Sår tvil om TV2s dekning av forsvinningssak

Publisert:20. mars 2019Oppdatert:21. mars 2019, 11:24
Budalsvika turisthytte. Foto: Terje Jensen

I fem år har Terje Jensen holdt på sannheten om hva som skjedde da han fant liket til Håkon Andersen. Han forteller at den “klarsynte” Michael Winger ikke var nøkkelen.

Forsvinningen

Den 11. Desember 2012 overnatter Håkon Andersen på Budalsvika turisthytte i Østfold. Han er 38 år gammel og topptrent, men han er alene. Over natten kommer det første snøfallet for vinteren, og temperaturen synker til tjue minusgrader. Morgenen etter er han ikke i hytta, og ingen vet hvor de skal finne ham. Man antar at han har prøvd å komme seg til en parkeringsplass flere kilometer unna, men har gått seg vill på veien til eller fra.

Politiet leter etter Andersen i området med store mengder politibetjenter og hunder, men etter en stund blir saken omgjort til «søk etter antatt omkommet», og politiet trapper ned letingen. Richard Andersen, bror til den savnede, fortsetter letingen med flere frivillige. Mange «klarsynte» kontakter Andersen og forteller hvor de mener broren hans befinner seg, men ingen av tipsene leder noen vei. En nabo av Andersen kontakter Michael Winger, enda en «klarsynt» kjent fra Åndenes Makt. Winger ankommer Aremark og forteller hvor han tror Håkon befinner seg, men snøen blir et for stort hinder til å utføre et stort søk.


Området mellom hytta og parkeringsplassen er stort, ulendt, og fullt av myr. Bilde av Richard Andersen.

Mens de venter på at snøen skal smelte, sirkler Winger et punkt på kartet han føler Håkon vil bli funnet. I midten av april kommer Winger tilbake til Aremark og begynner å lete med Richard Andersen, hunder og frivillige. På stedet Winger har sirklet inn finner de en øks og en genser, som Richard Andersen mener tilhører hans bror. Daværende leder for Tistedalen Friluftslag, Terje Jensen, finner Håkon Andersen i en myr rundt 400 meter unna øksa og genseren dagen etterpå.

Mediedekningen

Flere store mediehus velger i tiden etterpå å fokusere på at den «klarsynte» Michael Winger er grunnen til at Andersen blir funnet. TV 2 dedikerer en episode av doku-serien Vårt lille land til hvordan «Michael Winger fant døde Håkon (37)».

Michael Winger er nå også aktuell med premieren på en dokumentar som handler om hvordan han bruker «evnene sine» til å finne savnede personer. I tillegg til en håndfull andre savnetsaker, blir saken om Håkon Andersen satt i fokus i denne filmen.

Ingen av de store mediehusene valgte å kontakte Terje Jensen, som faktisk fant Andersen.

Fant ham helt på egenhånd


Sekken den savnede ble funnet med. Foto: Terje Jensen

Terje Jensen, som leder i turistforeningen i området, var ansvarlig for hytta Andersen overnattet i før han forsvant. Som følge er han også godt kjent i hele det store, kronglete terrenget i myrene i området. Han ble overrasket over hvordan saken ble dekket i mediene, fordi Michael Winger ble omtalt som grunnen til at Andersen ble funnet. Om Jensen i det hele tatt ble nevnt, var det som et medlem av Richard Andersens letemannskap, som gikk etter tipsene til den «klarsynte».

–Jeg var ikke involvert i letingen mellom desember og den dagen jeg fant ham. Jeg møtte aldri Winger, og jeg var ikke en del av letemannskapet den dagen jeg fant ham, sier Jensen.


Småbruket og den savnedes bil, første letedag. Foto: Terje Jensen

Da saken kom ut i mediene i 2014, valgte Terje å tie. Han var ikke ute etter heder og ære, og funnet av Andersen hadde vært en belastende opplevelse som han ville legge bak seg.

–Jeg var der ute i den svarte skogen helt alene, uten en lyd rundt meg. Han hadde vært død i fire måneder, vært dekket av snø hele tiden. Det var ikke en morsom opplevelse.

Jensen forteller at han møtte Andersens letemannskap dagen han fant den savnede, men at det bare var ren tilfeldighet.

–Jeg skulle gjøre et ærend ved hytta og hadde tenkt til å lete etter Håkon rett etterpå. Jeg møtte på Richard og hundeførerne, som skulle lete i et område i nærheten, men det møtet var helt tilfeldig og jeg tok ingen tips fra dem.

Han forteller at han hadde prøvd å glemme hele saken etter TV 2-dokumentaren, men at han ble veldig frustrert da han nok en gang blir konfrontert med saken i en kinosal.


Michael Wingers bod etter førpremieren på “Jeg ser deg” i Bergen Kino.

–Jeg skulle se Ut å stjæle hester, og så ble traileren til filmen med Michael Winger vist. Jeg fikk så mye å tenke på at jeg knapt klarte å følge med på filmen jeg skulle se.

(Terje Jensen sier han i senere tid har sett den nye dokumentaren på kino, og er forholdsvis fornøyd med hvordan den fremstiller saken, spesielt sammenlignet med dokumentaren fra Vårt lille land, journ. anm.)

Han bestemte seg for å kontakte media med hans historie for første gang, og er like opptatt som før om at dette ikke handler om at han skal få «æren» av å finne Andersen. For ham handler det om at rett skal være rett og at sannheten må komme ut.

