–Folk kommer til å bli overbevist

Publisert:11. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 11:37
"Jeg ser deg" hadde førpremiere på Bergen Kino 7. Mars, med besøk av Michael Winger.

Den “klarsynte” Michael Winger er aktuell i en ny dokumentar hvor han bruker evnene sine til å finne savnede mennesker. Både Winger og hans hovedkritiker er enige i at filmen kan få publikum til å tro, på godt og vondt.

Michael Winger er kjent fra TV-serien Åndenes Makt, hvor han blir referert til som synsk og klarsynt. Likevel er han ikke en fan av begrepene og bruker dem ikke om seg selv.

–Det er misvisende, det er bare en bås å sette meg i. Jeg er god til å lese energier. Jeg håper jeg bare kan si navnet mitt, så skjønner folk hva jeg driver med; intuisjon og magefølelse.

I en periode på to år klarte Winger å finne tre savnede personer. Han sier dette kommer av evnen hans til å «koble seg på energien».

–Jeg begynner med å plukke opp minnene deres, følelsene deres. Jeg kan se det sterkeste minnet deres, det siste de så. Jeg drar til der de sist ble sett og begynner å gå. Når jeg nærmer meg der de befinner seg, begynner det å trykke i hodet mitt. Det går mye Paracet når jeg jobber med det her.

Bløffmaker?

Winger er en stamgjest på Åndenes makt og driver også en «selvutviklingssskole» på jegserdegakademiet.no. Han har fått mye kritikk for sitt arbeid i alternativbevegelsen.


Michael Winger avviser begrepet “klarsynt”.

–Jeg liker ikke å bli kalt en løgner, at jeg svindler de pårørende for «blod og penger». Med filmen vil jeg at sannheten skal komme frem. Jeg vil at publikum skal se at jeg ikke er en bløffmaker. Metoden funker.

Han understreker at han er veldig forsiktig med å kontakte pårørende, selv når han tror han kan hjelpe med å finne den savnede.

– I alle savnetsaker blir pårørende nedringt av mennesker som sier de er klarsynte, og at de vet hvor de savnede er. I en sak jeg jobbet med ble en familie oppringt midt på natten av en såkalt “klarsynt” og fikk høre at “Jeg ser broren din, han løper rundt i skogen, noen har revet ut øyet hans, han skriker etter hjelp. Du må dra dit nå, hvis ikke dør han.” Det er veldig vanlig, og jeg er veldig mot det.

–Følelser over fornuft

Gunnar Tjomlid, forfatter og kritiker av de overnaturlige aspektene ved alternativ-bevegelsen, er ikke positivt innstilt for dokumentarens premiere.

–Disse dokumentarene appellerer mer til følelsene enn til faktaene.


Gunnar Tjomlid, forfatter og kritiker av alternativbevegelsen. Foto: Privat.

Han er enig med Winger i at filmen kan overbevise folk om alternativbevegelsen, men er ikke like begeistret.

– Selvfølgelig kommer folk til å bli overbevist av en sånn dokumentar, fordi de tror en dokumentar må være objektiv og vise all informasjonen, men det er jo ikke tilfellet her. De vil nok bli påvirket, og det er veldig synd.

Tjomlid er ikke overrasket over at Winger ikke vil kalle seg selv «klarsynt» til journalister.

–Han er veldig todelt. Noen ganger snakker han om intuisjon og magefølelse, andre ganger snakker han om å se minnene til døde mennesker. Om det er mest praktisk å fremstille det som noe naturlig, gjør han det. Om han skal appellere til sitt eget publikum, så kan han se minner og kjenne følelsene til andre.

–En bedre historie

Tjomlid har lenge kritisert Wingers arbeid med savnetsaker og har tidligere forklart hans suksesshistorier som en kombinasjon av flaks og vanlig detektivarbeid.

–Først og fremst er han veldig flink til å blåse opp sin egen effekt på sakene han har vært involvert i. I tillegg er det mange journalister som valgte å blåse opp hans rolle i sakene, fordi det gjør sakene mer fantastiske at en «klarsynt» har løst dem.

Michael Winger var entusiastisk for at ByMag skulle kontakte Gunnar Tjomlid som skeptiker, fordi Tjomlid alltid gir Winger «mye oppmerksomhet og god PR». Dette er Tjomlid klar over, men synes det er nødvendig å uttale seg likevel.

–Det er selvfølgelig delvis sant. Det er vanskelig, ofte er det kanskje bedre å bare tie, men så lenge pressen ikke er spesielt kritiske er det viktig å snakke ut. Pressen har blitt flinkere til å skrive “såkalt klarsynt” eller “selverklært klarsynt”, som jeg tror er delvis fordi jeg og andre har gått hardt ut mot måten de dekker disse menneskene på.

Michael Winger hadde ikke anledning til å kommentere Tjomlids spesifikke sitater, men oppfordrer alle til å gjøre sin egen research før de bestemmer seg.

«Jeg ser deg» har premiere på kino den 15. mars.