Eksplosiv økning i klatresporten

Publisert:12. mars 2019Oppdatert:12. mars 2019, 15:18
Bryggeriet, en av buldrehallene i Bergen, åpnet i 2012 og har nå fått større plass etter renoveringen i år.

Bergen Klatreklubb har nylig renovert buldrehallen i Kalfaret og venter på åpningen av Nordens største klatrehall i Åsane neste år. Antall medlemmer har fordoblet i de siste ti årene med nesten 12000 nye medlemmer.

Eksplosiv interesse for klatring og buldring


Kristian Kalstø, administrativt ansvarlig på Bryggeriet.

Norges Klatreforbund har hatt en 50 prosent økning i medlemantallet, med ca. 12000 flere medlemmer mellom 2007 og 2017. Trond Kristian Kalstø er administrativt ansvarlig for buldrehallen til Bergen Klatreklubb . Han forklarer at interessen for klatring gradvis begynte å øke på begynnelsen av 2000-tallet, og at den har eksplodert de siste årene.

– Buldring er veldig lett å begynne med. Det er en lavterskelaktivitet, og du kan gjøre det uten tau, helt alene, uten problemer, sier Kalstø. Du trenger heller ikke noen forkunnskaper. 


Christopher Meyer (venstre) begynte med klatring i 2014.

I år har Bergen Klatreklubb for første gang grundig renovert buldrehallen sin i Kalfaret, Bryggeriet, siden den åpnet i 2012.

Rundt 700.000 kr ble brukt under renoveringen. I tillegg til noen estetiske endringer har veggene blitt presset tilbake for å gi mer plass til medlemmene. Hallen er liten, men besøkes i gjennomsnitt av rundt 100 medlemmer per dag. Petter Vestly, teknisk leder for buldrehallen, forteller oss at tallet øker om vinteren når folk ikke lenger kan være like aktive ute.

Stor klatrehall i Åsane i 2020

Den økte interessen for klatring gjør at de eksisterende sentrene nå virker for små i forhold til den store etterspørselen. Derfor er Kalstø også begeistret for nyhetene om at det skal bygges en klatrehall i Arena Nord, den nye idrettshallen i Åsane. Målet er at denne skal bli Nordens største og beste klatrehall. Klatrehallen vil ikke eies av Bergen Klatreklubb, men det er de som skal drifte den.

– Der skal man ha mange forskjellige overflater, og kunne gjøre både buldring og klatring, sier Kalstø.

Fredrik Kolstad Rongved og Christopher Meyer er to venner som begynte å klatre i 2014, da de var på jakt etter en ny hobby for å ha mer å gjøre på fritiden. De er faste på Bryggeriet, etter å ha prøvd noen av alternativene til buldring i Bergen.


Fredrik Kolstad Rongved begynte med klatring sammen med Meyer. De er begge spente til å prøve den nye klatrehallen i Åsane neste år.

– Jeg har vært på andre klatre- og buldrehaller, og der skiftes ikke rutene* (klatresteinene på veggen)* ofte nok. Da blir det kjedelig, sier Rongved. På Bryggeriet skiftes rutene ut oftere.

Begge har høye forventninger til den nye klatrehallen i Åsane neste år, og er spente for de nye og større mulighetene.

– Her på Bryggeriet er det nå blitt mye bedre plass, men hallen er fortsatt veldig liten i forhold til den som skal åpnes i Åsane, sier Rongved.

– Vi pleier å bruke opptil 2 timer her minst én gang i uken, sier Meyer. Det blir bra med et nytt sted å prøve.

Nye haller, nye muligheter


Johanna Solberg, generalsekretær i Norsk Klatreforbund.

– Vi ser at det de siste årene har vært mange flere barn og ungdommer som begynner med klatring, framfor fotball og andre mer tradisjonelle idretter, sier Johanna Solberg, generalsekretær i Norsk Klatreforbund (NKF).

Solberg forteller at de prøver å investere mer i å arrangere kurs og nasjonale konkurranser for å skape mer interesse for klatring. Her kan nye klatrehaller være til stor hjelp. 

– Det er bra at vi får flere klatrehaller som folk kan besøke. Da er det flere som har tilgang til klatring, og som dermed får muligheten til å få erfaring med idretten, sier Solberg.