Nå blir det lettere for bergenserne å kjøpe pisk

Publisert:4. mars 2020Oppdatert:10. mars 2020, 12:42
NY BUTIKK: Mandag 2. februar åpnet Kondomeriets nye butikk på Xhibition. Foto: Synnøve A. Malt

I bortgjemte lokaler på Kløverhuset har Kondomeriet solgt sexleketøy til lekne bergensere i 30 år. Nå har butikken flyttet, og ligger svært synlig til i første etasje på Xhibition.

XHIBITION: Lørdag 31. januar var siste dagen bergenserne kunne handle erotiske varer i skjul på Kløverhuset. Nå må vestlendingene i stedet ta turen til Xhibition for å få tilfredsstilt sin seksuelle  eventyrlyst. At faren for å treffe på sjefen mens du sprader ut av butikken viftende på en pose med nyinnkjøpte nytelsesprodukter har økt betraktelig, plager ikke bergenserne.

– Vi merker ikke noe til at folk er flaue, kundene våre synes ikke at det er mer skummelt å handle hos oss selv om butikken er mer synlig, sier SoMe- og presseansvarlig i Kondomeriet, Marthe Sørflaten.

Tvert i mot har det lyse lokalet i første etasje trukket til seg flere kunder, forteller Sørflaten. Hun forteller at andelen drop-in-kunder har økt etter at de kom på plass i de nye lokalene, samtidig som de gamle kundene også har fulgt med over. Alle er tilsynelatende svært fornøyde med den nye beliggenheten.

– Tilbakemeldingene fra kundene har vært utelukkende positive. De er spesielt fornøyde med det lyse, fine lokalet, og den sentrale beliggenheten, sier Sørflaten.


FORNØYD: SoMe- og presseansvarlig for Kondomeriet, Marthe Sørflaten. Foto: Kondomeriet

Ikke lenger tabu

Da kondomeriet åpnet sine første butikker for 31 år siden, var nordmenns holdninger og atferdsmønstre ganske annerledes enn nå. Sexleketøy var mer tabu, og ikke noe man snakket like åpent om. På Kondomeriet ble det solgt mest humor-produkter og kondomer. Slik er det ikke nå lenger.

– Kondomeriet har gått foran og jobbet for å senke barrierer, fjerne tabuer, delt kunnskap og skapt inspirasjon om lyst. Nordmenn er mer liberale og lekne, og ikke minst åpne for å prøve nye ting, forteller Sørflaten.

Nå er det klitorisstimulatorer, fleshlights og analplugger det går mest av, ifølge Kondomeriets egen rapport fra 2019. Spesielt har den trykkbølgedrevene klitorisstimulatoren Womanizer slått godt an hos bergenserne.

– Dette er et svært anerkjent produkt som har blitt veldig populært, både i Bergen og ellers i landet. Jeg kan nesten garantere at denne ble solgt til alle landets kommuner i 2019. Womanizer har virkelig blitt en kjær folkefavoritt landet over, sier hun.

Ikke så skummelt

Det hender fortsatt at noen er redd det skal bli litt pinlig første gang de besøker Kondomeriet, men Sørflaten kan fortelle at dette går fort over så snart de kommer inn i butikken.

– Opplevelsen av å gå inn i butikk er aldri så skummel som noen kanskje har inntrykk av. Vi får mange tilbakemeldinger fra kunder som sier «Dette var jo ikke noe skummelt i det hele tatt!» i det de forlater butikken vår blide og fornøyde. Det er veldig hyggelig, synes hun.

Netthandel er så klart også et alternativ for de som heller foretrekker det, men Sørflaten anbefaler alle som har mulighet til det å komme innom en butikk dersom man er usikker på produktene eller har noen spørsmål.


– Det kan for noen oppleves som en jungel av ulike produkter, og det kan være vanskelig å finne ut av hva man vil ha og hva man liker. For mange er det fint å kunne komme inn i en butikk og se på størrelser og kjenne på ulike materialer, sier hun.


FREKKESTE KOMMUNER: På listen over Norges frekkeste kommuner, havner Bergen på en fin 11. plass. Skjermbilde: Sinful

En leken by

Enn så lenge virker det i alle fall ikke som om skamfølelse er noe problem for bergenserne. I en fra Sinful kan man blant annet lese at Bergen kapret 11. plassen i kategorien «Frekkeste kommune» i 2019. Bergen er også den byen der det ble solgt nest flest pisker i 2018.

Da er det kanskje ikke så rart at vi ikke kvier oss for å besøke Kondomeriet, uavhengig av om butikken ligger i et bortgjemt hjørne eller som et lysnede blikkfang midt på Xhibition.