– Jeg skulle ønske vi ikke trengte å gi ut denne boken

Publisert:15. mars 2019Oppdatert:26. februar 2020, 10:55
Forfatter, blogger og samfunnsdebatant Susanne Kaluza ga nylig ut boken Abortkamp - Maktkamp.

Susanne Kaluzas bok om abortkampen ble onsdag kveld lansert på Bergen Offentlige Bibliotek. Budskapet i boken er tydelig. – Ikke kødd med kvinners rett til selvbestemt abort.

Det skapte store reaksjoner da regjeringen åpnet for å endre abortloven under regjeringsforhandlingene høsten 2018. I boken Abortkamp – Maktkamp har Susanne Kaluza samlet avisinnlegg, personlige historier og appeller fra 48 bidragsytere.  

– Hvilket jævla år er det?


Susanne Kaluza har i flere år vært svært engasjert i abortdebatten. Foto: Agnete Brun

Susanne Kaluza forteller at hun ble rasende da hun hørte at regjeringen åpnet for å endre paragraf 2C, som gir rett til abort etter uke 12 hvis fosteret har en alvorlig sykdom. 

– Hvilket jævla år er det? Det er utrolig at vi må bruke dette året, hvor abortloven er 40 år gammel, til å forsvare den. Det føles dritt. Jeg skulle ønske vi ikke trengte å gi ut denne boken.

Kaluza ble likevel positivt overrasket over det sterke engasjementet folk over hele landet viste.  Hun forteller at hun ble rørt av at folk i alle aldre delte sine meninger og historier.

– Jeg synes det er utrolig gledelig at så mange ville uttale seg og dele sine sterke historier. Jeg tenkte at dette må vi samle, disse historiene kan ikke bare forsvinne.

Videre forteller Kaluza at boken er et forsvarsverk for abortloven, målet var å samle argumentene som faktisk virker. 

Deler sterke historier

Det ble holdt to boklanseringer for Abortkamp – Maktkamp, en i Oslo og en i Bergen. Lanseringen som ble holdt på Bergen Offentlige Bibliotek hadde rundt 20 deltagere, i all hovedsak kvinner. Der diskuterte Kaluza boken sammen med to av bidragsyterne, gynekolog Agnethe Lund og psykolog Jon Ivar Johansson.


Jon Ivar Johansson og Agnethe Lund er to av bidragsyterne i boken.

Agnethe Lund forteller at hun ville uttale seg i abortdebatten fordi hun var ekstremt provosert. Som gynekolog har Lund jobbet med kvinnehelse og abort i 14 år. Hun sitter også i nemd, som er der kvinner må søke for å få ta abort etter uke 12. 

– Det at jeg er gynekolog gjør meg ikke mer egnet til å bestemme over livet til noen andre, fortalte hun på boklanseringen.

Jon Ivar Johansson ble også rasende og provosert når det var diskusjoner om å endre abortloven. 

– Vi bør ikke stramme inn, vi bør si til helvete med hele abortloven. 

Johansson skrev et debattinnlegg i BT om hvor belastende det er å ha en alvorlig funksjonshemmet datter. På boklanseringen fortalte han at det var vanskelig, men viktig å dele av egne erfaringer. 

– Det er skamfullt å si at vi ikke ønsket et funksjonshemmet barn.

Susanne Kaluza roser Johansson for å ha skrevet et modig debattinnlegg og er veldig glad for at hans innlegg er med i Abortkamp – Maktkamp.

– Noe av det sterkeste med denne boken er disse historiene, som den du deler, sier hun.  

– Jeg var så sint


Siri Fransson skrev debattinnlegget “Sorteringssamfunnet startar ved fødsel” i BT i november.

Kaluza forteller at det var viktig for henne at folk i alle aldre fra hele Norge var representert i boken. Det er hele 10 bidrag fra Vestlandet og flere av bidragsyterne var tilstede på lanseringen.

En av de som gjerne ville dele sin motivasjon for å være med i boken var Siri Fransson. Hun er født med den alvorlige muskelsykdommen SMA og reagerte kraftig på hvordan politikere undervurderte det å ha et handikappet barn. 

– Jeg hadde lest og hørt mye fra moralistene og til slutt klarte jeg ikke mer. Jeg var så sint, jeg måtte bare få det ut.

Fransson skrev også først et debattinnlegg i BT der hun fortalte om hvordan det er å være alvorlig syk og avhengig av hjelp.

– Jeg har sett hvordan de rundt meg har hatt det. Jeg kan forstå de som ikke vil gi et barn et sånt liv som jeg har hatt, sa hun på boklanseringen.

Videre skrøt Fransson av boken og sa at hun var utrolig glad for å være en av bidragsyterne.  

– Jeg er veldig stolt av å få være med i en så fin bok.

Vil fortsette å kjempe

Det er imidlertid ikke første gang Susanne Kaluza kjemper for kvinners rett til selvbestemt abort. I 2013 og 2014 ledet hun en landsomfattende prosess for å bli kvitt reservasjonsrett, og klarte det.

– Jeg trodde vi hadde vunnet kampen i 2014. Jeg tenkte at nå har regjeringen skjønt poenget, men så dukker de opp igjen og prøver seg på nytt.

Kaluza håper at boken kan være et forsvarsverk for abortloven som kan trekkes frem om regjeringen prøver å gjøre nye endringer.

– Vi kan ikke hvile på de rettighetene vi har, vi må fortsette å kjempe.