Fire cheerleadere fra Bergen skal til VM neste måned

Publisert:14. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 13:51
Trener Ann-Kristin Andersen Hitland sammen med cheerleadere Nora Hjertager Lund, Sunniva Skeie Eidsaa, Ingrid Margrethe Eeg Nielsen og Thea Tyssøy Jensen (venstre til høyre).

– Jeg er veldig imponert over jentene i lagene våre. Det at disse jentene her er med i landslaget er en stor suksess for oss i klubben og for jentene, sier deres trener.

Landslaget “Team Norway” skal konkurrere i to kategorier i årets VM i cheerleading. I kategorien “All Girl Elite” skal 28 jenter representere Norge; fire av disse er fra Bergen Storm Cheerleading. 

Siden september i fjor har de øvd på rutinene de skal presentere for dommerne i VM i cheerleading. Siden mesterskapet holdes om bare litt over én måned har treningen nå begynt å ta veldig stor plass i livene deres.


Jentene har øvd mye i de siste månedene. Her viser de en del av danserutinen sin.

–  Vi reiser til Oslo en helg i måneden. Der trener vi tre-fire timer hver dag i tre dager før vi reiser tilbake, sier Ingrid.

I tillegg til treningen i Oslo må jentene selvstendig øve på rutinen mens de er hjemme i Bergen. De trener også tre ganger i uken med lokallaget sitt, Storm Bergen Cheerleading, som forbereder seg til det nasjonale mesterskapet i cheerleading neste helg.
 
– Nivået er høyere i landslaget, men det er bra også. Der får vi mange nye utfordringer, sier Ingrid.

–  Ja, vi lærer mange nye teknikker som vi ikke kunne fra før, forsetter Nora.

–  Det er hard trening, sier Sunniva. Vi skal trene hele påsken før vi reiser til VM, siden hele laget fortsatt trenger å øve mye mer sammen. Den uken blir det sikkert bare trening og søvn.


Teamwork er viktig i cheerleading og jentene har lært å stole på hverandre, spesielt når de skal utføre stunts i danserutinene.

Ikke lett å være cheerleader på Vestlandet

Ann-Kristin Andersen Hitland er trener i Storm Bergen Cheerleading. Hun begynte selv som cheerleader for noen år siden, men begynte å trene andre lag et år etter at hun ble med i Storm. Hun forteller at det ikke er så mange som driver med cheerleading i Bergen, noe som gjør det vanskelig å finne både erfarne trenere og utøvere. 

–  Lagene på Østlandet er mye større. De fleste jentene i landslaget er fra Østlandet, sier Sunniva. 

–  Jeg er veldig imponert over jentene i lagene våre. Det at disse jentene her er med i landslaget er en stor suksess for oss i klubben og for jentene, sier Hitland

Hun forklarer at lagene stort sett skaffer inntektene sine gjennom kontingenter. Med få medlemmer betyr dette at denne inntekten blir lav. Laget må leie forskjellige kommunale haller i løpet av uken, og alle er ikke like egnede med tanke på beliggenhet og plass.

–  Det er også vanskelig å finne sponsorer fordi det ikke er så mange konkurranser der vi kan vise oss frem, i motsetning til sporter som fotball og handball hvor de spiller hele tiden.
 


Sunniva blir løftet opp av Thea, Nora og Ingrid mens treneren (ikke i bildet) i bakgrunnen roper hvilket stunt de nå skal utføre.

Første gang med utøvere fra så mange steder i landet 

Norge skal konkurrere med to landslag hvor utøvere er blitt valgt fra 11 forskjellige klubber i landet. Et jentelag og et co-ed lag med både gutter og jenter skal stille i hver sin kategori.

–  Det er første gang vi har et lag med så stor bredde, med utøvere fra så mange forskjellige steder, sier Liv Brurberg Hansen, seksjonsleder for cheerleading i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF). 

NAIF dekker reise- og overnattingskostnadene for utøvere som ikke bor på Østlandet og som derfor må fly til Oslo hver måned for å trene. De har også ansatt to amerikanske trenere, som tidligere har trent det amerikanske landslaget i cheerleading, til å trene “Team Norway”.

–  Det er et kostbar satsing, sier Hansen. –  Men målet vårt er at vi skal ha de beste utøvere uansett hvor de trener i landet. Det er det beste for idretten. De nye trenerne våre har vært en viktig del av denne prosessen, siden de ser på utøverne annerledes enn oss og det tidligere norske trenere har gjort. 

De reiser fra Texas til Oslo én gang i måneden, og når de ikke er i Norge publiserer de “Facebook challenges” på en lukket Facebook-gruppe for “Team Norway”. Utøverne må så publisere en video som svar, og kan på den måten få feedback fra trenerne

Seksjonsleder i NAIF har høye forhåpninger til landslagets innsats i konkurransen etter investeringen i utøvere og nye trenere.

–  Vi har jo en målsetning om å komme på pallen, sier Hansen.

VM i cheerleading holdes 23.-24. april i Orlando i USA.