- Sammen gjør ikke nok.

Publisert:8. mars 2019Oppdatert:9. mars 2019, 16:33
Dette motivet kunne man finne flere steder på Fantoft studentboliger forrige uke

Den siste tiden har det vært gjentatt hærverk på studentboligene i Bergen. I 2017 var den samlede utgiftsposten på vedlikehold av bygg/inventar over 19 millioner, likevel har ikke Studentsamskipnaden Sammen vurdert å gjøre noe mer med hærverksproblemet.

Josep Barbera Munoz bor på Fantoft studentboliger, og er ikke fremmed for hærverk på studentboligene.

- Dette skjer ofte i helgene. Folk drikker også går de rundt å tagger i blokkene.

Han tror i hovedsak dette er et kulturproblem.

- Jeg, for eksempel, er spanjol, vi er mer utadvendte enn de fleste nordmenn. Når vi drikker så vil vi bare ha det gøy, vi blir dumme i hodet, og da tror jeg ofte det kan resultere i at man tagger og gjør hærverk, for i øyeblikket kan det virke det som en gøy ting å gjøre.


Jo BM synes ikke Sammen gjør nok for å forhindre hærverk på sine studentboliger. Foto: privat

Han mener ikke dette er et unikt problem for studentboligene, det skjer overalt. Han synes likevel Sammen ikke gjør nok for å forhindre at det skjer.

- Slik jeg ser det, så opplever jeg at Sammen kunne ha gjort mer for å forhindre det. Vi fikk blant annet et mail i høst, hvor vi ble advart mot å ikke tagge, men jeg tror ikke det er nok.

Etter Munoz mening burde sammen ha arrangert et informasjonsmøtet, hvor de burde informere om problemet og konsekvensene ved å bryte reglene i studentboligene. 

- Når utvekslingsstudenter kommer, de vet ikke hvordan det fungerer, vi trenger et møtet for å forstå hvordan dette fungerer. en mail er ikke nok, vi trenger mer informasjon om dette, spesielt i begynnelsen, for det er en kulturforskjell.

 

Sammen: - Ikke et stort nok problem

Salgs- og markedssjef i Sammen Bente Holmevik forteller at problemet ikke er stort nok til at de vurderer noen nye tiltak for å forhindre hærverk på studentboligene.

- Det er selvfølgelig kjedelig når det skjer, og det skjer jo en del, men vi opplever ikke problemet som så stort at vi skal sette i gang noen nye tiltak for å minske problemet.

Hun forteller at de prøver å sjekke opp studentboligene ofte, og å få fjernet det raskt når de ser tagging på området.  I følge årsregnskapet til Sammen for 2017 var den samlende utgiftsposten på vedlikehold av bygg/inventar på over 19 millioner, men Holmevik hadde ikke et konkret tall på hvor mye av dette Sammen bruker på å vaske bort tagging og å fikse opp i annet hærverk. Hun mener selv om at tiden og ressursene som blir brukt er unødvendig og tar vekk fra andre studenttilbud. Holmevik hadde heller ønsket at de kunne brukt disse ressursene på  for eksempel oppfølging av studentboligene.

- Oppsigelsesgrunn


Taggingen skjer også inne i blokkene.

Holmevik synes ikke forslaget til Josep Barbera Munoz ville redusert hærverket.

- Jeg tror ikke vi trenger noe informasjonsmøte. Uansett hvor man kommer fra, eller hvilken kultur man har, så skjønner alle at tagging er galt. 

Hun opplyser at ser på tagging og hærverk som et alvorlig problem, og at hvis man blir tatt for det så kan det være en grunn til oppsigelse.  Likevel tror hun ikke Sammen kommer til å gjøre noe mer for å finne ut hvem det er som tagger.

- Vi kommer ikke til å gjøre noe mer enn det vi gjør nå, men forverrer problemet seg, er det kanskje noe vi må vurdere.

Selv om Munoz mener at et informasjonsmøtet kan hjelpe, har han ikke noe tro på at problemet kommer til å bli borte.

- Sammen må bare egentlig bare sette av en viss sum penger for å vaske bort tagging, for folk kommer til å fortsette å tagge. 

 

 
.