Vant tre titler i fjor. I år kan det bare bli én

Publisert:8. mars 2019Oppdatert:8. mars 2019, 15:01
Årets lagbilde av TIF Viking volleyball. – Vi har gjennomgått et generasjonsskifte i laget, med flere lovende yngre spillere på vei opp, forteller kaptein Kristian Mjelde Bjelland (nr.10). Foto: Frode Andersen.

Selv om TIF Viking fortsatt har mulighet til å vinne sluttspillet, kan ikke årets sesong måle seg med fjorårets historiske trippel. – Vi visste at det ville være umulig å toppe fjoråret, sier lagkapteinen.

Forrige sesong var et eventyr for herrelaget til TIF Viking volleyball. Seriegull, cupgull, seier i nordisk mesterskap, i tillegg til første norske lag med deltakelse i Champions League, gjorde at de la listen høyt før årets sesong.

Med kvartfinaletap i cupen og andreplass i grunnserien, er det dermed kun sluttspillet som er mulig å vinne for de blåkledde i år.

– Jeg har sterk tro på at vi skal vinne mot Førde over to kamper, som sikrer oss sluttspillsfinale, forteller hovedtrener Ivar Bakken.

– Jeg hadde selvsagt håpet at vi hadde vunnet grunnserien, men Koll var sterkere enn oss i år, medgir Bakken og refererer til at det var Oslo-laget Koll som også slo dem ut av cupen.

Umulig å toppe fjoråret

Kaptein på TIF Viking, Kristian Mjelde Bjelland, forteller at laget ser ut til å være i rute før de avgjørende semifinalekampene.

– Vi har vært veldig bra på trening den siste tiden, og ting ser bra ut før semifinalen. Vi visste at det var umulig å kopiere fjorårets resultater, men det var vi bevisst på i forkant av sesongen, forklarer Bjelland.

Bjelland har vært med på laget i over ti år, og tok over kapteinsbindet før forrige sesong.


Kaptein i TIF Viking, Kristian Mjelde Bjelland

– Det var en stor ære å bli kaptein for denne gjengen her. Vi har en god og bred stall med en sterk treningskultur, og jeg må innrømme at det var deilig å vinne så mye som vi gjorde i fjor i min første sesong som kaptein, sier Bjelland med et smil.

Takket ja til tilbud fra Qatar

Kapteinen forteller at laget består av en blanding av studenter og folk i fast jobb. Selv er han ungdomsskolelærer ved siden av toppidretten.

– Man må til utlandet for å tjene penger i denne sporten, og jeg har fått noen profftilbud opp gjennom årene. For eksempel hadde jeg et tilbud fra Qatarske Al Sadd for et par år siden. Jeg takket faktisk ja til en halvtårskontrakt, men det ble noe kluss med papirene den gangen. Det sved for lommeboken, men ved å bli så har jeg fått et veldig sterkt eierskap til klubben, forklarer han.

Assistenttrener Eivind Andre Pettersen er full av lovord om lagets kaptein.


Assistenttrener Eivind Andre Pettersen

– I sin tid var jeg med på å lære Kristian å smashe. Han var egentlig to-tre år for ung for laget den gangen, men han maste seg inn. Det kjennetegner ofte de mest ivrige, og de ivrigste blir som regel best, forteller han.

På spørsmål om hva som skal til for å bli ordentlig god i volleyball, ramser Pettersen opp en rekke nøkkelkvaliteter.

– Det er en fordel å være lett i kroppen, samtidig som man også bør inneha eksplosiv muskulatur. Spenst er ekstremt viktig i volleyball, og teknikk skiller de beste fra de nest beste. Høyde er essensielt, og et lag bør i hvert fall ha ca. to meter i snitt, noe vi har.

Analysefordel

Da volleyballaget skulle spille Champions League ble også de økonomiske forskjellene tydeliggjort.

– I Europa møter vi lag som har opp mot 100 millioner i budsjett. Hos oss får ingen betalt for å spille volleyball, og de 1.5 millionene vi har i budsjett går til drift av laget – deriblant reisekostnader, opplyser Pettersen.

Lite budsjett til tross, TIF Viking prøver å ta steg der det er mulig. Ifølge Pettersen ligger laget et hestehode foran de andre lagene i Norge når det gjelder analyse.

Rekruttlagets trener, Vegard Lysne, brukes når TIF Viking skal analysere motstanderlaget, både før og under kampene.


Rekruttlagstrener og analyseansvarlig Vegard Lysne

– Det er et program som brukes mest i forberedelsene til kampene, både når det gjelder eget lag og motstanderlaget. Det kan for eksempel være at vi endrer hvem vi server mot, ut ifra en skår analyseprogrammet gir oss.

– Akkurat det endret vi underveis i forrige kamp mot Førde. Der førte tallene vi fikk fra programmet til at vi byttet taktikk til å serve på deres antatt beste spiller. Det ga umiddelbar effekt, forklarer Lysne.

3.48 meter over bakken

Før dagens volleyballtrening er det fysiske tester på programmet. I utgangspunktet skal de måles opp mot egne tidligere resultater, men kaptein Bjelland innrømmer at det ligger litt prestisje i å få best resultat i øvelsene.


Kaptein Kristian Mjelde Bjelland i et imponerende svev over bakken. Selv om det ikke ble pers i dag, er Bjelland godt fornøyd med resultatet.

– Må vise jyplingene på laget hvem som er best, vet du, sier Bjelland med et lurt smil.

Han lever opp til egen spådom. Med oppsiktsvekkende 3.48 meter over bakken i spenstøvelsen, og 14.80 meter i medisinballkast ”vinner” han begge øvelsene.

– Det var noen centimeter under pers, men kroppen er full av trening. Det er deilig å vinne uansett. Kapteinen må gå foran med et godt eksempel, avslutter Bjelland fornøyd.