Fotballferie i Fana

Publisert:1. mars 2019Oppdatert:1. mars 2019, 15:11
Det var god fart og aktivitet som møtte Bymag på Nesttun Idrettsplass.

Fana IL arrangerte fotballskole denne uken: – Vi vet at ikke alle har verken lyst eller mulighet til å stå på ski i vinterferien.

Se flere bilder i bunnen av artikkelen

Som eneste fotballklubb i Bergen arrangerte Fana IL fotballskole i vinterferien. Tjue av byens kommende fotballstjerner i alderen 6-11 var å finne på Nesttun Idrettsplass denne uken. Til spørsmålet om de hadde kost seg så langt fikk Bymag et enstemmig “ja!” 

- Det er litt lange dager, men det er gøy 

Fotballskolen har avspark klokken 09.00 om morgenen og holder på helt til 14.00.

- I tillegg til det kan barna utnytte seg av tilsynsordning frem til foreldrene kommer og henter de, sier trenerne på fotballskolen, Andrew Harrison og Magnus Thorsen. 

Flere av barna forteller til Bymag at det er litt lange dager, men at det går fint fordi de har det gøy. I tillegg får de servert lunsj hver dag, som i følge barna er ”varm, god mat”. 


Da det var lunsjtid hjalp alle til med å gjøre gymsalen om til matsal. Da Bymag besøkte de onsdag var det varm grøt på menyen, noe alle var godt fornøyd med.

Sammen med trenerne kom vi fram til at det var spillere fra hele ti forskjellige fotballklubber samlet her i vinterferien. Selv om disse til vanlig ville vært rivaler på fotballbanen, kunne barna fortelle at det ikke var noe problem å trene sammen i vinterferien. 


Søreide og Smørås var blant noen av de mange fotballklubbene som trente sammen i vinterferien.

- Ikke alle vil dra på ski i vinterferien

Hvorfor valgte dere bruke vinterferien til å spille fotball? spør Bymag, og flere av barna strekker hendene raskt i været. 

- Jeg ville komme hit for å ha det gøy, sier et av barna smilende.

- Jeg hadde lyst til å holde meg aktiv, legger en annen til. 

- Foreldrene mine er på jobb så jeg var alene hjemme og kunne kjedet meg. Derfor ville jeg komme hit, forteller en tredje. Flere av barna nikker og det var det tydelig at flere kunne kjenne seg igjen i dette. 


- Jeg vil bli fotballspiller, svarer en til spørsmålet om hvorfor de ville bruke vinterferien på fotball. Da svarer trener Andrew at det er jo derfor dere er her og sender spillerne tilbake til treningen.

Sportslig leder i Fana IL, Mads Vik Tvedte, sier til Bymag at Fana IL har tradisjon for å fylle alle skolefrie dager med gjennomtenkt aktivitetstilbud. 

- Fotballskole er absolutt et populært tilbud. Vi vet at ikke alle har verken lyst eller mulighet til å stå på ski i vinterferien, og da er det viktig for oss å åpne døren. Vi har også fotballskole i påskeferien, høstferien, samtlige planleggingsdager og de tradisjonelle rundt sommerferien. 

Ble kåret til årets fotballskole

Sportslig leder i Fana IL, Mads Vik Tvedte. Foto: fanafotball.no

Hvert år kårer NFF og Tine årets fotballskole i samtlige fotballkretser. I 2018 var det Fana IL som kom seirende ut for sine fotballskoler i sommerferien. Kåringen gjennomføres ut i fra en rekke kriterier, men Fana IL sin tilsynsordning, lunsjtilbud og nøye planlegging var blant noen av punktene som ble trukket frem i NFFs begrunnelse. 

- Gøy at NFF Hordaland har lagt merke til vårt arbeid med å legge forholdene til rette for at mange unge fotballspillere kan ha perfekte fotballskoledager på Nesttun Idrettsplass, uttalte Tvedte på NFF sine hjemmesider. 

Få påmeldte jenter til tross for jentesatsning

Et annet sentralt punkt i NFFs begrunnelse var Fana IL sin satsing på økt jentedeltakelse i fotballen. I likhet med sommerfotballskolen, ble det lagt til rette for egne jentegrupper i vinterferiens fotballskole for dem som ønsket det. 

I NFFs handlingsplan for 2016-2019 er økt jentedeltakelse i fotballen et av tre satsingsområder. Tvedte forteller at Fana IL ønsker å ligge i forkant i forhold til utviklingen i fotballnorge. 

-  Vi pleier å ha egne jentegrupper for å skape en ekstra trygghet og motivasjon. Vi har opplevd at dette har vært godt mottatt og gjort at den prosentuelle andelen jenter har økt betraktelig, særlig om sommeren.  

Trenerne forteller derimot at det var for få påmeldte jenter til å ha egne jentegrupper denne uken. Blant fotballskolens tjue deltakere var det bare fire jenter tilstede da Bymag besøkte de denne uken. De forteller derimot at det ikke er noe problem å trene sammen med guttene.