.

Mange av beboerne har snakket om besøket i ettertid. Det synes hun er sterkt.

– Det betyr veldig mye for de eldre. Sang og musikk, det er noe som alle kan ta inn uansett, sier Sylta.

 Eneste bratsjist i orkesteret, Reidun Stensland, er veldig glad i å spille konserter.

– Vi eldre spiller for eldre. Jeg sitter jo sånn at jeg kan se øynene til folk og mange er veldig med. På sykehjem er det jo ikke alle en får aktivisert, men jeg tror de har glede av det, smiler hun.


ERFAREN: Kjell Nesset har spilt fiolin siden han var 20 år gammel. Foto: Elina Rydland.

Erfarne musikere

– Jeg har spilt ett eller annet helt fra jeg var liten jentunge, ikke akkurat det jeg spiller nå da, men de fleste i orkesteret har holdt på med musikk hele sitt liv, forteller Stensland.

Hun var i Vestfold Symfoniorkester i 25 år før hun flyttet tilbake til Bergen og ble en del av pensjonistorkesteret. Her har hun spilt i 12 år. 

– Det er så kjekt å spille og å lage musikk. Det er jo hobbyen vår, og der er så fint å ha en hobby å holde på med selv om man begynner å bli gammel, sier Stensland.

Gjennomsnittsalderen i orkesteret ligger rundt 75 år. Kjell Nesse på 87 år, er en av de eldste. Han lærte seg å spille fiolin på lærerskolen da han var 20 år gammel. Rett etter han gikk av som lærer ble han oppringt av orkesteret. Der har han spilt siden.

- Vi fortsetter så lenge vi har helsen til det og før vi blir kastet ut, ler han.