Bergen imponerte på by:Larm

Publisert:3. mars 2020Oppdatert:6. mars 2020, 10:13
Foto: Elise Schanke Bredesen

Den årlige by:Larm-festivalen gikk av stabelen i Oslo denne helgen og bergenske L.U:N.A vant en av de to prisene. Festivalen er kanskje landets viktigste for unge musikktalenter og Bergen var sterkt representert.

Festivalen fokuserer på artister som er nære å få sitt store gjennombrudd, enten i sitt eget hjemland eller internasjonalt. For to år siden stod en ukjent amerikansk 16-åring med navn Billie Eilish på scenen. I januar kunne hun motta hele fem Grammy-priser, inkludert for ”Årets låt”.

Bergen pleier alltid å være godt representert blant artistene som gjør seg bemerket under festivalen. Tidligere har blant annet Lars Vaular, Halie, Aurora og Hjerteslag fått anerkjennelse for sine konserter. Men det er ikke bare å møte opp for å spille. Musikkanmelder Einar “Engelen” Engelstad har vært på hver eneste by:Larm-festival siden starten i 1998 og vet hva som kreves for å lykkes.

- Hvis du kommer inn som ukjent artist uten å gjøre jobben og være skikkelig forberedt, så vil du dra hjem som ukjent artist, sier han.

Han mener det er viktig å snakke med de riktige folkene i media for å få inn noen intervjuer og få litt buzz på forhånd. Hvis man da leverer så kan det resultere i mange spillejobber i festivalsesongen. Det er vanskelig å komme inn som 20-åring og fikse det på egenhånd, derfor trenger man et management i ryggen.

- For noen som allerede har bygget litt hype så kan by:Larm fungere mer som en bekreftelse, som kan booste deg videre. Hedda Mae er et eksempel på en artist som kan få den boosten, tror Engelstad 


L.U:N.A: Stakk av med låtskriverprisen. Foto: Elise Schanke Bredesen

- Det var helt utrolig! En uvirkelig følelse!, forteller L.U:N.A til Bymag om helgens konserter.

Hun vant låtskriverprisen, som fører med seg et stipend på 40.000 kroner og går til en låtskriver som juryen tror vil prege musikklivet fremover. Hun er et av de nyeste fjesene på Bergens rap-scene. Mia Roussel som hun egentlig heter, blander elementer fra hiphop med sår pop og elektroniske beats, produsert av hennes bror Leo. Det var også noen mer erfarne artister som virkelig imponerte.

- Silja Sol har aldri sunget så bra. Hennes nye materiale har en annerledes sound, som tar deg litt tilbake til 80-tallet og ligner mer på det hun har gjort med Aurora. Boy Pablo driver med publikumsfrieri som funker som bare det. De er popstjerner med stor P, sier Engelstad

Her er noen av de andre bergensartistene som viste seg frem: 


Ka2

Identiteten til de maskerte artistene i bergensduoen Ka2 var lenge et mysterium. Men etter hundretusener av avspillinger og flere P3-listinger ble det kjent at Didrik Thulin og Sonny Alven var personene bak elektronika-gruppen. Siden har det virkelig skutt fart! Låten ”Gatelangs” har blitt hørt på over 1.3 millioner ganger på Spotify og de har levert feststemning på John Dee og Verftet.


Ka2: Lagde god stemning i helgen. Foto: Eirik Skeide

Kamara

Pilen peker rett opp for Kamara for tiden. Hun slapp sin første singel på Spotify i februar, var Urørt-finalist, har signert kontrakt med Sony, blitt booket til Øya-festivalen og opptrådd til gode anmeldelser på by:Larm. Tidligere har hun bidratt på sanger av Lars Vaular og Myra, men nå er det hennes egen funky R&B og pop som gjelder.


Kamara: Skal spille på Øya-festivalen i august. Foto: Jakob Østringen

Kongle

Å putte Kongle i en sjangerboks er ikke enkelt. Det er psykedeliske poptrekk iblandet jazz og prog, som har gitt de en Spellemanns-nominasjon i kategorien indie. Med sangnavn som ”Elgkalv” og ”Isbre” er det lett å drømme seg ut i norsk natur. Bandet har tidligere spilt mye lokalt på blant annet VillVillVest og Kvarteret, slapp debutalbumet ”Skogen” i fjor og er nå klart for et større gjennombrudd. Om deres opptreden på by:Larm skriver Engelstad i  : 

- Samspillet var perfekt og med en helt annen modenhet og musikalitet enn en har vært vant til for band innen denne sjangeren.


Kongle: slapp debutalbumet ”Skogen” i fjor. Foto: Sverre Breivik

Hedda Mae

Hedda Mae er et ungt stjerneskudd som blander inn elementer fra ulike sjangre i sin gladpop. I by:Larms program presenteres hun som «Regnbyens nye popkomet», til tross for at hun kun har en singel på Spotify.

- Hun synes å være født til å stå på en scene. Har en naturlig utstråling. Synger som en gudinne og spretter omkring som en godt koreografert danser, skriver Engelstad i BT om hennes opptreden på by:Larm.Hedda Mae: Kan få en boost etter festivalen Foto: Øystein Grutle Haara

Zupermaria

Jenta fra Fyllingsdalen er ikke redd for å bruke sine egne erfaringer av å være ung og rastløs i musikken sin. Noen ganger må man bare gi litt faen og ”Få d på”! Her skal det spilles synthpop full av energi. Hun har gitt ut syv singler det siste året og fått mye ros innad i bransjen. Om å spille på by:Larm sier Zupermaria til Bymag:

- Det var dødsfett! Jeg har ikke spilt så mange konserter før så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen. Til tross for at det var en bransjefestival så var folk relativt giret.


Zupermaria: - Det var dødsfett! Foto: Jan Brissman