Går i tog for takling

Publisert:9. mars 2020Oppdatert:9. mars 2020, 14:31
8.MARS: Jentene i Bergen Ishockeyklubb vil konkurrere med samme regler som gutta. Foto: Camilla Salas-Gulliksen

– Jeg vil at vi skal bli behandla som enhver mann i ishockeyen, forteller Christine Berger. Søndag 8.mars gikk Bergen ishockeyklubb i tog for å endre det de opplever som kjønnsdiskriminerende regler.

Bergen: Det var umulig ikke å legge merke til de høylytte og kampklare feministene fra Bergen Ishockeyklubb i søndagens 8.mars-tog i Bergen sentrum. De rødkledde hockeyjentene gikk under parolen “Like vilkår i idretten”, og fikk støtte av flere idrettslag og politikere.

ETTERSPØR LIKESTILLING

– Jeg går for like rettigheter, også i idretten. Jeg vil at vi skal bli behandla som enhver mann i ishockeyen, forteller Christine Berger.

Hun er lagleder og kaptein på Bergen ishockeyklubbs damelag, og støtter de yngre jentenes ønske om endring.

– Jeg synes det er veldig trist at så unge jenter kjenner på diskriminering, men jeg synes det er helt fantastisk at de tar initiativ til å endre på det som er urettferdig, tilføyer hun.

RÅSTERK FEMINISME 

En av de som la merke til hockeyjentene var stortingspolitiker og partileder Audun Lysbakken (SV). Han deltok i 8.mars-toget, og hyller jentenes initiativ.

– Det er råsterk feminisme, og utrolig kult. De fortjener å høres, og nå er det noen i ishockeyforbundet som må spisse ørene, sier han.


FEMINISME: Stortingspolitiker Audun Lysbakken (SV) er imponert over engasjementet i Bergen Ishockeyklubb

HÅPER ENDRING

Initiativet bak parolen kommer fra jentene i klubben selv. De håper på full likestilling, men reagerer mest på regelen om at takling ikke er tillatt for jenter og kvinner. Guttene kan begynne å takle fra fylte 12 år. 

Ingrid Mei Tyssedal Systad og Maya Hoge Myrheim er begge tolv år gamle, og synes regelverket er urettferdig.

– Det veldig dumt at reglene er sånn. Gutter og jenter burde få lov til å gjøre like ting, sier Tyssedal Systad.

– Jeg tror de har tenkt at man må være forsiktige med damene, tilføyer Hoge Myrheim.

De to jentene er villige til å demonstrere for regelendring, og har ingen planer om å slutte med det første.

– Vi håper det endrer seg, og vi skal i hvert fall fortsette å kjempe for det, sier Tyssedal Systad.


VIL OGSÅ TAKLE: Maya Hoge Myrheim (12) og Ingrid Mei Tyssedal Systad (12) demonstrerer for like regler og muligheter i idretten.

JOBBER FOR REGELENDRING

– Forbundet har vært ganske avvisende, men sier at de vil se på det. De kan komme langt ved å bare høre på klubbene, forteller Berger.

I dag utgjør kvinnene kun 13% av spillere som utløser lisens, men Berger er fortsatt villig til å ta kampen.

– Vi har sendt inn regelendring sammen med seks andre klubber, og vi kommer til å kjempe med nebb og klør til noe skjer, sier hun.

HELT ENIG MED JENTENE

Norges ishockeyforbund henviser til informasjon på deres egen nettside, men tilføyer også at de er mottagelige for endringene som ønskes.

– Vi er selvfølgelig helt enig med jentene i at de skal ha like muligheter som gutta, sier sportssjef i Norges Ishockeyforbund, Petter Salsten.

Likevel vektlegger han at noen av tiltakene må reglementsbehandles, og at det er ulike utfordringer som dukker opp ved nettopp regelendringer.

– Skal vi følge alle signaler rundt likestilling må vi kanskje endre på ting til tross for at det går utover den sportslige utviklingen hos uttøverne, forteller han.

Se bildegalleriet nedenfor for flere bilder fra demonstrasjonen.