Norges Sjakkforbund tar grep mot sjakkens guttemiljø

Publisert:8. mars 2019Oppdatert:8. mars 2019, 14:47
Leder i Bergens Schakklubb, Eirik T. Gullaksen, forteller at bare 10 prosent av klubben er kvinner.

Neste uke arrangeres Kvinne-NM og Kvinnerekrutteringskonferansen i håp om å få flere kvinner til å prøve sjakk og få dem til å bli i sporten. – Vi vil bare bli behandlet som vanlige sjakkspillere, sier Sara Marie Bjørkly.

Magnus Carlsen vant for første gang sjakk-VM i 2013. Siden den gang har antall medlemmer i Norges Sjakkforbund (NSF) hatt en økning på 56 prosent. Men selv om det er mange flere som spiller sjakk nå, er det bare 5 prosent av spillere som er kvinner. 

“Åja, skal vi spille mot jentene?”

– Det et veldig guttemiljø i sjakken. Jeg har veldig positive erfaringer med sjakkmiljøet generelt, men du kan ikke unngå at det legges merke til at du er kvinne, sier sjakkspilleren Sara Marie Skaug Bjørkly.

Hun er student i Bergen og begynte å spille sjakk i 2017. Nå er hun lagkaptein i Bergens Schakklub, og laget hennes har gått fra andre til første divisjon i år.

– Jeg får kommentarer, som “Åja, skal vi spille mot jentene?”, på rundt 90% av turneringene jeg deltar, forteller hun.


Sara Marie Bjørkly spiller i Bergens schakklubb. Hun spiller sjakk i opptil 10 timer om dagen og ønsker at det var flere jenter i klubben hun kunne dele den tiden med.

Sjakk er et konkurransepreget spill, og det er mye hardere for kvinner å bli oppfattet som seriøse og dyktige spillere. Bjørkly forteller om Ana Rudolf, en ungarsk stormester, som ble anklaget for å ha jukset med en chip i leppestiften etter å ha vunnet en match mot en mannlig stormester. 

– En gang var jeg på turnering der en gutt hadde tapt mot to jenter. Han gikk rundt og sa til alle at han “lot” dem vinne fordi de var jenter. Det var veldig provoserende, sier hun.

Bjørkly tror at nøkkelen til å få flere kvinner til å bli interesserte i sjakk er å fokusere mer på å lage et godt miljø for unge jentespillere og ta vare på dem. Hun foreslår flere jentetreff og egne jentesamlinger for nybegynnere. Hun mener også at menn bør være mer observante og prøve å få jentene til å føle seg velkommen, uavhengig av kjønnet deres.

– Vi vil bare bli behandlet som vanlige sjakkspillere, sier hun frustrert. – Hvis man kunne bli kvitt de små kommentarene hadde det gjort mye. De er overalt.

Neste uke, 15.-17. mars, arrangeres det første kvinne-NM i sjakk på 46 år. Vibeke Ekeland Grønn er NSFs visepresident og Verdens Sjakkforbunds for de nordiske landene. Hun er tydelig på at formålet med kvinne-NM ikke er å bidra til et kjønnsdelt sjakkmiljø. Det er bare et ekstra tiltak de testet ut i år i håp om å rekruttere flere kvinnelige sjakkspillere.

– Sjakkturneringer er i utgangspunktet ikke kjønnsdelte. Vi har ingen egne mesterskap for herrer, forklarer hun. – Men ettersom det foreløpig er så få kvinner som spiller turneringssjakk, ønsker vi å skape et sosialt samlingspunkt for sjakkspillende kvinner fra alle kanter av landet.

Bjørkly skal delta i kvinne-NM og er spent på hvilke nye tiltak blir presentert på rekrutteringskonferanse.

– Det hjelper mye å sette fokus på at det finnes et problem, og jeg føler at de nå begynner å ta det på alvor, sier hun.

– Føler alltid at du er “annerledes”

– Det er vanskelig å vite nøyaktig hvorfor kvinnelige sjakkspillere velger å ikke bli, eller delta i sjakklubber, sier Heidi Røneid, kjent fra NRKs sjakksendinger. 

Røneid begynte å spille sjakk som barn, men det var først i voksen alder hun ble medlem i en sjakklubb. Hun forteller at hun ble hektet med en gang og begynte å spille veldig mye. Hun ser på den økte interessen de siste seks årene som positivt, selv om det fortsatt er få kvinner. 

– Da jeg begynte i 2013 var jeg den eneste kvinnen i klubben. Nå er vi 16, sier Røneid. 

Røneid er medlem av Sjakklubben Stjernen i Oslo. De er totalt 177 medlemmer, noe som betyr at 9% av klubben er kvinner. Hun mener at det sjakkmiljøet mangler mest er kvinnelige lærere som kan være rollemodeller for nybegynnere og unge jenter. I likhet med Skaug Bjørkly påpeker hun at det må være mindre fokus på kjønn og unødvendige kommentarer når kvinner deltar i turneringer eller sjakklubsamlinger. 

– En kommentar som “Så flott at du som kvinne spiller sjakk” er ikke ment negativt, men uansett føler du alltid at du er “annerledes”, sier Røneid.

SK Stjernen har de innført nybegynner-kvinnekvelder som skal hjelpe å få flere kvinner interessert i å delta mer i sjakklubber.  Det håper hun flere klubber starter med.

Innsikter om vellykket rekruttering av kvinner.

Røneig skal også innlede rekrutteringskonferansen, som arrangeres samtidig med kvinne-NM. Under konferansen skal hun presentere en rapport utarbeidet av NSF, basert på en spørreundersøkelse blant 110 kvinnelige sjakkspillere. Hun håper at de gir nye svar på spørmålet om hvorfor det er så få kvinner i sjakken. 

Foredragsholdere fra sjakkmiljøet og andre organisasjoner, som Idrettsforbundet og Bridgeforbundet, skal også delta i konferansen og dele sine egne innsikter om vellykket rekruttering av kvinner.

Røneid er også bridgespiller og er derfor veldig interessert i Bridgeforbundets innspill under rekrutteringskonferansen.

– Bridge har fortsatt mange flere menn enn kvinner, men du tenker ikke i det hele på at du er kvinne når du spiller, sier Røneid. 

– Jeg er veldig spent på å høre hva de forskjellige organisasjonene har å si, fortsetter hun. – Jeg bare aner ikke hvorfor ikke flere spiller sjakk, fordi jeg synes det er så gøy selv!