–Vi leker ikke i vannsklien!

Publisert:25. februar 2019Oppdatert:25. februar 2019, 12:31
Den akrobatiske vinnerstarten til Torry Larsen

Lørdag fikk bergensere for første gang mulighet til å kvalifisere seg til NM i en veldig unik idrett.

–Hemmeligheten er å legge vekten på skulderbladene og anklene, og så må man hente fart i svingene, sier Niklas Hodneland, prosjektleder for AdO arena. Han står med en mikrofon på et podium og melder hvem som har fått de beste tidene i sklien så langt i kvalifiseringen.

–Vi har jo aldri gjort det her før, så vi aner ikke hva vi driver med, legger han til og ler. Han forklarer at NM i vannsklie har vært et arrangement i flere år, men at det er først nå som AdO arena har blitt medlem av fellesskapet Badelandene.no at bergensere får muligheten til å kvalifisere seg i egen by.


I bakgrunnen ser vi prosjektleder Niklas Hodneland. Han var både speaker og dommer under konkurransen

Åpningsrundene går i to timer, og hvem som helst kan ta den 68 meter lange sklien og prøve å bli en av de fem beste som går videre til finalen. I teorien kunne man tatt sklien for moro og endt opp i en finalerunde til en konkurranse man ikke visste eksisterte.

–Siden vi annonserte konkurransen har det kommet vennegjenger og øvd med jevne mellomrom her i hallen, sier Hodneland og forklarer at det ikke er noen profesjonelle vannsklieutøvere til stede. Konkurransen er for alle, og derfor kan tilsynelatende alt skje.

Finalerundene

Utøverne ankom sluttbassenget i stor fart

Jeg gjorde det så elendig i andre runde at jeg ble irritert og bare ga alt

Fem kvinner og fem menn blir tatt ut for å delta i finalerundene. Hver deltager får tre forsøk i sklien, og den med den beste enkelttiden vinner. Sklien blir stengt for første gang under hele konkurransen, og en gruppe tilskuere samler seg i trappene og følger med.

Det er svært lite som skiller utøverne i dameklassen, og samtlige holder seg rundt ti og et halvt sekund. Det blir en udramatisk, men jevn seier til Kine Djupevåg Fristad, som fikk tiden 10,46 sekunder i sin første runde.

Deretter er det duket for herrene for en langt mer spennende konkurranse. Ingen kommer under ti sekunder, i likhet med damene. Kun få hundredeler skiller dem fra hverandre, men i tredje og siste heat skjer det noe helt spesielt.

–Jeg gjorde det så elendig i andre runde at jeg ble irritert og bare ga alt, sa Torry Larsen til ByMag etter konkurransen.

Han gjør et akrobatisk bykst opp i luften og hiver seg selv ned i sklien til stor jubel fra tilskuerne. Han blir eneste utøver som klarer å fullføre på under ti sekunder med tiden 9,89, og vinner dermed herreklassen med god margin.

– Alt eller ingenting

I resepsjonen etterpå tar Larsen seieren med knusende ro.

–Jeg skal selvfølgelig ta NM blodseriøst. Vi leker ikke i vannsklien! Alt eller ingenting, sier han og ler. Han er en av mange som dro med en vennegjeng dagen før for å øve, og ser neppe på seg selv som en atlet.

–Nei, nå må jeg endre bio-en min på Instagram, sier han og drar opp mobilen. Han må informere følgerne sine om at han offisielt har blitt idrettsutøver.


Vinnerne: Kine Djupevåg Fristad og Torry Larsen poserer foran vannsklien de nettopp erobret

Premien til førsteplassene er billett og gratis opphold i Skien, der norgesmesterskapet skal bli avholdt 30. mars.