Ulriken Eagles herjer i Europa

Publisert:6. mars 2019Oppdatert:7. mars 2019, 11:50
Celine Klett skyter en trepoenger mot slovakiske Young Angels. Etter ligaspillet endte Klett med et poengsnitt på 9,47. Foto: Camilla Hovig.

Basketjentene fra Bergen har i de to siste sesongene deltatt i den europeiske turneringen EGBL. 03-jentene kvalifiserte seg nylig til Superfinalen i Tsjekkia, og har store ambisjoner for tiden som kommer.

Bymag møtte basketjentene i Landåshallen dagen etter de kom hjem fra turneringen i Riga.

- I all min tid som baskettrener kan jeg ikke huske å ha sett et så bra og talentfullt basketlag, forteller Ingvild Sanford, trener og sportslig leder i Ulriken Eagles.

European Girls Basketball League (EGBL) er en serie satt sammen av de beste jentelagene fra de ulike nasjonene i Europa.

- Vi har spilt tre turneringshelger ute i Europa denne sesongen, og disse omtales som ulike stages. Vi tok gull i både Stage I og Stage II, og nå i Stage III i Riga tok vi sølv. Totalt sett gjør dette oss til nummer tre i ligaen og vi er kvalifisert til den kommende Superfinalen.

Superfinalen arrangeres i tsjekkiske Ostrava mellom 25. og 28. april.

Basketekspert Frederik Gnatt sier han er veldig imponert over hva de har oppnådd i Ulriken Eagles.

- De viser hva som er mulig dersom man dyrker en god treningskultur og hvis man tør å satse litt. I tillegg ser det også ut til at de har klart å få inn den filosofien om at hardt arbeid og trening er gøy. Det de gjør er veldig viktig for norsk basket, ikke bare med tanke på at man utvikler spillere, men de viser andre klubber at det er mulig å prestere i Europa, forteller Gnatt.

Må til Europa for motstand 

Flere av lagene Ulriken spiller mot er aldersbestemte landslag fra ulike nasjoner. I Stage III vant ørnene fra Ulriken blant annet mot Ukraina og Luxemburg. Her fikk 15-åringen Karyn Sanford prisen som turneringens MVP, som i praksis betyr turneringens beste spiller. Fatima Mohamad fikk plass på All-Star-laget og Sunniva Sørbye fikk prisen som beste lagspiller.


Bak fra venstre: Karyn Sanford, Synne Jacobsen, Maya Carrol, Sunniva Sørbye. Foran fra venstre: Nea Toften, Victoria Jakobsen, Celine Klett, Fatima Mohamad.

Ingvild Sanford er sammen med sin amerikanske mann, DuRell Sanford, trenere for 03-laget, samt flere andre lag i klubben. Datteren Karyn fikk for under ett år siden tildelt prisen som «Årets talent» i norsk basketball. Moren påpeker likevel at det ikke er enkeltprestasjoner som gjør Ulriken Eagles gode. 

- Det vi får mest skryt for når vi spiller i Europa er samspillet og organiseringen i laget. Flere andre trenere har sagt til oss at de aldri har sett et U15-lag som spiller så disiplinert og organisert. Dette er noe vi for øvrig er enige i selv også, vi spiller med god flyt og ballen spilles alltid uselvisk til den med best skåringsposisjon, forteller en stolt Ingvild Sanford.

Videre sier hun at noe av grunnen til at man har valgt å konkurrere i Europa er for å få nok motstand.

- Vi er ekstremt heldige som har et så talentfullt lag som dette. På grunn av vårt høye nivå kan motstanden i Norge bli litt svak, og da må vi ut i Europa for å få matchet oss skikkelig.

Hevder seg på seniornivå

Til tross for at disse jentene fortsatt går på ungdomsskolen, har flere av dem allerede debutert i seniorklassen på høyeste nivå i Norge.

- Mange har ulike meninger om man faktisk skal bruke 15-åringer på seniornivå. Likevel for denne gruppen her, som holder et såpass høyt nivå internasjonalt, så synes jeg det er passende. Det er ikke nødvendigvis det at seniornivået er dårlig, det er disse jentene her som er utrolig gode, konstaterer Sanford.

Det er heller ingen tvil om at jentene klarer seg godt på seniornivå. Karyn Sanford er den som har aller flest målgivende i hele ligaen (4,7 per kamp), i tillegg til at hun er rangert som nummer fem i antall poeng (15,1 per kamp). Spillere som Synne Jacobsen, Nea Toften, Sunniva Sørbye og Fatima Mohammad har også levert gode prestasjoner på øverste nivå i Norge. Fatima noterte seg for eksempel med 14 poeng mot byrivalen Bergen Elite i februar.

- Det er ikke et sunnhetstegn å spille 15-åringer på seniornivå hvis det skjer alt for ofte. I dette tilfellet med Karyn og resten av laget er de likevel så eksepsjonelt talentfulle at det er mulig for de å dominere på seniornivå. Man hadde jo også en Martin Ødegård som dominerte i eliteserien som 15-åring. Om Karyn kunne hevdet seg også i andre seniorligaer er nok mer tvilsomt, men det er ingen tvil om at norsk basket har fått seg et sjeldent stort talent, forklarer Gnatt. 

Sikter mot college i USA og proffliv i Europa

- De fleste av jentene her har et mål om at de skal reise til USA å spille college-basketball. Og med det nivået de viser nå så er det absolutt innenfor rekkevidde. Det er jo ingen tvil om at man blir lagt merke til når man spiller i EGBL, forteller en positiv Ingvild Sanford.


Karyn Sanford viser stolt frem de tre medaljene fra hver stage i EGBL.

En av de som har et stort ønske om akkurat dette er pointguarden Karyn Sanford.

- Å spille på college i USA er det første målet mitt, og etter det håper jeg det blir profesjonelt i USA eller Europa. På college vil jeg kanskje aller helst spille for topplaget UConn. Men jeg har også sansen for Missouri, der min far er fra, samtidig som jeg liker spillestilen til South Carolina veldig godt, sier Karyn Sanford.

Hun påpeker avslutningsvis at hun likevel ser for seg å gå på videregående skole her i Norge før hun starter på college i USA.