Den andre siden

Lederen for letemannskapet var Richard Andersen, bror av den savnede Håkon Andersen. Han gir flere lengre intervjuer i dokumentaren fra Vårt lille land, hvor han tydelig forklarer hvordan Michael Winger gjorde at broren hans ble funnet. Han ville ikke stille til et intervju i denne artikkelen, siden han prøver å legge familietragedien bak seg, men sendte over flere kartbilder og hans egne


Richard Andersen, leder for letemannskapet og nærmeste pårørende. Foto: privat.

refleksjoner rundt forsvinningssaken, som han også publiserte på Facebook dagen før.

I hans egne refleksjoner rundt saken erklærer han seg selv som en skeptiker, som ble overbevist av Michael Wingers evner til å sanse detaljer rundt hvordan den savnede ville bli funnet; i ei myr med en sekk like i nærheten. I tillegg takker han Winger og åpner refleksjonen med dette:

«Som pårørende ønsker vi som familie å takke deg (Michael Winger, journ. am.) for ditt fantastiske bidrag, som gjorde at Håkon ble funnet.»

Terje Jensen blir ikke nevnt i Andersens tekst.

Michael Winger kunne heller ikke stille til intervju, men ba ByMag ta kontakt med Richard Andersen som ansvarlig for leteaksjonen og nærmeste pårørende.


Michael Winger, den “klarsynte” som prøvde å finne Håkon Andersen.

Espen Laupsa var hundefører under leteaksjonen og har siden jobbet med Michael Winger på flere savnetsaker. Han er ikke i tvil om at den «klarsynte» spilte en stor rolle i funnet.

–Man må skjønne at det er snakk om et skogsområde som er så stort at du aner ikke. Det var som å lete etter en nål i en høystakk, forteller Laupsa.

Hundeføreren poengterer at Wingers evner ledet til funnet av øksa og genseren til den savnede, og at Winger har løst flere savnetsaker siden den gang. Han husker at en mann som ikke var en del av letemannskapet fant den savnede, men mener likevel at den «klarsynte» var grunnen til at han ble funnet.

–Jeg husker ikke hvordan Jensen jobbet, men Andersen ble funnet på grunn av Winger. Vi hadde garantert funnet ham uansett, for vi var like ved med hunder på hver side av stien, mener hundeføreren.

Støtter Jensens historie

Ingen ByMag har snakket med benekter at det var Terje Jensen som fysisk fant Andersen, spørsmålet er om han gjorde det med overnaturlig hjelp eller ikke.

Monica Anstensen var lensmann i Aremark da Andersen ble funnet og har blitt intervjuet av både TV 2 og skaperne av den kinoaktuelle dokumentaren om Michael Winger.

–Det er snakk om et veldig stort område med ulendt terreng. Det er ingen tvil om at Winger var i riktig område. Terje Jensen fant ham på eget initiativ, uten hjelp, sier den tidligere lensmannen.

Hun understreker at hun aldri har sagt noe mer enn dette til media. Hvorvidt Winger var utslagsgivende for at Andersen ble funnet, eller hvordan han endte opp så nærme til å begynne med, har hun unngått å kommentere på.

TV 2-dokumentaren ble laget rundt Winger, ikke rundt Håkon Andersen, så fokuset har uten tvil vært der, sier Anstensen.

Hun sier også at grunnen til at Andersen ble funnet da han ble funnet var på grunn av snøen som endelig begynte å forsvinne. Det var først på det tidspunktet, i tidlig april, at det ville være gunstig å lete grundigere. At letemannskapet nylig hadde startet opp igjen letingen på samme dag som Jensen finner Andersen trenger derfor ikke være en total tilfeldighet, men kunne være fordi det var først på det tidspunktet at det var mulig å finne ham.

–Hadde tatt kontakt om jeg visste han fantes

Kaare Skard var reporter for innslaget i Vårt lille land, og sier de hadde kontaktet Terje Jensen om de hadde vært klar over hans historie.

–Richard opplyste om at Winger var sentral for funnet. Jeg visste ikke om Jensen, og hvorvidt hans historie var annerledes fra sånn Richard og jeg forsto saken, forklarer Skard.


Kaare Skard, reporter på episoden av Vårt lille land om forsvinningen. Foto: privat

Han legger til at politiet også støttet oppunder den «klarsyntes» viktighet i funnet, men dette står i strid med det daværende lensmann Monica Anstensen fortalte til ByMag.

Skard mener vinklingen i reportasjen ikke var hvem som fant Andersen, men hvordan Winger klarte å komme så nærme.

–Fokuset i vår reportasje var at Michael Winger hadde klart å treffe på mange spesifikke detaljer rundt forsvinningen. Winger var i riktig område, og han kom med korrekte detaljer. Det er det ingen tvil om, sier Skard.

Dette fokuset i innslaget understreker også Tonje Steinsland, redaksjonsleder for Vårt lille land, til tross for at tittelen på er: «’Klarsynte’ Michael Winger fant døde Håkon (37)».

–Poenget med dokumentaren er at Michael Winger peker ut et relativt begrenset område i et veldig stort søkefelt, og at den savnede blir funnet bare noen hundre meter unna. Poenget er Wingers påfallende spådom, som både de pårørende og politiet syntes var underlig. Intet mer og intet mindre, sier Steinsland.

Steinsland forsikrer om at hun skal se over reportasjen og hvordan ordlyden fremstiller saken og vinklingen. Hun var heller ikke klar over Terje Jensens versjon av historien.

–Ingen kan med sikkerhet si om den savnede hadde blitt funnet eller ikke om Michael Winger ikke ble involvert i saken, legger hun til.