Polsk statsborger tilstod amfetaminvirksomhet

Publisert:14. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 15:11
En polsk statsborger måtte møte i Bergen Tingrett torsdag, tiltalt for besittelse av 1,5 kilo amfetamin. Foto: Vebjørn Barlaup

Torsdag formiddag møtte en 32 år gammel polsk statsborger i Bergen Tingrett, tiltalt for besittelse av 1,5 kilo amfetamin.

Mannen er siktet for brudd på som omfatter grov narkotikaovertredelse. Tiltalte tilstod gjennom sin tolk forholdet.

Påtalemyndigheten har bedt om en fengslingsramme på 3 år og 4 måneder, men åpner for en strafferabatt på seks måneder grunnet 32-åringens tilståelse.  

Det var i fjor høst at den polske statsborgeren satt seg på bussen fra Amsterdam i retning Oslo. Sammen med en polsk bekjent skal han i Oslo ha gått til innkjøp av 800 gram amfetamin.

De to skal deretter ha reist til Bergen, hvor de blandet ut amfetaminet med kreatin, med mål om å selge dette videre. Den totale mengden narkotikaen skal da ha vært på like over 1,5 kilo.

Taxi til politistasjonen

I Bergen skal de ha fått hjelp av en norsk statsborger, som også er siktet for forholdet. Nordmannen oppbevarte på tidspunktet før pågripelsen amfetaminet i sin bopel, og en nabo fattet mistanke da de to polske statsborgerne forsøkte å ta seg inn i leiligheten til førstnevnte. Polakkene skal ha forsøkt å komme seg unna i en taxi, men til liten nytte. Naboen forklarte forholdet til polakkenes taxisjåfør, før han kontaktet politiet.


Foto: Vebjørn Barlaup

Taxisjåføren kjørte de tiltalte rett til politistasjonen, hvor tjenestemenn ventet på dem. De tiltalte forsøkte deretter å flykte til fots, men ble etter kort tid pågrepet av politiet. De har sittet i varetekt siden.  

Skylder på hverandre

– Det er relativt sjelden at vi ser tilståelsessaker i denne typen narkotikasiktelser, spesielt med et slikt omfang som det er tale om her, sier aktor Christine Møen Wisløff. Hun fører saken på vegne av Statsadvokaten.

Den siktede 32-åringen hevdet i retten at han kun fungerte som beskyttelse for den andre tiltalte polakken, som utpekes som hovedmannen. Sistnevnte har tidligere hevdet det motsatte, og peker på 32-åringen som hovedmann bak operasjonen. Han er allerede dømt for sin involvering i saken.

– Her har vi hatt flere tiltalte parter, og da vil gjerne én tilståelse utløse en annen, legger Wisløff til.  

Den tiltalte 32-åringen vil motta dommen sin i fengselet innen kort tid. Den norske statsborgeren som er tiltalt i saken har fremdeles ikke vært i retten.