Verden flytter inn på Litteraturhuset

Publisert:12. februar 2019Oppdatert:12. februar 2019, 15:31
På Bergen internasjonale litteraturfestival møter du kjente litterære stemmer fra hele verden. Foto: Anne Sofie Mevold Tysland

Til helgen går Littfest av stabelen for første gang. Festivalsjefen forteller om et unikt program som skal sette Bergen på det internasjonale litteratur-kartet.

 90 gjester fra over 20 nasjoner kommer på den nye festivalen som lover internasjonal og norsk litteratur på sitt aller beste.

Bergen internasjonale litteraturfestival tilbyr et mangfoldig program med sakprosa, skjønnlitteratur, debatt, dans, performance og fest.

Et spennende og internasjonalt festivalprogram 

Hovedtemaet for festivalen er “identitet”, og programmet inneholder ulike tematiske undergrupper som etnisitet, norsk identitet, klima og natur, samt vold og terror.

Festivalsjef Teresa Grøtan byr på flere anbefalinger til hva man bør få med seg i løpet av de fire festivaldagene.

– Jeg anbefaler å få med seg torsdagens bestillingsverk, sier Grøtan. 

På denne urfremføringen skal saudiarabiske Hissa Hilal, svenske Linnea Axelsson og amerikanske Nell Irvin Painter fremføre egenskrevne tekster om identitet. De tre forfatterne leser bestillingsverkene på sine morsmål, men publikum kan samtidig følge norsk og engelsk oversettelse på storskjerm.  


Festivalsjef Teresa Grøtan ønsker at Littfest skal ha en internasjonal profil. Foto: Helge Hansen

På lørdagen er det Helhus på Litteraturhuset, som vil si at man får inngang til alle arrangementer mellom kl. 20:00 og 00:00 i én billett.

– Man kan lære noe, la seg inspirere og bli et bedre menneske

Lørdagen byr blant annet på en samtale om livet og litteraturen med Alf van der Hagen og den kontroversielle samtidsforfatteren Tomas Espedal. I høst skapte Espedal debatt rundt utlevering av virkelige personer i skjønnlitteratur, med boken hans «Elsken». 

– Helhus har et unikt program som man ikke kan gå glipp av, sier Grøtan. 

Littfest byr ikke kun på sakprosa og skjønnlitteratur fra alle verdensdeler, men også musikalske performances. På lørdagen kommer performance-duoen Brødet og eselet som skal framføre den nye forestillingen «penger og sorger».

–Jeg har ikke sett den nye performancen enda, så det blir veldig spennende, forteller festivalsjefen.  

Grøtan trekker også frem «Poetisk punkgalla», hvor en danser og poeter fra syv nasjoner møtes i en lyrisk verden utenfor kartet. 

Bli med på en litterær og kulinarisk reise 

Festivalsjefen legger til at søndagsprogrammet inneholder en blanding av god litteratur og mat. 

– Man bør få med seg «Jorda rundt på 80 minutt», som består av et stjernelag av norske forfattere, sier Grøtan.

Forfatteren Marta Breen tar deg med til Oslo, Tomas Espedal til Roma, Hilde Kvalvaag til Kiev, Morten Traavik til Pyongyang, og Sigrun Slapgard til San Salvador. Litteraturhusets restaurant Colonialen serverer fem, små retter til hvert land. 

 – Et krysningspunkt mellom litteratur og samfunn 

Med utgangspunkt i ulike litterære sjangre skal festivalprogrammet belyse aktuelle samfunnsspørsmål, noe som i følge Grøtan kan ha positive effekter for festivalgjengerne.

– I programmet tas det opp spørsmål som angår oss alle. Jeg synes man bør komme fordi man både kan lære noe, la seg inspirere og bli et bedre menneske, sier Grøtan. 

Grøtan forteller at Bergen internasjonale litteraturfestival ønsker å nå ut til de som er glad i å lese og de som er samfunnsengasjerte.

– Festivalen er et slags krysningspunkt mellom litteratur og samfunn, sier festivalsjef Grøtan.

Grøtan gleder seg til åpningen av den nye festivalen, som skal ha en internasjonal profil. 

– Det er fantastisk å kunne få lov å skape noe fra bunnen av! Det er jo et privilegium som ikke så mange får anledning til å ha.