Torbjørn er Bergens ferskeste viking

Publisert:1. mars 2019Oppdatert:1. mars 2019, 15:12
Klar for kamp: Onsdag ble det holdt nybegynneropptak i sporten hærkamp. Torbjørn Kolven stilte i hjemmelaget rustning. Foto: Vebjørn Barlaup

Onsdag kveld kjempet menn og kvinner med sverd, øks og skjold i Rosenkrantztårnet. - Det er ikke bare trening, det er en livsstil, sier en av deltakerne.

– Noen liker biler, noen liker hester, andre liker våpen. Og sverd er definitivt et våpen, sier Torbjørn Kolven. Han var én av de håpefulle som dukket opp på Kongshirden 1260s nybegynneropptak onsdag kveld. Opptaket ble, tidsriktig nok, holdt i Rosenkrantztårnet.

Helt tidsriktig er det riktignok ikke – Rosenkrantztårnet ble bygget i 1270, mens Kongshirden 1260 er inspirert av tiåret før. Kongshirden er en gruppe innenfor hærkamp – en semi-kontaktsport inspirert av en bestemt tidsepoke, med tidsriktig kampstil og våpen.


Kolven har hjemmelaget rustning, et prosjekt som tok ham over to måneder.

– Historie, sverd og rustninger – alt dette har alltid interessert meg. Jeg har også hatt lyst til å lage min egen rustning. Da jeg kom til Bergen søkte jeg opp om det var noen holdt på med det her, og det førte meg hit, sier Kolven – iført rustningen han brukte to måneder på å lage.

Et miljø i vekst

For utenforstående vil synet av sverd, rustninger og skjold gi assosiasjoner til fiktive univers som Game of Thrones og Ringenes Herre. Det er derimot lite plass til fiksjon når Kongshirden 1260 trener på hærkamp.

– Vi har som mål å bli best i Norge, definitivt. De siste årene har vi blitt mye mer en sportsklubb, sier gruppens leder Simon N. Morlandstø.

Mens hærkamp fremdeles er ukjent for de fleste, forteller gjengen selv at miljøet rundt sporten vokser. Det siste nasjonale hærkamp-treffet hadde 200 deltakere, en merkbar økning fra året før. Medlemstallene i Kongshirden 1260 er også på vei opp.

– Vi er blant de største gruppene i Norge, og har mellom 20-30 betalende medlemmer, sier Per-Kristian Leirnes. I likhet med Morlandstø har han drevet med hærkamp i ti år.


Kultorp og Leirnes (t.v) demonstrerer sverdteknikk for de nyoppmøtte.

På onsdagens nybegynneropptak er det et titalls ferske deltakere. Erfaringsmessig er det et fåtall av disse som fortsetter.

– Av nybegynneropptaket er det kanskje 15-20% som blir. Men de som blir, de blir lenge, gjerne i ti år, sier Truls Kultorp, en av Kongshirdens ledere.

– Det er ikke bare trening, det er en livsstil, legger han til.

Høy kvinneandel

Mens det sportslige står i fokus på nybegynneropptaket, er det sosiale aspektet også sentralt for gruppens medlemmer.

– Typisk for medlemmene er at man gjerne ikke har en hobby fra før, og vil ha noen å henge med og noe å bruke tiden sin på. Kombinert med at man gjerne har en interesse for historie, sier Leirnes. Han understreker videre at det er et stort mangfold innad i gruppen.

– Vi er en veldig variert gjeng. Typisk for oss er at vi er glad i humor. Også henger de fleste litt for mye på internett.


Halvparten av Kongshirden 1260s medlemmer er kvinner.

Variasjonen gjenspeiles i kjønnsbalansen. – Dette er ikke en gutteklubb, og halvparten av medlemmene våre er jenter. Norge er blant de landene med høyest kvinneandel innenfor hærkamp.

Blant de kvinnelige deltakerne er Constance Geirsdóttir, én av Kongshidrens ferskeste rekrutter. – Jeg har alltid vært interessert i fekting, og alltid hatt lyst til å fekte. Jeg studerer norrøn filologi, så dette passer også med mitt historiske interessefelt.

– Kjønnsbalansen tenker jeg ikke så mye over. Alle som kunne tenke seg å prøve det ut er velkommen, legger hun til.

Når nybegynneropptaket er over, skal gruppen trene mot de årlige sommerturene til Trelleborg og Moesgård i Danmark. – Selv mener vi at vi er de beste i Norge, men det blir fort subjektivt. På disse turene får man prøvd seg mot de beste i verden, og virkelig testet nivået. Målet er definitivt å bli best, avslutter Leirnes.