En talentfabrikk for toppspillere

Publisert:13. mars 2020Oppdatert:13. mars 2020, 14:15
KAMPKLARE: Det norske landslaget klare til kamp under Algarve Cup. Foto: Algarve Cup.

Fem tidligere Arna-Bjørnar spillere var med å vinne da kvinnelandslaget i fotball spilte bronsefinale i Algarve Cup tirsdag 10. mars. Norge endte på 3. plass i den 27. utgaven av cupen, og med det forsetter det norske kvinnelandslaget å heve seg internasjonalt

PORTUGAL: Tirsdag kveld spilte kvinnelandslaget i fotball bronsefinale mot New Zealand i Algarve Cup. Norge vant kampen   2 – 1 da Caroline Graham Hansen avgjorde i det 86. minutt.

Blant spillerne i troppen var bergenseren Vilde Bøe Risa (24). Hun har en fortid fra den lokale klubben Arna-Bjørnar, og har vært med på A-landslaget siden 2016. Under cupen spilte hun samtlige av de tre kampene, og hun forteller at cupen har vært litt opp og ned for dem dette året.

— Sportslig sett har det vært litt hakkete, og samspillet sitter ikke helt som det skal, men sosialt sett har det vært fantastisk å treffe alle i trenerteamet og jentene igjen. Vi trives utrolig godt sammen, sier Bøe Risa i en kommentar til Bymag.


ALGARVE CUP: Vilde Bøe Risa i duell under kampen mot Tyskland 7. mars. Foto: Algarve Cup

Fra lokal klubb til internasjonal karriere

Bøe Risa spilte i Arna-Bjørnar frem til desember 2018, men valgte da å ta steget ut i internasjonal fotball, og spiller for tiden i Kopparbergs/Göteborg FC. Hun tror at det internasjonale markedet som har åpnet seg for kvinnelige fotballspillere vil være med på å løfte nivået på landslaget fremover.

— Det at så mange av utøverne på landslaget spiller i gode ligaer bidrar til at vi får et høyere nivå på trening og i kamper. Mange kommer på samling og er vandt til et internasjonalt nivå i sin treningshverdag. Det er veldig positivt for gruppen, sier Bøe Risa.

Av de fem bergenserne som representerte Norge under Algarve Cupen spiller fire av dem i ulike internasjonale klubber, men en ting har de alle til felles: de har alle spilt for den lokale fotballklubben Arna-Bjørnar.


BERGENSER: Bergenseren Vilde Bøe Risa i aksjon under Algarve Cup. Foto: Algarve Cup.

— Et springbrett ut i internasjonal toppfotball


UTVIKLINGSANSVARLIG: Erik Mjelde er utviklingsansvarlig i Arna-Bjørnar. Foto: Arna-Bjørnar.

Utviklingsansvarlig i Arna-Bjørnar, Erik Mjelde, jobber med å oppdage og produsere nye toppspillere.

— Veksten av profesjonelle spillere har aldri vært større, og Arna-Bjørnar kan være et springbrett ut i internasjonal toppfotball, sier Mjelde.

Mjelde er opptatt av at Arna-Bjørnar ikke skal være et stoppested for spillere, men heller en utviklingsarena før spillerne eventuelt kommer på landslaget og ut i internasjonal fotball.

— Arna-Bjørnar kan absolutt være veien mot en internasjonal karriere, og tidligere spillere fra Arna-Bjørnar som hevder seg ute i verden er helt klart med på å motivere unger spillere i klubben.

Lys fremtid for kvinnefotballen

— De norske kvinnene hevder seg allerede bra internasjonalt, og vi får flere og flere internasjonale spiller, svarer Mjelde på spørsmål om kvinnenes muligheter til å hevde seg internasjonalt.

Den tidligere Arna-Bjørnar spilleren Bøe Risa deler Mjelde sine synspunkter, og mener fremtiden for norsk kvinnefotball er lovende.

— Jeg tror fremtiden for landslaget er lys. Vi er ett ungt lag som skal spille sammen i mange år fremover, sier Bøe Risa.


UNG TROPP: Langslagstroppen under Algarve Cup 2020. Foto: Terje Skeie.