Her kan du få venner på syv minutter

Publisert:15. mars 2019Oppdatert:15. mars 2019, 16:39
Viktor Sanden er en av initiativtakerne til Speedfriending. – Jeg har selv vært innflytter i en ny by og lurt på hvordan man får seg venner, jeg synes dette er en god måte å gjøre det på, sier han. Foto: Anna Jakobsen.

– Halvparten av de som møtes på speedfriending møtes igjen, sier Viktor Sanden. Nå jobber han med Tinder for venner.

– De som sitter i sofaen får sitte i sofaen, de på andre siden må flytte rundt på seg, forklarer Viktor Sanden. Han står foran de spente ansiktene til rundt 40 fremmøtte. I kveld er det speedfriending i Bergen, og målet for kvelden er å få en venn på syv minutter.

– Vi ønsker å samle folk og vise hvor gøy vi kan ha det sammen, sier Sanden, initiativtakeren til speedfriending.

Speedfriending kan minne om speeddating, man sitter ansikt til ansikt og får syv minutter på å snakke sammen. Når tiden er ute rullerer man til neste person. Målet er å få en ny venn. 

– Det som fungerer på Østlandet må jo fungere på Vestlandet

Victor Sanden sier at de var to personer som startet speedfriending i Norge. 

– Det startet som et arrangement vi hadde i festivalen “Festival Uten Navn” i Oslo, deretter fikk vi en telefon fra hotellsjefen til Comfort Hotel Union Brygge i Drammen som ønsket at vi skulle arrangere det der også. Vi så at det var en suksess i Oslo og Drammen, og som vestlending tenkte jeg at det som fungerer på Østlandet må jo fungere på Vestlandet også!

Nå har vi hatt det i ti nordiske byer, fra Trondheim i nord til Aarhus og København i sør, sier han.

– Jeg har selv vært innflytter til Oslo, og lurte på hvordan man finner seg venner. Jeg fant ut at det kanskje ikke er noe naturlig sted for sånt. Når man er student finnes det studentforeninger, men ikke hvis man er ferdig studert eller har flyttet til ny by i din første jobb, sier Sanden. 


– Det er mange som ønsker å prate med nye mennesker, og da er speedfriending en fin arena for det, sier Viktor Sanden. Foto: Anna Jakobsen.

Sanden sier at de jobber med Tinder for venner. 

– Omtrent på alle arrangementene vi har er det folk som etterlyser en plattform for å få venner, slik Tinder er for å finne en partner. Vi har begynt å jobbe med prototyper til en slik app for å finne ut hva som fungerer, og hva som ikke fungerer. Det er mulig at det blir en sveipefunksjon, eller at noen tar initiativ til å lage vennearrangementer på appen, sier han. 

– Vi håper å slippe den i august hvis alt klaffer, sier Sanden.

Blir tildelt spørsmål

Sanden skyver bordene på plass, slik at det blir laget to rekker med bord i rommet. Det er personer i alle aldersgrupper her i kveld. Samtalen flyter godt mellom deltakerne til og med før arrangementet har startet. 

– Som regel handler alle nye samtaler om det samme, man sier navn, hva man jobber med, hvor man er fra. Man ender opp med å pitche seg selv og det vil vi unngå her. Derfor skal dere få et spørsmål som dere skal stille hverandre i samtalen underveis, sier Sanden til forsamlingen. 

Det første spørsmålet deltakerne skal stille hverandre er: “Hvis du skulle ha skrevet en bok, hva skulle boken ha hett? Og hva skulle den ha handlet om?”  Sanden setter på stoppeklokken på mobilen, og folk begynner å prate med hverandre. Etter syv minutter er det stopp, og det er tid for rullering og et nytt spørsmål. 

– Den største utfordringen er når man er midt i en samtale, man vil snakke mer, men man må flytte på seg, sier Sanden. 

– Alle er her av samme grunn


– Hvis det er noen jeg vil bli bedre kjent med pleier jeg å legge de til på Facebook. Alle er her for samme grunn, så folk er veldig åpne for å bli spurt, sier Jarle Rambo Sølie. Foto: Anna Jakobsen.

Jarle Rambo Sølie er en av de som deltar på arrangementet. 

– Dette er min andre gang, sier Sølie. 

Han deltok på det siste speedfriending arrangementet som var på Det Akademiske Kvarter, og det syntes han var en suksess. 

– Det er veldig fint fordi alle er her av samme grunn. Man møter mange interessante mennesker, noe som er vanskelig å finne tid til ellers når man har en hektisk hverdag med studier og jobb. 

Sølie sier at han har møtt igjen noen av de han ble kjent med fra det siste arrangementet. 

– Det var et trivelig kjærestepar som tok initiativ til å møtes sammen med en del fra arrangementet, også har jeg truffet flere av de andre igjen etterpå, sier han.

– Jeg tror jeg vil dra igjen, sier han. – Det er en fin anledning til å bli kjent med nye personer.

Halvparten møtes igjen

Viktor Sanden sier at de har gjort spørreundersøkelser gjennom speedfriending Facebookgruppene, og funnet ut at halvparten av de som møter hverandre på arrangementene treffes igjen. 

 – Det var blant annet en person som hadde invitert alle som var med på speedfriending i Oslo til fest. Halvparten av festen kom derfra, sier han og smiler. 

– Det er ganske kult å samle folk og se hvor gøy vi kan ha det, sier han.