- Foreldre må ta ansvar for barnas nettbruk

Publisert:4. mars 2020Oppdatert:4. mars 2020, 14:52
FORELDRENES ANSVAR: Barne- og Familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener foreldrene har ansvaret for at barnas sikkerhet på nett. Foto: Elina Rydland

Barne- og Familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener foreldrene har hovedansvaret for barnas sikkerhet på nett.

Media City Bergen: «Det bør være like naturlig å spørre barna hvordan dagen deres på internett har vært, som det er å spørre hvordan dagen på skolen har vært», sa Barne- og Familieminister Kjell Ingolf Ropstad, da han åpnet møtet «Er barn trygge på nett?».

Bakgrunnen for møtet er Barnevaktens ferske rapport «» . Den viser at 70 prosent av foreldre mener barn under 13 år ikke er modne nok til å være på sosiale medier. Samtidig viser at halvparten av niåringer er på ett eller flere sosiale medier. Barne- og Familieminister Kjell Ingolf Ropstad er overrasket over tallene.

– Det viser meg jo at for det første er det veldig krevende og sette disse grensene og ikke minst at vi som foreldre og politikere har et stort ansvar for å sikre at barna er trygge når de er på sosiale medier eller på nett, sier han til Bymag. 


PANELSAMTALE: Barneombud Inga Bejer Engh, Barne- og Familieminister Kjell Ingolf Ropstad, Thale Skybak fra Redd Barna og Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Barnevakten diskuterte tallene i rapporten “Skjermet Barndom?” Foto: Elina Rydland

Foreldrenes ansvar

–  Foreldrene må ta ansvar i den oppdragerrollen de har. På samme måte som du lærer ungene alt mulig annet, så bør det å kommunisere og snakke om internett være helt selvsagt, sier Ropstad.

Han anerkjenner likevel at politkerne må ta sin del. 

– Så tror jeg også at vi politikere må se på det som vi snakket om her, enten at politiet er mer tilstede eller at det er mer kunnskap og opplæring i skolen, og kanskje vi må komme med tydeligere råd og tips til hvordan lærere eller foreldre kan håndtere dette på best mulig måte, forteller han. 


ÅPEN DIALOG: Firebarnsmor og seniorrådgiver i Statens Barnehus, Line Slettemyr, mener foreldre bør ha en åpen dialog om nett og sikkerhet med barna. Foto: Elina Rydland

 Åpen dialog

Firebarnsmor, Line Slettemyr, har fulgt utviklingen i over 20 år. Hun er seniorrådgiver i Statens Barnehus Bergen, et kompetansehus for barn som har vært utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep. Hun mener foreldrene i stor grad må involvere seg i hva barna gjør på internett.

– Det å tenke at vi skal ha full innsikt og kontroll på alt som er det tror jeg er helt umulig, men det handler nok om, sånn som det gjør med alt annet i verden, å ha en åpen dialog og vise interesse for ting, sier Slettemyr.

Hun tror det er lurt å engasjere seg i barnas interesser for å få innblikk i hva de holder på med. Da er det lettere å ta vurderinger over hva som er greit og ikke. 

– Jeg har gutter, så TikTok er ikke noe de er så veldig interessert i. De er kanskje mer interessert i spill, så jeg prøver å være engasjert i det. Vite hva de spiller, hvem de spiller med. Jeg prøver å vite hva disse aldersbegrensningene på spillene betyr. Hvis jeg skal si nei til noe, liker jeg å vite hva jeg sier nei til. Star Wars for eksempel, der er det 16 års aldersgrense, men de har sett filmene og de er interessert i det. Da tok jeg en vurdering som var informert, forteller hun. 

 

Tydelige grenser

Av de som har svart på undersøkelsen i “Skjermet Barndom?” sier 82 prosent at de begrenser barnas skjermbruk. Det gjør Slettemyr også.

– Jeg prøver å være tydelig på at det er jeg som bestemmer. Og at «vent litt»  er veldig relativt når unger sitter og spiller. Da kan jeg tenke at “Nå venter jeg ikke mer, nå er det to minutter igjen”, så går jeg inn og slår av, forteller hun.

Ropstad tror at å spørre barnet direkte hvordan dagen har vært på internett er en god måte å involvere seg på, og at det hele kommer ned til grensesetting. 

– Og så er det jo også det å bare tørre å si nei. Å sette grenser betyr at du er glad i noen. På samme måte som du setter grenser for om du kan gå ut å bade, eller når du kan gå til byen alene, så bør du også sette grenser for hvor mye en er på telefonen,  når du skal få en smarttelefon eller være på sosiale medier, sier han.