Han skal representere Norge i drag queen-konkurranse

Publisert:10. mars 2020Oppdatert:11. mars 2020, 10:05
REPRESENTANT: Håvard Thomassen fra Sotra er Norges første representant i den internasjonale dragartist-konkurransen Euro Drag. Foto: Elina Rydland

Håvard Thomassen (21) fra Sotra er Norges representant i den internasjonale dragartist-konkurransen Euro Drag.  

Bergen: Da norgesfinalen i Euro Drag ble avholdt for første gang, var det Håvard Thomassen fra Sotra som vant. Han har vært dragartist i snart tre år, men denne konkurransen er den første han skal delta i.  Sammen med fire back up-dansere skal han stå på den internasjonale finalescenen under Oslo Pride 25. juni i år. Konkurransen, som er inspirert av Eurovision Song Contest, avholdes for første gang i år. 

– Jeg er ikke nervøs for akkurat opptredenen, men heller hva jeg skal gjøre. Jeg må komme opp med et konsept, lage kostymer til fem personer og jeg må lage musikkmiks, forteller han.

– Hvordan man kler seg ut er jo én ting, men hvordan man opptrer er veldig forskjellig, sier Thomassen

I dragshow kler artistene seg ofte ut som det motsatte kjønn og opptrer med sang, dans eller kostyme. Thomassen bruker ferdigheter han lærte gjennom fire år som cheerleader på scenen. 

– Publikum elsker stunts og høy-energisk opplegg. Det er på en måte noe alle kan være begeistret over, men det er ikke alle som liker en rolig sang med rolige bevegelser, sier han.


DANA LIGHTS: Håvard Thomassen i drag-karakteren Dana Lights. Foto: Privat

God representant

Katinka Steensgaard, som har holdt på med drag siden 2013, tror Thomassen kan representere Norge på en god måte.

– Han er jo dyktig til både å synge og danse, i tillegg er han flink til å få med seg publikum. Han har en “fierce” holdning på scenen, sier hun.

Hun har vært med-vert på Euro Drags kvalifiserings- og finalerunder i Norge, og gleder seg til å se hva Thomassen får til. 

– Jeg tror det blir bra. Det var han som var den riktige vinneren av finalen. Det blir spennende å se hva de andre landene har å komme med, sier hun.

Thomassen selv er også spent på konkurransen.

– Jeg har ikke sett de andre artistene, så jeg har ikke peiling. Jeg vet at mange av dem ser veldig bra ut, men det betyr ikke at de er flinke på scenen. Det de legger vekt på er underholdningsverdien og kvaliteten på showet, forteller han.


DRAG QUEENS: Jessica Fuckit, Dana Lights og Zelda Illusion. Foto: Privat

Miljø i vekst

Thomassen har hatt interesse for sminke i mange år. 

– Det begynte på videregående da jeg fikk litt acne og begynte å sminke meg. Så brukte jeg det mer og mer, jeg begynte med øyenskygge og plutselig var jeg en drag queen, ler han.

Etter to år på fashion design-linjen ved Sandefjord folkehøgskole flyttet han tilbake til Bergen. 

– Det var ikke noe opplegg her da jeg flyttet tilbake til Bergen. Jeg spurte den eneste gay-baren i Bergen om jeg kanskje kunne ha show regelmessig. Da var det en av dem som jobbet der som også ville begynne med drag, så da foreslo de å starte en gruppe med dragartister, forteller Thomassen.

Gruppen har nå 11 medlemmer, men mange flere er interessert.

– Miljøet vokser veldig fort og det har vært stor interesse for drag. På hvert show jeg har hatt så har det vært fullt hus og lange køer, så det er jo åpenbart noe folk er interessert i, sier Thomassen.