Fana mister trolig verdifulle poeng

Publisert:4. mars 2019Oppdatert:4. mars 2019, 12:32
Her forbereder håndballjentene i Fana seg til det kommende lokaloppgjøret, og ikke minst det som blir en beintøff kamp for tilværelsen i eliteserien. Laget består i all hovedsak av studenter, og har en snittalder på 20,5 år.

Den økonomiske krisen i Larvik HK gjør at Fana IL nå trolig mister to poeng. I Fana oppleves det som ekstremt surt å miste akkurat disse to poengene, som kan vise seg å være essensielle for å holde seg i Eliteserien.

- Nå er det faktisk slik at jeg, uten at det er bekreftet, har sikre kilder på at Larvik blir kastet ut av ligaen. Og da blir vi stående med fem poeng, istedenfor syv, ettersom vi vant hjemme mot Larvik, sier hovedtrener i Fana, Erlend Lyssand.

Generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, sier imidlertid at forbundet ikke kommer til å stryke Larvik før de eventuelt har sagt seg selv konkurs. Dersom dette skjer vil klubben bli kastet ut av ligaen. 

- Larvik har varslet om et årsmøte nå på onsdag, så vi må nesten vente å se hvilke tall de legger fram, konstaterer generalsekretær Langerud.

Mandag 25. februar kom det en sjokkmelding fra storhetsmakten i norsk kvinnehåndball. Samtlige ansatte og spillere i Larvik er fristilt, og alle lønnsutbetalinger er stoppet. Resultatet blir som Lyssand konstaterer, Larvik vil trolig bli kastet ut av ligaen.  


I tillegg til å være kaptein på Fana studerer venstrevingen Sofie Vinde Norum på NHH. Foto: Kim Søderstrøm

- Det er veldig surt å miste de to poengene vi tok mot Larvik. Det er poeng vi virkelig kjempet for å få, og kanskje de morsomste poengene man kan sanke inn på hjemmebane, forteller kaptein på Fana, Sofie Vinde Norum.

Fana slo Larvik med ett mål på hjemmebane 9. januar, men tapte mot vestfoldsklubben i Larvik sist onsdag. De nyopprykkede jentene fra Bergen kjemper en hard kamp om å holde seg i Eliteserien og de to poengene kan bli skjebnesvangre.

­­Videre forteller Lyssand at de ikke er alene om å miste poeng dersom Larvik strykes. Også Skrim, som for øyeblikket er tabelljumbo, har tatt to poeng mot Larvik. Urettferdigheten i situasjonen er at Rælingen og Gjerpen ikke har tatt poeng mot Larvik, og blir derfor heller ikke fratatt noen poeng. Disse to er også blant de fire som hovedsakelig kjemper for tilværelsen. 

- Det blir forandring i nedrykksstriden med tanke på at Larvik ender nederst og bare ett lag rykker direkte ned, samtidig som ett lag vil ende på kvalifiseringsplass, forklarer Fanatreneren.

Både Norum og Lyssand er enig om at de til tross for poengtapet skal ha alt i egne hender.

Kampen om tilværelsen


Her speider trener Erlend Lyssand ut mot sine spillere. Lyssand ble ansatt som trener i forkant av 14/15-sesongen.

Samtlige lag i Eliteserien har syv kamper igjen å spille, og det er kun to poeng som skiller de fire nederste lagene. Fana ligger for øyeblikket på en 10. plass av totalt 12, men går nå inn i en periode der kampprogrammet skal være overkommelig.

- Vi er fullt klar over at det er de 7 nederste lagene vi skal spille mot og det er alle lag vi skal ha mulighet til å matche. Det som kommer nå er kamper vi både kan og må vinne.

Bergensderby

Førstkommende onsdag møter Fana byrivalen Tertnes i Fana Arena. Sist de to lagene møttes vant Tertnes 29-24. Hovedtrener Lyssand er likevel offensiv før lokaloppgjøret.

- Tertnes er favoritter, men vi kjenner hverandre godt. Vi kommer til å angripe med ingenting å tape og gi full gass hele kampen. Nå er stemningen i laget veldig god og vi gleder oss til å ta fatt på den kampen der.