"Bare" opptur etter Michelin-stjerne

Publisert:11. mars 2020Oppdatert:11. mars 2020, 16:23
MICHELIN: Daglig leder i Bare, Øystein Ellingsen, foran vinrommet i restauranten. Foto: Mathias Brandt

Restauranten har fått tusenvis av bookinger og en haug med oppmerksomhet etter de ble tildelt Michelin-stjerne for første gang. De må ikke gjøre ekstra tiltak etter Korona-viruset.

– Det er rimelig hektisk for tiden, sier daglig leder Øystein Ellingsen til Bymag.

17. februar mottok restauranten Bare sin første stjerne under Michelin-utdelingen i Trondheim. Nå, drøye tre uker senere er det ingen som hviler på laurbærbladene. Selv om restauranten er stengt denne tirsdagen er både Ellingsen og flere andre ansatte på jobb for å klargjøre til en ny uke.

– Denne uken er det fullt hus, så vi er på jobb i dag for å forberede oss. Det er mye som skal gjøres, forteller han.

Ellingsen var med å starte restauranten for ti år siden. De har vært på randen til konkurs flere ganger, men nå har restauranten fått vind i seilene.

2000 bestillinger

– Det er mer av alt. Flere mailer, flere telefoner, mer oppmerksomhet. Mange vil ha en bit av oss, men stort sett er det «business as usual», forteller Øystein Ellingsen.

De siste ukene er det først og fremst bookingene som har økt for restauranten som holder til på Bergen Børs Hotel.

– Vi har vel fått rundt 2000 bestillinger siden vi fikk stjernen. Helger langt ut til juni er fullbooket, avslører han.

Det er ikke bare første gang restauranten mottar en Michelin-stjerne, det er også den første Bergen mottar.

­– Det er stort å være først i byen og være en banebryter. For oss var det et mål i seg selv å være en av de første. Det er ekstra stas når vi merker oppmerksomheten, smiler han.

Til tross for at Korona-viruset herjer, blir det ikke gjort ekstraordinære tiltak.

– Siden vi har rundt 40 plasser trenger vi ikke å redusere antall gjester. Men vi skal være nøye på renhold og vil sende hjem personell som føler seg dårlig, sier Ellingsen.


BRUKER FRIDAGEN: Kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen og kokk Liliana Haaland må starte forberedelsen til morgendagens servering. Foto: Mathias Brandt

Bruker fridagen på jobb

Kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen har også hatt travle uker. Denne tirsdagen må han håndtere et nytt lass av lokale skalldyr som er kommet inn.

– Vi er nødt til å gjøre klar noen av rettene for resten av uken. Skalldyrene må fryses ned for å holde seg ferske, sier Vangen.

Han har merket Michelin-kjøret på kroppen den siste tiden.

– Jeg jobber egentlig nok de fire dagene vi har åpent, men det krever litt ekstra å lage god kvalitetsmat. Derfor bruker jeg fritiden her, forteller kjøkkensjefen. 

Satser mot neste stjerne

Ellingsen går langt i å antyde at det er mer enn bare anerkjennelsen de får med stjernen. Med nærmest fulle ordrebøker de neste månedene er blikket rettet fremover.

– Mange restauranter satser mot å få en stjerne, og når de får den har de ingen plan for videre drift. Da blir det ofte konkurs, og det har ikke vi tenkt til. Ingen av oss har gått inn i dette for å bli rike. Nå kommer vi til å «gønne» på og bli bedre på alt, sier Øystein Ellingsen.

Han utdyper hvordan de ønsker å utvide og hva de vil investere i.

– Vi ønsker etterhvert å ansette flere kokker og øke kunnskapen til de vi har. I tillegg vil vi videreutdanne servitørene til vinkelnere. Vi skal også satse på mer vin, et voksent vinkart og å utvide menyen ytterligere, antyder han.

Selv om Bare nettopp ble tildelt sin første Michelin-stjerne, utelukker ikke Ellingsen at de vil få noen flere i fremtiden.

­– Vi fokuserer ikke på å få en ny stjerne nå. På sikt er det et mål, men det vil ta tid. Vi får ikke en ny stjerne neste år. Bare se hvor lang tid det tok før RE-NAA i Stavanger fikk sin andre (fire år jour. anm.). Det skal mange endringer til før vi er der.


LEKKERT: Bare holder til i 3. etasje på Bergen Børs Hotell. Foto: Mathias Brandt