En hyllest til latinamerikansk film

Publisert:10. mars 2020Oppdatert:28. april 2020, 14:36
ÅPNINGSFILM: – Den chilenske filmen Ema er underholdene, rebelsk og visuelt stilig, samtidig som den har noe på hjertet, sier Håkon Tveit til ByMag. Foto: Pressefoto/Cine Latino

Filmfestivalen Cine Latino gir bergensere en smak av Latin-Amerika de ellers ikke ville fått på norske kinolerret.

Konsertpaleet, Bergen Kino: Fra 12. Til 15. mars arrangeres Cine Latino for andre gang. Lederen for festivalen, Håkon Tveit, har høye forventninger. 

– Jeg tror det blir kjempegøy. I år er det flere filmer på programmet og vi har innledere og dansere før filmene. Kaféen i Nygårdsparken serverer latinamerikansk mat under festivalen.

Latino-engasjement  

Cine Latino er et tilbud i regi av Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF). Håkon Tveit, lederen for Cine Latino, forteller at festivalen oppsto som et resultat av dårlig representasjon av latinamerikansk film på norske kinolerret.   

– Til tross for at det i regionen lages over 700 filmer i året, samt at en rekke internasjonale filmpriser tildeles latinamerikanere, var det kun én latinamerikansk film som ble distribuert i Norge i 2018.   


Håkon Tveit er leder for Cine Latino og underviser i Latinamerikansk kultur, historie og litteratur ved UiB. Foto: Pressefoto/Cine Latino

Hvorfor er det så lite latinamerikanske filmer på norske kinoer?   

– Den norske offentligheten forholder seg ikke så mye til Latin-Amerika. I filmindustrien er det et system for å sikre at europeiske filmer blir godt representert i Norge. Det er for eksempel en rekke franske filmer som blir distribuert i Norge. Men filmer fra land og regioner utenfor Europa og USA faller utenfor dette systemet, sier Tveit.  

Tveits engasjement for latinamerikansk film resulterte i Cine Lationo, en egen festival kun viet til latinamerikansk film. Han forteller at billettsalget gikk over alle forventninger. 

– Vi vet at det i Bergen er et stor miljø for latinamerikanere og de som er interesserte i kulturen fra Latin-Amerika. Filmfestivalen kunne bli en møteplass politiske og kulturelle interesser. Men jeg visste ikke at jeg hadde så rett før festivalen i fjor. Det var enorm vilje og entusiasme blant publikum. De følte at det trengtes.  

Underholdene og rebelsk   

Cine Latinos fire festivaldager blir eneste mulighet til å se de tretten latinamerikanske filmene på kino i Norge. Antallet filmer gir ikke mulighet til å representere alle de 19 latinamerikanske landene, men festivalen har likevel valgt å satse på bredde i utvalget av filmer.  

– Geografisk, tematisk og estetisk bredde har vært viktig for oss. Dessuten bør filmene gi en representasjon av ulike grupper i samfunnet. Det skal for eksempel ikke være noen overvekt av menn eller hvite latinamerikanere, sier Tveit. 


Bildetekst: PRISVINNER: Song Without a Name handler om den peruanske Georgina, som på åttitallet blir frastjålet sitt nyfødte barn. Foto: Pressefoto/Cine Latino

Kriminalitet, migrasjon, kjønnsroller, falske nyheter og tvangsadopsjon er blant temaene som blir tatt opp under årets filmer. Flere av filmene har vunnet en rekke priser verden over, som den peruanske filmen Song Without a Name

– Prisvinnende filmer gir en viss følelse av kvalitetsgaranti, men utmerkelser er på ingen måte et kriter. Vi har også med filmer som ikke har vunnet priser, sier Tveit. 

Torsdag 12. mars åpner den chilenske filmen Ema showet for årets festival. Filmen handler om danseren Ema som jakter ny kjærlighet etter å ha dumpet partneren og levert tilbake adoptivsønnen. Regissøren Pablo Larraín har satt handlingen til den vakre havnebyen Valparaíso, iscenesatt med følelsesladde tema, som familie, frihet, seksualitet og kunst. Tveit mener filmen er nok et eksempel på en sterk latinamerikansk film som ikke blir tatt opp i det norske filmmarkedet.   

– Ema er underholdene og rebelsk og enormt visuelt stilig, samtidig som den har noe på hjertet. Pablo Larraín er en regissør jeg er glad i og som har hatt en del filmer på norske kinoer før. Det er bemerkningsverdig at vi som er en så liten festival får norgespremiere på denne filmen.  

Se hele programmet på Facebook eller Cine Latinos nettside: