Åsane ambisiøse før seriestart

Publisert:6. mars 2019Oppdatert:6. mars 2019, 16:29
Treningskamp: 100 tilskuere måtte innse at Sogndal var noen hakk for sterke for hjemmelaget.

Åsane – Sogndal 0-3: Neste måned begynner Åsanes kamp for å returnere til OBOS-ligaen. Under en ny trener skal det skje med høyt press, korte pasninger og ballbesittende fotball.

Sogndal ble som forventet noen hakk for sterke i Åsanes nest siste treningskamp før sesongstart. Mens verken vær eller resultat ga publikum noe å juble for, fikk de 100 oppmøtte en smakebit på hvordan Åsane kommer til å se ut neste sesong – og det var tidvis svært lovende.

Da Morten Røssland ble utnevnt som ny Åsane-trener i desember, var det for å leve opp til Åsanes visjon om ”offensiv og attraktiv fotball fra lokale spillere”, som skal hjelpe klubben å etablere seg i toppen av norsk fotball. Et ambisiøst mål, som matches av klubbens spillestil under Røssland.

– Det er veldig ambisiøst. Vi skal ha mye ball, noe som krever veldig mye av spillerne. Forrige gang jeg innførte en ny spillestil, med Arna-Bjørnar, tok det tre år før det satt, sier Røssland. 

Etter 90 minutter mot et lag fra divisjonen over, er treneren fornøyd med fremdriften. ­

– Vi har kommet veldig langt med tanke på spillestil, det har gått veldig mye fortere enn det jeg hadde trodd. Vi er fremdeles i implementeringsfasen, men vi må bare fortsette i samme stil. Vi må bare tørre å spille fotball, så kommer dette til å bli bra.

– En veldig forskjellig spillestil

Røsslands spillestil står i sterk kontrast til forgjengeren Mons Ivar Mjelde, som prioriterte direkte fotball med lange pasninger.

Åsane-veteran og kaptein Joakim Hammersland spilte første omgang av oppgjøret, og lover et annerledes Åsane denne sesongen.

­– Morten skal spille fotball for enhver pris, men Mons var en mye mer direkte trener. Det er definitivt en veldig forskjellig spillestil, sier Hammersland.

– Vi skal satse på mer ballbesittelse og spille oss ut, være tålmodige og kontrollere spillet. Nå spiller vi mot mye bedre motstand enn vi har gjort i det siste, så da blir vi litt straffet for det i dag. 

Begynte best

Åsane begynte best på Myrdal Kunstgress, og dominerte banespillet de første 25 minuttene. Etter 17 minutter trodde Hammersland han sendte hjemmelaget i ledelsen, men målet ble korrekt annullert for offside. Den annullerte scoringen fungerte som en oppvekker for Sogndal, og etter 30 minutter satt Joachim Soltvedt inn ledermålet.

Vondt ble til verre for Åsane, og fire minutter senere lagde Martin Ueland på klønete vis straffespark. Jerome Akor Adams gjorde ingen feil fra krittmerket, og sikret en tomålsledelse for Sogndal til pause.

­– Det er irriterende at vi slipper inn det målet, det er den første skikkelige sjansen de har. De første 25 er vi best, så da er det dumt at vi gir oss fra initiativet på den måten. De første målet skal selvsagt ikke prege oss, men så gir vi fra oss enda et mål, og da blir det vanskelig, sier kaptein Hammersland.

Sogndal gjorde ti bytter etter hvilen, og stilte med et betydelig yngre mannskap de siste 45. Til tross for at Åsane skapte flere store målsjanser, var det bortelaget som fant veien til nettmaskene, og Alioune «Badou» Ndour sørget for at sluttresultatet ble 3-0. Trener Røssland tok det hele med fatning.

– Vi er aldri fornøyd med å tape fotballkamper, men spillemessig så synes jeg vi er tålelig bra. På dette nivået blir man straffet for å være unøyaktig. Jeg føler meg ikke spilt ut, men vi er ikke giftige på siste tredjedel. Jeg er skuffet over at det blir 0-3, for det synes jeg ikke vi fortjener.

Jakter målscorer

Til tross for en mer enn godkjent forestilling tirsdag ettermiddag, gir Åsanes ineffektivitet grunn til bekymring. Treneren bekrefter at klubben er på utkikk etter en ny målscorer.

­– Det er klart vi trenger en målscorer. Nå er vi 14 utespillere i troppen, og vi speider og leter etter spillere med offensiv kraft, sier Røssland.

I andre omgang stilte Åsane med Henrik Udal og Håkon Lorentzen på topp, begge to er på prøvespill for klubben.

– Verken Henrik eller Håkon har signert. I dag gjør begge en fin figur, men vi er nødt til å score mål. Vi må gi de litt tid enda og jobbe litt med de, men vi er nødt til å få flere spillere, blant annet en målscorer. Det er vanskelig å vinne fotballkamper hvis ikke vi scorer, legger Røssland til.

Langsiktig filosofi

Mens Åsane har som mål å etablere seg i toppen av norsk fotball, vil 2019-sesongen handle mer om å etablere en ny spillestil enn harde resultater.

– Vi har alltid lyst til å vinne fotballkamper og gjerne rykke opp, men det viktigste for oss er å få implementert spillestilen vår. Det er ikke noe vits i å rykke opp for så å rykke rett ned igjen, vi er nødt til å få et fundament som står, sier Røssland.

Den nyansatte treneren har ingen konkret tidsplan for når Åsane vil kunne hevde seg i toppen, men filosofien er definitivt langsiktig.

– Det tar den tiden det tar. Det er viktige å ha bein å stå på når vi rykker opp igjen. Det er en spennende tid!