Flere dronninger på sjakkbrettet

Publisert:3. mars 2020Oppdatert:3. mars 2020, 11:07
SJAKK-NM: Konsentrerte sjakkspillere konkurrerer i NM for jenter og kvinner. Foto: Frida Malm.

Kvinneandelen i sjakkforbundet øker. Denne helga arrangerte Søråshøgda Sjakklubb NM for jenter og kvinner.

Ytrebygda: De siste seks årene har medlemstallet for kvinner i Norges Sjakkforbund (NSF) økt med over én prosent, fra 4.5 til 5.7. Ifølge medlemssekretæren for NSF, Liv Mette Harboe, har sjakkmiljøets tradisjon som mannsdominert sport skyld i den manglende andelen kvinner. Gjennom arrangementer som dette ønsker de å skape sosialt samhold og trivsel, slik at flere kvinner vil fortsette med sporten. 

Stadig flere jenter

- Det er nok ikke lett å være jente, når du er alene med ti gutter. Men dette er en arena der jentene kan få være for seg selv, der de får være sammen, forteller Ole Valaker. 

Den daglige lederen for Søråshøgda Sjakklubb, Ole Valaker, sier at han opplever stor sjakkinteresse blant både gutter og jenter. Likevel forteller han at guttene i mye større grad følges opp til turneringene, mens de kvinnelige spillerne faller av et sted på veien. Antall jenter i ungdomsforbundet ligger rundt 20 prosent, og det dukker stadig opp unge talenter å holde øynene åpne for. 

- Det finnes også kvinnekvelder i Bergen Schakklub, der spillere kan være med én gang i måneden, sier Valaker. 


KONSENTRERT: Mye står på spill for de eldre deltakerne. Foto: Frida Malm

Får delta i VM 

Norgesmesterskapet i sjakk preges av god stemning og barnelatter. Totalt åtte klasser turnerer på ulike nivå, fra miniputt- til eliteklasse. Uansett seier, får alle deltakerne en pokal i premie. Bergens beste sjakkspiller, Bejamin Haldorsen, utfordrer alle som er interessert i en runde lynsjakk. Etter tre intense dager med konkurranse er alle slitne, men stemningen er fortsatt på topp. 

- Vi er veldig fornøyde. Plutselig kommer det så mange jenter og kvinner. Det er første gang det er såpass stort arrangement for jenter, smiler Lilia Vitenberg, deltager og mor til to unge sjakkspirer. 

Mens de minste lærer tips og triks fra sjakkmesterne, er nivået høyere for de eldre deltagerne. Vinneren i eliteklassen får nemlig sjansen å delta i VM. Det er mye som står på spill. 


VINNER: Olga Dolzhikova har grunn til å smile, da hun vant sjakk-NM i helga. Foto: Frida Malm

De unge lovende 


UNGE TALENTER: Oda Kofoed Skramstad (9) og Amalie Linnea Heibo (10) har sikret seg første- og andreplass i miniputt-klassen i sjakk-NM. Foto: Frida Malm.

Amalie Linnea Heibo (10) og Oda Kofoed Skramstad (9) sikret første- og andreplass i miniputt-klassen. Sammen representerer disse unge talentene den stadig økende interessen for sjakk blant unge jenter. Begge har spilt turneringssjakk i ca. 1.5 år, og ble gode venninner gjennom sin første sjakkturnering. Amalie forteller at sjakkinteressen først og fremst stammer fra familien. 

- Jeg tror det var pappa. Han fortalte meg at oldefaren min spilte sjakk og var norgesmester. Jeg synes det var spennende, så pappa begynte å lære meg brikkene. Da visste jeg at dette må jeg bare fortsette med, forteller miniputt-vinneren Amalie.