- OL-plass er absolutt mulig

Publisert:6. mars 2020Oppdatert:1. mai 2020, 15:58
SVØMMETALENT: Christoffer Tofte Haarsaker flyttet fra Trondheim for å svømme for Bergensvømmerne. Foto: Sofie Losen

For fem år siden forlot han Trondheim for å satse på svømming. I vår kan han kvalifisere seg til OL.

AdO Arena: Christoffer Tofte Haarsaker (26) fra Trondheim bor for tiden i Bergen, og satser fullt og helt på idretten. 

Det er ikke tilfeldig at han er mer dedikert enn noen gang nå. I horisonten skimter den største konkurransen.

– Målet mitt er selvfølgelig å kvalifisere meg til sommerens OL, men karrieren min står ikke å faller på om jeg gjør det eller ikke.

I sommer arrangeres de olympiske leker i Tokyo.  Fra og med april til juni denne våren kan norske svømmere kvalifisere seg, og Haarsaker håper å være en av de som smetter gjennom nåløyet. 100 meter bryst er hans sterkeste øvelse.

– Det vil være i den distansen jeg har mulighet til å kvalifisere meg.

I følge  er kravet for denne distansen 59,93 sekunder for herrer. Det er omtrent 2,5 sekunder raskere enn Haarsakers personlige rekord, som er på 1.02,32. Til syvende og sist er det likevel Olympiatoppen som tar ut OL-troppen. 

– Sannsynligheten er ganske liten, men det ville vært en sinnsyk prestasjon, sier Haarsaker.


COACHING: Paulsen og Haarsaker diskuterer teknikk. Foto: Sofie Losen

– Det har skjedd større under

Trener Kay Arild Paulsen beskriver 26-åringen som en motivert utøver med en ekstrem viljestyrke, og sier eleven har en sjanse. Han blir gradvis bedre og prioriterer tøft for å kunne ta steg videre. Paulsen forteller at Haarsaker er dedikert til idretten. 

– Christoffer står i det, og da kommer resultatene. 

På spørsmål om hvorvidt svømmeren har en sjanse til å kvalifisere seg til OL, svarer treneren at det viktigste er at han fortsetter å trene slik han gjør nå, samt å holde seg frisk og rask.

– Det er tøft så han må forbedre seg, men det har skjedd større under, mener treneren.

Svømmeekspert og anker i TV 2 Sporten, Sander Smørdal, har fulgt Christoffers utvikling de siste årene. Den tidligere svømmeren har både trent og vært utøver sammen med han, og mener trønderen er en utøver med stort nok potensiale til å kunne kvalifisere seg.

– Jeg har troen på at han kan ta steg videre, og da er OL-plass absolutt ikke umulig, sier Smørdal.

Smørdal forteller at Haarsaker ikke var et åpenbart talent som ung, slik som for eksempel Henrik Christiansen (årets gjennombrudd på Idrettsgallaen 2016), men at han har jobbet veldig godt i voksen alder. Han har en enorm ståpåvilje.


SVØMMEEKSPERT: TV 2S Sander Smørdal er tidligere svømmer. Foto: Sofie Losen

Lever drømmen

Totalt har Christoffer Tofte Haarsaker rundt 30 treningstimer i uken, og han står ofte opp i 05-tiden for å starte dagen med en økt. Han beskriver svømmingen som en fulltidsjobb man ikke får betalt for. Å drive med toppidrett krever likevel ganske mye mer enn de 30 timene.

– Mange tror at treningen er det viktigste, men den største forskjellen mellom amatører og de som gjør dette profesjonelt er restitusjonstiden. Restitusjon er 50 % av det å være toppidrettsutøver.

Enkel matteregning forteller da at store deler av 26-åringens hverdag går til svømmingen. Den enorme treningsmengden som kreves kan være overveldende. Samtidig lever man i en konstant rutine-boble hvor hvert eneste valg er nøye overveid. Alt har sine konsekvenser.

Denne boblen har gitt resultater og i ryggsekken har Haarsaker fire NM-gull og “jævlig mange sølv og bronse”, som han selv sier. 

– Det er en krevende tilværelse, men når jeg opplever mestring er alt verdt det. Jeg lever drømmen min.

Fra Trondheim til Bergen

Høsten 2015 valgte trønderen å pakke sakene og flytte fra Trondheim for å satse fullt på svømmingen. Svømmemiljøet i bartebyen ble etterhvert tynt i toppen, og Haarsaker ønsket flere voksne, seriøse utøvere rundt seg. Jakten på et større svømmemiljø tok han til Bergen.

 


TRIVSEL: Haarsaker og lagkompisene er fornøyd etter vel gjennomført økt. Foto: Sofie Losen

Til daglig svømmer Haarsaker på Elitesenteret på AdO Arena i Bergen sentrum, som er startet opp av NSF for de som ønsker å bli best og innehar et høyt nok nivå. 

– I den gruppa er jeg omringet av likemenn, og det inspirerer å se andre pushe grenser. Hvis de klarer det, skal jeg faen meg klare det jeg og!