Opplever overdose på jobb

Publisert:6. mars 2020Oppdatert:7. mars 2020, 12:17
BUSSTERMINALEN: I ventehallen oppholder det seg ungdommer på kveldstid. Foto: Silje Olsen.

De fleste kjenner til ventehallen på Bussterminalen i Bergen. Det er derimot få som kjenner til det tøffe miljøet som tar sted mellom bussterminalene. – For bare noen uker siden var det en 14-15 år gammel jente som tok overdose her på gulvet, forteller Brian Gerhard Rakner (20).

Bussterminalen: Rakner har vært ansatt hos Narvesen i ventehallen i to år. Han forteller at det ofte er narkomane innom, og at det har vært slik så lenge han har jobbet der. I det siste har han derimot observert en endring. 

–​ Det har alltid vært narkomane, men nå i det siste har det trappet seg veldig opp med ungdommer som også ruser seg, forteller han.


NARVESEN: Brian Gerhard Rakner (20). Foto: Silje Olsen

 

 

 

 

 

 

Monica Mørk ved Bergen vest politistasjon forteller at politiet erfarer at ungdom i løpet av det siste året har blitt mer likegyldig til rus i omgivelsene rundt seg. 

–​ Politiet opplever at de fleste ungdommer fortsatt takker nei til rus, men at de vet hvem som ruser seg, hvor de kan få tak i ulovlige rusmidler og på hvilken arena.


VIKTIG Å OPPLYSE UNGDOM: Monica Mørk, politistasjonssjef ved Bergen vest politistasjon. Foto: Liv Trude Gullaksen.

Fra Torgallmenningen til Bussterminalen 

Avdelingsleder ved Utekontakten, Renate Trellevik, forteller at Bussterminalen er et prioritert område. 

 Det er et trafikkpunkt der det er lett for ungdom å møtes. Området er mer aktuelt nå enn det var i fjor på denne tiden, men ungdom samler seg over hele Bergen.

Hun forteller også at det ikke nødvendigvis er snakk om et miljø som har blitt større, men at det er flere ungdommer på Bussterminalen som følge av at Olav Kyrres gate ble stengt. Dette førte til at bussruter ble lagt om, og at ungdommene som pleide å henge på Torgallmenningen forflyttet seg.

Trellevik forteller at antall ungdommer som henger på Bussterminalen har gått ned siden 2010, og at det har vært rolig frem til det siste året.

 I det siste ser vi derimot en oppsving, ungdommer bruker mye tid på Storsenteret og Bussterminalen. 

Ungdommer som henger 

Mens Rakner er på jobb på Narvesen opplever han ofte at ungdommer henger i ventehallen.

 Det ser ut som de er en del av et rusmiljø for unge, som gjerne har vært ute for å ruse seg eller vært på fest, og så kommer de hit for å sitte de siste par timene før de skal hjem. 

Han forteller at det også har oppstått slåsskamper mellom ungdommene i lokalet.

 Det er ikke akkurat et sted du vil henge på en sen kveld eller om natten. 

Ikke alle ruser seg 

Trellevik understreker derimot at det ikke er alle ungdommene som ruser seg. 

 Det er en del ungdommer som bruker masse tid der, og noen av de har utfordringer knyttet til rus. De som bruker masse tid der har som regel utfordringer på flere områder i livet.

Hun ser derimot tendenser til at de blir yngre.

–​ De er ganske unge. Før var det snakk om 15-16 åringer, men nå ser vi også ungdom nede i 12-13 års alderen, forteller Trellevik.

Opplyse ungdommen 

Rusreformdebatten kan ha hatt påvirkning på ungdommens syn på ulovlige rusmidler. Monica Mørk forteller at flere ungdommer ikke ser forskjellen på legalisering og avkriminalisering.

–​ Noen tenker “det er jo bare hasj, blir jo lovlig snart”, og at det derfor ikke er så farlig. Det er viktig å opplyse ungdommen om forskjellen.