Branns gatelag utvider tilbudet

Publisert:8. mars 2019Oppdatert:21. mars 2019, 21:02

Branns gatelag gir Bergens rusavhengige et sportstilbud i et rusfritt miljø. –Her motiveres man til å ta store steg i riktig retning, sier samfunnsansvarlig i Brann, Linn Beathe Hæreid. Den store interessen gjør at både støtteapparat og budsjett må utvides.


Linn Beathe Hæreid, samfunnsansvarlig i SK Brann

Mens solen skinner på Branns A-lagsspillere i Marbella, trener gatelaget i regnet på treningsfeltet ved Brann Stadion. Gatelaget inngår i klubbens inkluderingstiltak. Spillerne er alle tidligere eller nåværende rusavhengige, som har fotball som felles interesse og lidenskap.

–Laget ble startet for fire år siden, etter en modell fra Fredrikstad Fotballklubb. Det var de som hadde ideen om at elitelag i Norge burde ha et tilhørende gatelag, sier Hæreid.

Øker kapasiteten 

Gatelaget tiltrekker seg mange av byens rusavhengige. Flere av spillerne har vært med siden dannelsen, og mange ønsker å delta. Hæreid mener at dette har vært en utfordring for inkluderingsprosjektet.

Nå har prosjektet fått økt støtte, noe som åpner for at flere kan få bli en del av laget.

–Vi har fått inn en person ekstra som skal bidra, i tillegg til flere midler. Derfor kan vi nå jobbe med å få inn flere spillere og følge de godt opp.

–Målet er økt livskvalitet, og å få med så mange i målgruppen som mulig, men med én trener på feltet har vi frem til nå vært nær makskapasitet. I tillegg har laget blitt såpass godt at terskelen for å være med å spille har blitt ganske høy. Men dette er ikke målet. Nå har fått den nødvendige kapasiteten til å kunne tilby et godt og individuelt tilbud til de som kommer

Fotball som avrusning

For noen fungerer det så bra at man forblir rusfri og ønsker å gå videre. Gatelaget kan fungere som en inngang til arbeidslivet. Flere av spillerne har fått muligheter de mener de ikke kunne fått uten å være en del av laget. Kim Devik er en av veteranene, og mener tiltaket har vært definerende for hans utvikling.


Kim Devik på plass på treningsfeltet utenfor Brann Stadion.

-Jeg er helt avhengig av hele opplegget, gliser han. -Jeg har fått en ansvarsrolle i laget, har  fått jobb på SFO på en barneskole, og er en del av Branns fotballfritidtiltak for barn her på stadion.

Det er gatelaget som har fått meg ut i arbeidslivet. Uten laget hadde jeg nok ruset meg enda.

–Tilbudet skal i første rekke være lystbetont. Det viktigste er fotballinteressen, at spillerne kan komme sammen, drive med noe de liker og ha det kjekt. Men man må være rusfri for å være her, noe som gjør at spillerne ofte ruser seg mindre i hverdagen, eller lar være, sier Hæreid 

Til tross for at hygge og samhold står i fokus, ser Hæreid på gatelaget som en ressurs som legger til rette for at spillerne kan komme seg ut av avhengigheten.


Tidligere Brann-kaptein Erlend Hanstveit (til høyre) bruker sin erfaring til å bygge en sunn lagkultur.

Selv om laget ikke aktivt tester spillerne, presiserer Hæreid at det er en god kultur i laget som oppfordrer til å holde seg nykter.

–Den indre justisen blant spillerne er knallhard, og vi i støtteapparatet har frem til nå hatt mindre kunnskap rundt rusmisbruk enn spillerne. Men de fleste er ærlige, og vi har veldig sjelden problemer med at spillerne kommer ruset på trening, påpeker Hæreid.

For spillere som har god effekt av tiltaket har Brann et arbeidstreningsprogram som spillerne kan benytte seg av. Det forutsetter at de signerer en kontrakt hvor de forplikter seg til å være totalt rusfri. For spillere som Kim Devik har tilbudet fungert godt, og resultert i nye muligheter. Hæreid mener dette er gjelder flere på laget. –Vi ser at flere klarer å holde seg rusfri over tid, og er motivert til å ta enda flere steg.