Vil ha Netflix-bingerne på festival

Publisert:13. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 09:28
Det blir et travelt filmår i Bergen, med Cine Latino, Arabisk Filmfest og 20-årsjubileum for BIFF.

Neste helg arrangeres Cine Latino i Bergen, en filmfestival med fokus på latinamerikansk film. Festivalleder Håkon Tveit håper å få folk ut av sofakroken og inn på kino.

Cine Latino byr på ni filmer fra åtte nasjoner, og visningene foregår på Cinemateket i Bergen. Festivallederen forteller om et målrettet program

– Vi har valgt å legge festivalen til en helg nettopp for å spisse den, vi håper å gjøre det overkommelig og lage et alternativ til seriebingingen. Vi vil gjøre det mulig å binge filmfestivalen, forteller Tveit.


Håkon Tveit, festivalleder for Cine Latino. Foto: Privat

“Gammel” film på programmet

På festivalprogrammet står blant annet Roma, og dette er en film Tveit trekker frem. Filmen er produsert av Netflix, og har ligget på strømmetjenesten siden 27. oktober i fjor. Tveit tror imidlertid at dette kan være positivt for besøkstallene, til tross for at den har vært tilgjengelig i et halvt år.

– For å være ærlig tror jeg dette vil være positivt. Det betyr at flere har hørt om den, og de som har sett den vil kanskje se den igjen på stort lerret, sier Tveit.

Må sees på stor skjerm

Tor Fosse, festivalsjef for Bergen Internasjonale Filmfestival trekker også frem filmen som vant Oscar for beste regissør, beste utenlandske film og beste foto. Fosse mener også Roma er en film som må sees på stort lerret.

– Roma kan ikke sees på liten skjerm. Det er mange som lenge har hatt lyst å se den på kino, og det er jo nesten ingen vits å se den på TV-en. Både når det gjelder lyd og bilde får en mye mer ut av å se den i så stort format som mulig, forteller Fosse.

Tveit forteller at bakgrunnen for festivalen er mangelen på latinamerikansk film på norske kinoer.

– I fjor ble det bare vist en film fra latinamerikanske land på norske kinoer. Dette er fra regionen som har fem av de syv siste oscarprisene for beste foto, og fem av seks for beste film, utdyper Tveit.

Ikke behov for å vise sære filmer

Samtidig forteller Tveit at de har forsøkt å tilpasse programmet til bergenspublikummet.

– Vi har prøvd å balansere, vi vil ha høy kunstnerisk kvalitet men samtidig ønsker vi filmer folk vil se. Vi har ikke noe behov for å vise veldig sære filmer.

Fosse forteller samtidig at Cine Latino sitt program ikke vil erstatte de latinamerikanske filmene på BIFF.

– Vi skal selvfølgelig følge opp etterhvert. Mange av filmene på Cine Latino er ferske filmer, men det kommer mange nye filmer utover våren og sommeren, blant annet på Cannes. Vi kommer nok til å plukke opp noen latinamerikanske filmer utover mot BIFF.