Koronaviruset påvirker konserter - alkoholforbud på Veronica Maggio

Publisert:11. mars 2020Oppdatert:11. mars 2020, 10:44
Veronica Maggio: Konserten vil gå som planlagt, men uten alkoholservering. Foto: All Things Live

Bergen kommune har innført restriksjoner som rammer flere kulturarrangementer. Byrådslederen varsler flere innskjerpinger.

På fredag 6. mars vedtok Bergen kommune å sette restriksjoner på alle store innendørsarrangementer. Det er lagt ned et midlertidig forbud som gjelder alle arrangementer med over 1000 deltakere, og som har mat og/eller alkoholservering hvor det ikke er tildelt faste plasser. Arrangementer som rammes av de nye reglene må enten avlyse eller tilpasse seg til de nye reglene.  

Det nye forbudet vil først og fremst få konsekvenser for konserter på Forum Scene og på USF Verftets største scene Røkeriet. Konsertarrangøren Bergen Live har to arrangementer på USF Verftet som blir rammet av de nye reglene.  

– Veronica Maggio 20. mars og Kvelertak 26. mars vil bli gjennomført uten at det er salg av drikke, hverken alkohol og alkoholfritt. Utover det er det ingen konserter som blir berørt av de kommunale vedtakene, sier daglig leder i Bergen Live, Frank Nes. 

Forum Scene må også gjøre noen tilpasninger:

– Førstkommende fredag har Uken Sushi X Kobe-konsert som blir påvirket. Her er antall tilgjengelige billetter blitt nedjustert slik at vi kommer godt innenfor rammene som Bergen Kommune har satt. Vi gjør tilsvarende med andre planlagte stående konserter, som blant annet Pattesutter & Stabil-konserten 15. mai, forteller Haavard Monsen, daglig leder i Forum Scene AS


Haavard Monsen: Flere konserter på Forum Scene må tilpasse seg de nye reglene. Foto: Privat

Hvem kan vedta nye restriksjoner?

Restriksjoner og eventuelle avlysninger av store arrangementer kan fattes av tre aktører: Helsedirektoratet, kommunen og arrangøren selv.

Foreløpig har ikke Helsedirektoratet fattet vedtak om nasjonale begrensninger på arrangementer og at avlysninger ”i utgangspunktet skal tas på et nivå som ligger nærmest mulig arrangør”.

Vedtak Helsedirektoratet og kommunen fatter er hjemlet i Smittevernlovens §4.1, som gir politiet mulighet til å straffe dem som bryter reglene.

Vil komme flere innskjerpinger

Byrådsleder Roger Valhammer møtte mandag flere av de største kultur- og idrettsaktørene i Bergen for å diskutere håndteringen av situasjonen og hvordan kommunen jobber med smittevern. Han forteller til at vil innføres enda flere restriksjoner de neste dagene:

- Det blir begrensninger fremover. Det kan selvfølgelig få konsekvenser for en del arrangører, også økonomiske, og det vil begrense hva bergenserne kan få være med på. Derfor ønsker vi en god dialog nå. Restriksjonene må utformes på en god måte. 


Pressekonferanse: Kommunaldirektør Robert Rastad om restriksjonene som er vedtatt i dag. I midten, byrådsleder Roger Valhammer og til venstre Beate Husa, byråd for helse og omsorg. Foto: Ulrik Tallhaug Sydnes

Siste utvikling:

På en pressekonferanse i dag orienterte byrådslederen og kommunaldirektør Robert Rastad om ytterligere innstramminger. På arrangementer uten plasstildeling skal det legges til rette for at alle tilstedeværende personer skal kunne holde en meters avstand til andre i lokalet eller på arenaområdet. Vanlig veiledning er en halv kvadratmeter pr person, som betyr at kapasiteten enkelte steder vil halveres. 

Arrangøren skal også sikre at personer som kommer kan ivareta god håndhygiene.