Norsk talent deltok i Rhodos-ritt

Publisert:10. mars 2020Oppdatert:11. mars 2020, 10:24
KONKURRANSEKLAR: Bergenseren Karl Jonas Tronstad (21) klar for sykkelritt. Foto: Privat.

I helgen ble sykkelrittet International Tour of Rhodos arrangert på den greske øya Rhodos. Bergenseren Karl Jonas Tronstad (21) deltok med det internasjonale laget Holdsworth Zappi Racing Team.

RHODOSDen unge bergenseren befinner seg for tiden i Hellas, hvor han under søndagens ritt hjalp laget sitt frem til en 15. plass i rittet International Tour of Rhodes. 

Under rittet syklet Tronstad som hjelperytter for lagkameratene, hvor lagets best plasserte rytter var Paul Double (23). På den siste etappen var laget nære ved å lykkes, da de klarte å løse opp feltet i den siste bakken.

— Det ble bare nesten denne gangen, forteller en sliten Tronstad etter å ha gitt alt som hjelperytter.

Med seg på laget har bergenseren ryttere fra både Danmark, England, Norge og New Zealand, som han til daglig bor og trener med i Riccione i Italia.

Flyttet for drømmen

I 2019 valgte Karl Jonas Tronstad (21) å forlate hverdagen sin i Bergen Cyckleklubb for å følge drømmen om å én dag kunne leve av å være proffsyklist. Bergenseren flyttet til øst-kysten av Italia, og begynte å sykle for Holdsworth Zappi Racing Team, med mål om å kunne livnære seg av idretten.


LAGKAMERATER: Syklister fra Holdsworth Zappi Racing Team. Trondstad står helt til venstre på bildet. Foto: Privat.

— Livet føles som en treningssamling

En typisk dag for rytterne på laget innebærer en halvtimes tur på stranden før frokost, før de sykler en langtur på de italienske landeveiene. Deretter får de en lunsj bestående av salat med enten tunfisk eller makrell, etterfulgt av restitusjon og avslapning. Til middag samles hele laget til felles måltid rundt halv 8.

— Det føles egentlig som jeg er på treningssamling hver dag, forteller Tronstad.

Foreldrestøtte på veien mot målet

Den profesjonelle sykkelsporten deles inn i tre ulike nivåer: kontinentallag, pro-kontinentallag og UCI World Tour-lagene. Foreløpig sykler ikke Tronstad på et profesjonelt lag, men må betale en medlemskontingent før hver sesong. Med støtte fra foreldrene sine kan han jobbe videre mot drømmen sin om å få en plass på et profesjonelt lag.

— Målet mitt for denne sesongen er å komme med på et kontinentallag, sier han målbevisst.


ITALIA: Tronstad nyter tilværelsen på langtur i det italienske landskapet. Foto: Privat.

Bergen var ikke lenger nok

Våren 2017 uteksaminerte Tronstad fra toppidrettslinjen på Tertnes VGS, og han ble værende i Bergen CK som seniorutøver i to sesonger før utfordringene i Norge ble for små. I Norge hadde han kun mulighet til å sykle store ritt et par helger i året. Dette innbar fem norgescupritt og et NM. På spørsmål om valget å forlate Bergen CK til fordel for Holdsworth Zappi er bergenseren klar i sin sak.

— I Italia får jeg kjøre store ritt hver helg fra februar til oktober hvis jeg vil, dette gir meg en utvikling jeg ikke ville fått i Norge, sier syklisten.

Startet med en sykkel fra morfar

Veien inn i sykkelsporten startet i Åsane, da Tronstad som 10-åring begynte i barndomsklubben Åsane CK

— Jeg fikk øyene opp for sporten da jeg fikk min første landeveissykkel av morfaren min.

Landeveissykkelen fra morfar var starten på et eventyr som skulle motivere bergenseren til å fortsette med sykling. Tronstad forteller at norske proffsyklister som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har vært forbilder å se opp til, men at de først og fremst har hjulpet ham med å holde motivasjonen oppe.

— Mitt langsiktige mål for karrieren vil være en plass på et av UCI World Tour-lagene, samme hvilket lag det er.


FØRSTE RITT: 10 år gamle Tronstad før sitt aller første ritt. Foto: Privat.

Fakta om sykkelsporten:

UCI står for Union Cycliste Internationale er det øverste organet for profesjonell sykkelsport.
— De profesjonelle sykkellagene deles inn i tre nivåer:

  • 1. nivå: World Tour-lagene
  • 2. nivå: Pro-kontinentallagene
  • 3. nivå: Kontinentallagene

    — World Tour-lagene konkurrerer på det øverste nivået i sykkel, og deltar på de største rittene (Ritt som inngår i UCI World Tour). Tour de France, Giro d’Italia og Sveits rundt er eksempler slike ritt.
    — Pro-kontinentallagene konkurrerer på det nest øverste nivået. Disse lagene kan også få tildelt wildcard, som kan gi laget et innpass til UCI World Tour-rittene.
    — Kontinentallagene konkurrere på det tredje øverste nivået.  Disse lagene kan inviteres til UCI-ritt på kontinentalltourene.